Kruidenier Wagenaar (4)

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht

In mijn herinnering zie ik altijd mijnheer Wagenaar staan!

Marktkaart. Deze marktkaart is uitgeschreven in maart 1940. De standplaats is de Ten Katestraat.<br />Bron: SAA.

Marktkaart. Deze marktkaart is uitgeschreven in maart 1940. De standplaats is de Ten Katestraat.
Bron: SAA.

Alle rechten voorbehouden

Wat verkocht Wagenaar eigenlijk. Eigenlijk ongeveer hetzelfde als Boutelje. Het waren beide comestibleszaakjes. Ik weet nog wel dat er af en toe een hulp in de winkel was, maar in mijn herinnering zie ik toch vooral (alleen eigenlijk) mijnheer Wagenaar staan. Maar misschien heeft dat ook wel te maken met het geld dat we hem nog schuldig waren. Hij wilde er natuurlijk wel op toezien.
Er was ook wel een mevrouw Wagenaar, zij hielp ook wel een enkele keer in de winkel. Zij kwam soms helpen als er meerdere klanten waren. Ik kende haar wel.
Veel weet ik verder niet van ze af. Ik kwam daar voor een boodschap of vanwege het geld. Dus of ze echt een vaste hulp hadden of dat die mevrouw Wagenaar moest helpen met de kinderen of het huishouden? Ik weet het echt niet.
Of er naast de winkel nog een zaakje zat waar brood werd verkocht, weet ik niet. In ieder geval kan ik mij dat niet herinneren. Brood kochten we meestal bij Levisson.

Aanvulling Frits:

Gezocht: dienstmeisje. Bron: Nieuw Israëlitisch weekblad van 4 oktober 1929 (via Delpher).

Gezocht: dienstmeisje. Bron: Nieuw Israëlitisch weekblad van 4 oktober 1929 (via Delpher).

Alle rechten voorbehouden

Er is inderdaad een meisje gezocht voor in de winkel en voor in het huishouden. Elias Wagenaar was getrouwd met Naatje Pront. Samen kregen zij drie kinderen. Hun eerste kind was Joseph, geboren op 4 maart 1918 maar een jaar later zou hij overlijden op 16 mei 1919. Op 17 april 1920 werd dochter Lea geboren en een jaar later in 1922 Henriëtte. Henriëtte zou als enige de oorlog overleven.
Lea zou op 1 mei 1940 trouwen met Mordechai Stokvisch. Op 7 oktober van 1940 werd hun zoontje Elias geboren.
Aan het eind van de jaren dertig gaat het niet goed met de zaak. Elias en zijn vrouw Naatje vragen zelfs een marktvergunning aan!

 

TERUG NAAR: ELISABETH DE BOER-SUESAN, INHOUDSOPGAVE

Alle rechten voorbehouden

213 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe