Kruidenier Wagenaar (3)

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht

Mijn vader vond Blue Band smeerolie!

Stempellokaal. Economie, Nederland. Crisis jaren '30: een rij werklozen in een stempellokaal. [Amsterdam-Noord], omstreeks 1933.<br />Bron: Wikipedia Commons.

Stempellokaal. Economie, Nederland. Crisis jaren '30: een rij werklozen in een stempellokaal. [Amsterdam-Noord], omstreeks 1933.
Bron: Wikipedia Commons.

Alle rechten voorbehouden

De winkel van Wagenaar was verder tamelijk kaal. Er was geen muurschildering of zoiets. De muren waren wit met planken om iets op te zetten. Blikvoer was er toen ook al. Omdat mijn vader regelmatig ‘in de steun liep’, kreeg hij wel eens bonnen voor blikken groente. Vader verkocht die, want erg kosher was dat blikvoer niet. Van de steun kreeg hij ook wel Blue Band. Als vader steun had dan moest hij naar de Wijttenbachstraat, daar zat een stempellokaal.

Advertentei voor Blue Band. Bron: Algemeen Handelsblad 1923 (via Delpher).

Advertentei voor Blue Band. Bron: Algemeen Handelsblad 1923 (via Delpher).

Alle rechten voorbehouden

Hij kreeg zo en nu en dan ook wel eens drie pakjes Blue Band mee. Volgens mij was dat samen 11 cent. Nou daar moest hij dus niets van hebben. Smerig spul vond hij dat, smeerolie vond hij het. Of het niet kosher was weet ik niet, maar we mochten er voor geen goud aankomen. Hij had liever een half onsje roomboter.

 

TERUG NAAR: ELISABETH DE BOER-SUESAN, INHOUDSOPGAVE

Alle rechten voorbehouden

308 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe