Kruidenier Boutelje (1)

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Joubertstraat 8 huis, Amsterdam, Transvaalbuurt

De kruidenier om de hoek!

Joubertstraat, hoek Pres. Brandstraat. Rechts nog het straatnaambordje van de Pres. Brandstraat. Links, even inzoomen dan zie je het zijraam van Boutelje!.<br />Datering onbekend, maar voor 1940! Bron: Beeldbank, SAA.

Joubertstraat, hoek Pres. Brandstraat. Rechts nog het straatnaambordje van de Pres. Brandstraat. Links, even inzoomen dan zie je het zijraam van Boutelje!.
Datering onbekend, maar voor 1940! Bron: Beeldbank, SAA.

Alle rechten voorbehouden

Bij ons om de hoek, in de Joubertstraat op nummer 8, zat kruidenier Boutelje. Ons gezin woonde in de President Brandstraat (op nummer 72 twee hoog). Als je bij ons naar buiten liep, naar rechts, en dan de hoek om, kwam je eerst bij een klein pleintje. Je zag twee ramen. Het ene raam was van hun woning, zij woonden achter de winkel. Het andere raam was van de winkel.
Als je voor de winkel stond, had je een etalageraam met daarnaast een soort van portiekje. Daar zat de deur naar de winkel, een klein winkeltje. Wat direct opviel, in mijn herinnering dan, was de grote kaasschaaf (voor plakken kaas). Ik ben vaak in de winkel geweest. Ik heb er ook eens een dropje gepikt. Ja, ik was toen nog een kind, dan deed je wel van dat soort dingen.
Het was echt maar een klein winkeltje, als er vijf mensen binnen waren, was het helemaal vol. Achter de toonbank had je een deur, die ging naar de woning.
Op de toonbank stond een grote glazen pot met eieren. Erg hoog zal die toonbank niet geweest zijn, want ik kon alles makkelijk aanpakken.
Ze waren erg klantvriendelijk. Als je ’s avonds nog iets nodig had, dan kon je altijd op het raam van de woning kloppen.

 

TERUG NAAR: ELISABETH DE BOER-SUESAN, INHOUDSOPGAVE

Alle rechten voorbehouden

363 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe