Het 5 centen pontje vaart nog steeds

1 Fan
Zeeburgereiland & Diemerzeedijk, Sciencepark,

Drs. P. maakte er gebruik van om zijn lied 'Heen en Weer' te promoten.

 Kees Hartog op het pontje aan de Oosterringdijk  (10 juli 1987).

Kees Hartog op het pontje aan de Oosterringdijk (10 juli 1987). Door: Jo Haen - van Langen

Alle rechten voorbehouden

Jachthaven Nooit Gedacht en het pontje aan de Oosterringdijk bestaan al ruim 100 jaar. Praktisch al die tijd zijn ze de eigendom van de nazaten van Gerrit van de Brink, die de zogenaamde ‘overhaal’ en kanoloods rond 1900 overnam van dhr. Versanen. Het pontje kwam er waarschijnlijk vanwege de bouw van de Indische Buurt rond 1900. Wandelaars konden zo op de Westelijke Merwedekanaaldijk komen waar toentertijd drie natuurzwembaden waren: het zogenaamde 3-centenbadje bij de Amsterdamse Brug, Zwemschool Oost (10 cent) bij het Gemeenlandshuis en het Plashuis (15 cent) bij de Diemerzeedijk.

Via een stuk hout met handgreep werd de pont over een kabel naar de overkant getrokken. Kees Hartog herinnert zich dat wandelaars 5 cent betaalden en fietsers 10 cent. De mensen stonden vaak in rijen te wachten. Snoep en limonade werden vanuit een houten kiosk verkocht. Over het Merwedekanaal was toen nog een pont (op rails) die na een aanvaring rond 1960 werd opgeheven.

In de Tweede Wereldoorlog hield men in het ponthuis groepjes joden verborgen.’s Avonds werden ze via het pontje naar Friese appelboten in het Merwedekanaal gebracht.

Het pontje en omgeving zijn meermalen als decor gebruikt bij films waaronder Rififi. En ook drs. P. maakte er gebruik van om zijn beroemde lied 'Heen en Weer' te promoten.

Dochter Irma, die zo ongeveer op het pontje is geboren, woont met haar gezin tot volle tevredenheid in het huisje ernaast. Ze vertelt dat ze jarenlang kinderen van de Avondvierdaagse via het pontje naar de overkant heeft gebracht, waarna ze limonade kregen. Dat waren leuke tijden. Haar ouders Agnes en Kees verblijven zomers aan de ‘overkant’ waar Kees druk is met zijn ganzen, pauwen en kippen.

Helaas werd vlakbij een tijdelijk bruggetje aangelegd in 1990 vanwege een triatlon. Ondanks protesten en procederen staat het er nog steeds. Maar het pontje is er ook nog. Gelukkig maar!

Alle rechten voorbehouden

11892 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Oosterringdijk 49 - 1972 .<br />Foto; Beeldbank Amsterdam

Oosterringdijk 49 - 1972 .
Foto; Beeldbank Amsterdam

Alle rechten voorbehouden
Ooster Ringdijk 49 - 1972 .<br />Foto: Beeldbank Amsterdam

Ooster Ringdijk 49 - 1972 .
Foto: Beeldbank Amsterdam

Alle rechten voorbehouden
 Reizigers op het pontje in 2002. Op de foto o.a. Dolf Haen en dhr. en mevr. Heuwekemeijer.

Reizigers op het pontje in 2002. Op de foto o.a. Dolf Haen en dhr. en mevr. Heuwekemeijer. Door: Jo Haen - van Langen

Alle rechten voorbehouden
 Kees en Agnes Hartog samen op het pontje (Foto: november 2006). Kees en Agnes Hartog samen op het pontje. Aan de overkant het zomerverblijf (november 2006).

Kees en Agnes Hartog samen op het pontje (Foto: november 2006). Kees en Agnes Hartog samen op het pontje. Aan de overkant het zomerverblijf (november 2006). Door: Jo Haen - van Langen

Alle rechten voorbehouden
 Oosterringdijk met links het woonhuis van Irma Haagsma-Hartog en haar gezin (Foto: november 2006).

