Blikkietrap internationaal

Verteller: Thomas Voûte
Auteur: Linde Voûte
Oosterparkbuurt

Van Midden-Java naar de Oosterparkbuurt, een wereldburger met hart voor Amsterdam Oost.

Multi-culti pleintje Het pleintje van de Oetgensstraat viert dat het zomer is......

Multi-culti pleintje Het pleintje van de Oetgensstraat viert dat het zomer is...... Door: Linde Voûte

Alle rechten voorbehouden

Op zevenjarige leeftijd kwam ik begin jaren '80, via allerlei omzwervingen met mijn moeder vanuit Indonesie in Amsterdam-Oost terecht. Hier ben ik opgegroeid, het werd mijn thuis. De vriendjes met wie ik op straat speelde, kwamen vaak net als ik uit een andere cultuur. Of je nu uit Turkije, Suriname, Indonesië of Marokko kwam, het speelde bij ons geen enkele rol. We speelden blikkietrap en verstoppertje en knikkerden met elkaar. Dat deed ik in Yogya ook, maar voor vliegeren zoals vroeger op Midden Java was hier geen plaats. Als ik er aan terugdenk, is het opgroeien in Oost een leerschool geweest die mij mede heeft gevormd. Ik werd mij steeds meer bewust van al die verschillende culturen en achtergronden, maar ook van steeds meer overeenkomsten. Waar we ook vandaan kwamen, onze moeders riepen ons vanaf de galerij van onze flat op dezelfde manier in diverse talen tegen etenstijd naar binnen. Toen we wat ouder waren, vroegen wij elkaar wel eens op een achteloze manier naar elkaars land van herkomst en beschreven we soms hoe het daar uitzag. Ontspannen gesprekken op het pleintje voor de flats, waarbij we elkaar goedmoedig plaagden met ons buitenlandse uiterlijk. Inmiddels, allang volwassen, woon ik dieper in Oost, vlakbij de Dappermarkt. De wereld ziet er anders uit na '11 september' en de moord op Theo van Gogh. Het ontspannen met elkaar omgaan, plezier in elkaar hebben en leren van elkaar, waar je ook vandaan komt, is er niet meer zo. Oost is rommelig en broeierig geworden. Maar het opgroeien temidden van al die culturen heeft mij geleerd dat er meer gelijkheid tussen mensen is dan verschil. Oost blijft mijn buurt, een buurt waarin ik mij wereldburger voel en anderen ook zo zie.

Alle rechten voorbehouden

2088 keer bekeken

3 reacties

Voeg je reactie toe
elija van den berg

elija

Ik ben de zus van Lies van den berg die het erg leuk zou vinden om weer in contact te komen, ik ben haar zus, wij woonden in wassenaar in de 60er jaren, ik maak nu films en orgniseer tentoonstellingem. Heb je een adres voor je mouder? Alvast veel dank en ik bewonder het werk dat je doet!!!
elija

De Werf

kevin

kom zelf uit Australie en het was precies zo als je het schrijt. Alleen de uitelkaar grooien maak ik hier mee.

Een bezoeker

Julia, straat-buurvrouw

Hallo Thomas, al was ik wel in de Weesperzijde-buurt, in Oost woonde ik toen mijn blikkietrap-tijd achter me lag. Dus die vriendjes kwamen niet uit een Amsterdamse cultuur? Je hebt gelijk want waar zijn ze? Soms heb ik ook het gevoel dat ik hier moest wonen als Hollander.