Oosterringdijk met links het woonhuis van Irma Haagsma-Hartog en haar gezin (Foto: november 2006). Door: Jo Haen - van Langen

Alle rechten voorbehouden

24 reacties

Voeg je reactie toe
Peter Fijma ( F5)

Het Pontje

Als vastere bezoeker van Jongensland. dan van school, kreeg ik door mijn bijzonder gedrag vaak roeidienst; de laatste passagier was de heer Vlaanderen. Na een zweetvolle dag, legde ik de altijd prachtig in de lak staande boot van de heer vlaanderen naar het pontje en fietste ik terug naar de Transvaalstraat. Als de fotograaf langs school kwam, was ik er soms ook !!??

Coera telf 0647380504

Pontje

Mijn ouders hadden daar een bootje ik heb daar een geweldige jeugd gehad een van de dochters woonde insulindeweg Amsterdam oost mijn oma ook leuk van iemand iets te delen herrinneringen

Peter

Re: Erwin Rijsenbrij

Erwin Rijsenbrij:
Ik ken dat pontje ook nog heel goed. Ik zwierf daar heel vaak rond op zoek naar avontuur met mijn vriendjes of gewoon als ik op zondag met mijn ouders daar ging wandelen. Mijn vader heeft nog een tijdje een bootje gehad die lag toen(ik denk ca 1967) naast het pontje. Het was een verlengde BMer zonder mast en zo. Jongens land ken ik ook nog, daar bouwde ik hutten, sommige wel 2 verdiepingen. Maar dat duurde niet lang want het werd toen het thuishonk van de kpo'ers. Ik ging ook veel met de andere pont en dan stroopte we de merwededijk af op weg naar de oranjesluisen en de bunkers aan de oever van de merwede. Ook speelde ik veel in de buurt van het gemaal bij het ij en bij de slipschool van Rob Slotemaker. Wat ik vooral ook uit die tijd herinner is dat je de aanwezigheid van de tweede wereldoorlog nog sterk kon voelen en die was toch al ruim 20 jaar achter de rug. Ik heb altijd het gevoel gehad dat deze nog maar net afgelopen was. Ik denk dat het komt door de enorme impact die deze heeft gehad op de wijk.

Dag Erwin,

De antislipschool was van Peter Gijswijt, oprichter, uitvinder en directeur. Rob Slotemaker was een leerling van hem.

Tijdens zijn loopbaan als straaljagerpiloot maakte Slotemaker proefondervindelijk kennis met de wetmatigheden bij het slippen. Dit was voor hem aanleiding om van het antislippen zijn vak te maken. Nadat hij bij Peter Gijswijt op de ENAS (Eerste Nederlandse Antislipschool en Autorensportschool)[1][2] als instructeur werd opgeleid, richtte hij met behulp van Gijswijt in 1957 Slotemakers Anti-Slipschool op en was al snel succesvol. Gaandeweg ontstond het idee om ook op het circuit instructie te gaan geven, wederom in navolging van Gijswijt.

Bron: wikipedia

Scott

Alleen op dinsdag!

Petra! Perhaps you remember me. (Scott) from 1977 when I arrived at Jongensland from California with my father (Chip) and his girlfriend (Denise), probably also known as the crazy artists from America. As far as I know, we were the only ones to ever live there on the island. I stayed in the little windmill that I bought from Koky for 30 guilders. I built a fireplace in the center of it with a smokestack made from sewer pipes stacked on top of each other. I put a partially undressed manikin in the window and hung macrame on the walls. You must have all thought I was insane. You and many of your friends came to keep warm, but when the Sun came out in May you helped me with my Dutch lessons in the Kantina. Your beautiful curly hair made it hard for me to learn Dutch.
Your brother didn't seem to like me much, but you, and everyone else in your wonderful country, made my time at Jongensland the sweetest memories I have. (Alleen op dinsdag!)

If any of you are still out there, Petra, Theo, Piels, Koky, Hans, John, Jan, Andre, Marcos, Ron, Henk and everyone else, write to me. chipfyn@gmail.com

Scott

Re: Re: herineringen van irma tante corrie gerrit en jongenland oost (jeugdland oost)

Gerard Langelaar:
Petra van den berg:ik heb vele herinneringen van Irma tante Corrie Gerrit en Jongenland oost (jeugdland oost) heb er ook foto's van.jachthaven "nooit gedacht" was ons kleine Kantinetje geworden toen in de jaren 70 daar waren vele jongeren van de Indische en Watergraafsmeer buurten te vinden die dan 300 meter verderop naar jongenland toe gingen om te spelen,dieren te verzorgen,hutten te bouwen, en soms kattenkwaad uit haalden. jongensland oost (nu jeugdland oost genoemd) was opgericht in 1952 door de politie van Amsterdam en U.N.I.C.F. alwaar een leider was die Mr van de Mortel hete daarna volgde er meerdere leidinggevende zoals Boudewijn Werring, Hans Brouwer en als laatste Margo ...Ik kwam er als 9 jarige meisje (Petra van den berg)op jongensland om mijn broertje van 8 jr. (Marco van den berg) in de gaten te houden in die zelfde jaar kwam mijn moeder Annie Steeman ook om vervolgens niet meer weg te gaan maar de zorg op zich nam als vrijwilligster de boel schoon te houden wat er schoon te houden was toen. daarna kwamen wij vele jaren achtereen bij Irma Hartog en verdere Fam leden om daar in hun Jachthaven Kantinetje te kaarten en te kletsen met elkaar. ......ik heb daar op Jongensland ook mijn vriend de vader van mijn dochter leren kennen alwaar ik nu na 41jr nog ben... we hebben op Jongensland Oost veel mee gemaakt waarna Jongensland(nu Jeugdland oost) moest verhuizen voor de A10 en belanden op het Zeeburgereiland waar nu de Camping Zeeburg zit en ik nu samen met mijn oude vriend en sommige buren die ook van Jongensland Oost kwamen op de Diemerzeedijk Sinds 1975 wonen wij daar en ik kan ook van sommige verhalen schrijven van tot de Overdiemen (Kustbatterij Diemerham) en de Giftbelt Diemerzeedijk Griffioen.Ik ga nu ook nog steeds naar Jeugdland maar dan met mijn kleindochter dus nu voor mij 3 generaties Jeugdland oost(jongensland oost)Ik wil er ook een boek over schrijven met foto's die ik heb.Daar komen dan verhalen in van Jongensland Oost-Oostenringdijk......Giftbelt-Diemerzeedijk,Jeugdland oost-Zeeburgeiland,Woonboten/Jachthavens-Diemerzeedijk,Kustbatterij Diemerham (Van de Stelling van Amsterdam)-Overdiemen. dat is voor mij 50 jr wat ik mee gemaakt heb van de buurten Indische buurt, Watergraafsmeer, Overdiemen, Zeeburgeiland Diemerzeedijk (De grootste gifbelt van Europa).
Hoi Petra,
Ik heb ook hele leuke herinneringen aan Jongensland in beginjaren 70. Ik ging toendertijd ook om André van het Loo. Ik weet niet of ik de achternaam juist geschreven heb. Zijn bijnaam was zenuwepees. Volgens mij ben jij degene die met hem getrouwd ben. Of heb ik het verkeerd?
Mijn broer Ruud was ook regelmatig te vinden op Jeugie.
Ik hoop op een reactie van je.

Petra! Perhaps you remember me. (Scott) from 1977 when I arrived at Jongensland from California with my father (Chip) and his girlfriend (Denise), probably also known as the crazy artists from America. As far as I know, we were the only ones to ever live there on the island. I stayed in the little windmill that I bought from Kocky for 30 guilders. I built a fireplace in the center of it with a smokestack made from sewer pipes stacked on top of each other. I put a partially undressed manikin in the window and hung macrame on the walls. You must have all thought I was insane. You and many of your friends came to keep warm, but when the Sun came out in May you helped me with my Dutch lessons in the Kantina. Your beautiful curly hair made it hard for me to learn Dutch.

Your brother didn't seem to like me much, but you, and everyone else in your wonderful country, made my time at Jongensland the sweetest memories I have. (Alleen op dinsdag!)

Gerard Langelaar

Re: herineringen van irma tante corrie gerrit en jongenland oost (jeugdland oost)

Petra van den berg:
ik heb vele herinneringen van Irma tante Corrie Gerrit en Jongenland oost (jeugdland oost) heb er ook foto's van.
jachthaven "nooit gedacht" was ons kleine Kantinetje geworden toen in de jaren 70 daar waren vele jongeren van de Indische en Watergraafsmeer buurten te vinden die dan 300 meter verderop naar jongenland toe gingen om te spelen,dieren te verzorgen,hutten te bouwen, en soms kattenkwaad uit haalden. jongensland oost (nu jeugdland oost genoemd) was opgericht in 1952 door de politie van Amsterdam en U.N.I.C.F. alwaar een leider was die Mr van de Mortel hete daarna volgde er meerdere leidinggevende zoals Boudewijn Werring, Hans Brouwer en als laatste Margo ...
Ik kwam er als 9 jarige meisje (Petra van den berg)op jongensland om mijn broertje van 8 jr. (Marco van den berg) in de gaten te houden in die zelfde jaar kwam mijn moeder Annie Steeman ook om vervolgens niet meer weg te gaan maar de zorg op zich nam als vrijwilligster de boel schoon te houden wat er schoon te houden was toen. daarna kwamen wij vele jaren achtereen bij Irma Hartog en verdere Fam leden om daar in hun Jachthaven Kantinetje te kaarten en te kletsen met elkaar. ......ik heb daar op Jongensland ook mijn vriend de vader van mijn dochter leren kennen alwaar ik nu na 41jr nog ben... we hebben op Jongensland Oost veel mee gemaakt waarna Jongensland(nu Jeugdland oost) moest verhuizen voor de A10 en belanden op het Zeeburgereiland waar nu de Camping Zeeburg zit en ik nu samen met mijn oude vriend en sommige buren die ook van Jongensland Oost kwamen op de Diemerzeedijk Sinds 1975 wonen wij daar en ik kan ook van sommige verhalen schrijven van tot de Overdiemen (Kustbatterij Diemerham) en de Giftbelt Diemerzeedijk Griffioen.
Ik ga nu ook nog steeds naar Jeugdland maar dan met mijn kleindochter dus nu voor mij 3 generaties Jeugdland oost(jongensland oost)
Ik wil er ook een boek over schrijven met foto's die ik heb.
Daar komen dan verhalen in van Jongensland Oost-Oostenringdijk......Giftbelt-Diemerzeedijk,Jeugdland oost-Zeeburgeiland,Woonboten/Jachthavens-Diemerzeedijk,Kustbatterij Diemerham (Van de Stelling van Amsterdam)-Overdiemen. dat is voor mij 50 jr wat ik mee gemaakt heb van de buurten Indische buurt, Watergraafsmeer, Overdiemen, Zeeburgeiland Diemerzeedijk (De grootste gifbelt van Europa).

Hoi Petra,

Ik heb ook hele leuke herinneringen aan Jongensland in beginjaren 70. Ik ging toendertijd ook om André van het Loo. Ik weet niet of ik de achternaam juist geschreven heb. Zijn bijnaam was zenuwepees. Volgens mij ben jij degene die met hem getrouwd ben. Of heb ik het verkeerd?
Mijn broer Ruud was ook regelmatig te vinden op Jeugie.
Ik hoop op een reactie van je.

Eva Moes

Varken voeren

Mijn opa Hendrik Moes nam me vroeger hier vaak mee naar toe. Wij hadden hier een bootje liggen. We gingen regelmatig langs om te varen en het bootje leeg te hozen als het weer eens geregend had. En ik kan me nog goed herinneren dat ze ook een varken hadden die ik een keer mocht voeren. Ik was doodsbang voor dat beest omdat hij zo groot was en nogal veel lawaai maakte. Ik loop er af en toe nog wel eens langs en krijg dan ook meteen dat fijne gevoel van toen weer terug:) Het is een bijzondere plek.

hans

oosterringdijk.onvergetenlijk tijden

voor zover het in mijn geheugen staat was het een witte dkw,
gekocht bij jack maandag op het waterloo plein voor ik meen 75 gulden
het waren oude brommers van de rijkspolitie die aan vervanging toe waren
de demper uit de uitlaat want ze moesten in de buurt weten dat je er aan kwam
alleen het sumatraplansoen waar ik toen woonde ach die mensen daar konden het niet echt waarderen.
en oom agent die zeker niet die vonden dat ze er op moesten jagen wat resulteerde in behoorlijk snel rijden indertijd,(ja jeugd van tegenwoordig )haha dat deden wij ook
ruim 85 km volgens de agent die hem meenam en vertelde er een mooi pakketje van te zullen laten persen
ja dat waren fijne en mooie tijden met een vleugje rebellie.

Gerrie overmars

oosterringdijk

Ja en Hans vd Suijs ken ik ook wel als het goed is het de Hans met zijn DKW bromfiets die bij de mollukkestraat de ringdijk op kwam en dat wij de bij het land op hem wachten en hem op Jlo al konde horen uitlaatprobleem zeg maar wat een geluid makte dat ding Pffff

Gerri overmars

oosterringdijk

Ja die mevrouw ken ik wel ik zat vroeger op jongenslandoost en dan gingen wij de jongens van jonenslan bij tante corrie want zo noemde wij haar snoep kopen en dan weer jongensland en dan soep delen met de broers Adrie en Theo kraai delen was wel onder dwang lol en de leider was toen Meneer Mortel

Petra van den berg

herineringen van irma tante corrie gerrit en jongenland oost (jeugdland oost)

ik heb vele herinneringen van Irma tante Corrie Gerrit en Jongenland oost (jeugdland oost) heb er ook foto's van.
jachthaven "nooit gedacht" was ons kleine Kantinetje geworden toen in de jaren 70 daar waren vele jongeren van de Indische en Watergraafsmeer buurten te vinden die dan 300 meter verderop naar jongenland toe gingen om te spelen,dieren te verzorgen,hutten te bouwen, en soms kattenkwaad uit haalden. jongensland oost (nu jeugdland oost genoemd) was opgericht in 1952 door de politie van Amsterdam en U.N.I.C.F. alwaar een leider was die Mr van de Mortel hete daarna volgde er meerdere leidinggevende zoals Boudewijn Werring, Hans Brouwer en als laatste Margo ...
Ik kwam er als 9 jarige meisje (Petra van den berg)op jongensland om mijn broertje van 8 jr. (Marco van den berg) in de gaten te houden in die zelfde jaar kwam mijn moeder Annie Steeman ook om vervolgens niet meer weg te gaan maar de zorg op zich nam als vrijwilligster de boel schoon te houden wat er schoon te houden was toen. daarna kwamen wij vele jaren achtereen bij Irma Hartog en verdere Fam leden om daar in hun Jachthaven Kantinetje te kaarten en te kletsen met elkaar. ......ik heb daar op Jongensland ook mijn vriend de vader van mijn dochter leren kennen alwaar ik nu na 41jr nog ben... we hebben op Jongensland Oost veel mee gemaakt waarna Jongensland(nu Jeugdland oost) moest verhuizen voor de A10 en belanden op het Zeeburgereiland waar nu de Camping Zeeburg zit en ik nu samen met mijn oude vriend en sommige buren die ook van Jongensland Oost kwamen op de Diemerzeedijk Sinds 1975 wonen wij daar en ik kan ook van sommige verhalen schrijven van tot de Overdiemen (Kustbatterij Diemerham) en de Giftbelt Diemerzeedijk Griffioen.

Ik ga nu ook nog steeds naar Jeugdland maar dan met mijn kleindochter dus nu voor mij 3 generaties Jeugdland oost(jongensland oost)
Ik wil er ook een boek over schrijven met foto's die ik heb.
Daar komen dan verhalen in van Jongensland Oost-Oostenringdijk......Giftbelt-Diemerzeedijk,Jeugdland oost-Zeeburgeiland,Woonboten/Jachthavens-Diemerzeedijk,Kustbatterij Diemerham (Van de Stelling van Amsterdam)-Overdiemen. dat is voor mij 50 jr wat ik mee gemaakt heb van de buurten Indische buurt, Watergraafsmeer, Overdiemen, Zeeburgeiland Diemerzeedijk (De grootste gifbelt van Europa).

hans m vd sluijs

Re: wally tax

arie:
kan me nog herinneren dat the outsiders daar oefende,met wally tax.ik had daar zelf ook een bescheide optrekkie van pallets gemaakt en een kip en een geit,toen ik 12 was.meneer wortel of mortel was daar toen de baas. groetjes arie

de outsiders ja dat was een tijd van haha anergie en verzet maar wel mooi en wally was een bijzondermens ik kende hem vrij goed hij trat ook nog wel eens op in het karrewiel inde ahtjestraat en hij woonde op de kadijk weet niet meer of het nou hoogte of laagte kadijk was maar wij kwamen allebij veel bij de autoslopery die bij de fune molen was vroeger en ja samen natuurlijk een blow ook op jeugie werd dat indertijd al stiekum gedaan haha maar je moets niet betrapt worden dan waren de rapen gaar en werd je boeltje daar direkt gesloopt en kon je vertrekken
later is met daar soepeler in geworden maar ach iedereen werd toleranter en zie wat er van gekomen is
oost is echt oost niet meer veel oude aantrekkingspunten zijn gesloopt en verdwenen maar gelukkig is jougie er nog en de moelen het pontje aan de ringdijk en het jodemanussie wat ze nu in ere willen herstellen,dat zou moeten gebeuren met meer dingen die er nog zijn in oost herinneringen die gewoon in ere hesteld zouden moeten worden voor ze worden vergeten .gr hans

H de Vries

jeugd land

het pontje jongens land hutten bouwen mooie tijd daar gehad veel hutten gebouwd ijs gegeten bij tante Corrie en ome gerrit gelachen ja dat ook leuk deze herinnering

H de Vries

jeugd land

het pontje jongens land hutten bouwen mooie tijd daar gehad veel hutten gebouwd ijs gegeten bij tante Corrie en ome gerrit gelachen ja dat ook leuk deze herinnering

harry beks

ron.

hoi ron froger. ik ken je nog wel ,mijn ouders zaten ook op de molen.inder daad leuke tijd geweest.
veel gevist ook bij het gemaal

wen rous

indischebuurtbewoner 1946 1960

na de oorlog verhuisde mijn ouders vanuit durgerdam naar de valentijnkade 22 een hoog ik zie de beelden nog voor me de ringdijk, jodemanisie, ome willem met zijn karretje met verkoop van pepermunt en ouwol, ook de eeuwige druppel aan zijn neus, en ook het pontje van 2 of 5 cent, ook had ik met mijn broer samen een bootje gekocht voor 25 gulden en de naam van het bootje was de lacubana en de ligplaats was bij het jachthaventje bij het pontje ook was ik bij nde padvinderij groep 14 bij het kippenbruggetje bij de shell voetbalclub, een heerlijke tijd hebben we daar gehad en denk er nog vaak aan terug groeten van Wen rous

Paul van Tatenhove

geheugen van oost het 5 centen pontje

Het geboortejaar van schoonzuster Irma Haagsma Hartog is geen 1963 maar 1960

Theo Goetjes

W.S.V. Het Nieuwe Diep

Naar aanleiding van de foto's vande jachthaven" Nooit Gedacht".
Wil ik even laten weten dat de watersport vereniging
"Het Nieuwe Diep"aan de overzijde is ontstaan in 1924 is
opgericht in de jachthaven van de Heer van de Brink .
En dat wij regelmatig van het pontje gebruik hebben gemaakt

Cor Lascaris

Pa z'n paard(en)

stond daar op de Ringdijk te grazen aan een ketting in de jaren-60.
Schaatsen bij de sluis/Valentijnskade en de eenmalige vis-expeditie met m'n Vader kan ik me ook helder voorhalen.Ik verveelde me net zo erg als de zich verplicht voelende Pa.Ik zag de Ringdijk een paar jaar geleden en werd er melancholisch van.We hadden het "lage"platteland letterlijk om de hoek zonder het te beseffen.De pont was de tweede(Jongensland was #1)en kan ik me herinneren die pas na een goeie lange fietsrit te bereiken,inclusief nieuwgierige reusachtige herkauwende koeien die we op de "paardenkar"wel heel dichtbij zagen.Mooi de foto's te zien na 35 jaar,dat stukje ziet er nog uit als vanouds.
Iets om te doen met m'n volgende bezoek..

arie

wally tax

kan me nog herinneren dat the outsiders daar oefende,met wally tax.ik had daar zelf ook een bescheide optrekkie van pallets gemaakt en een kip en een geit,toen ik 12 was.meneer wortel of mortel was daar toen de baas. groetjes arie