Pontania zet een traditie voort

“De Rhoom Tuin” vanaf 1760 wandelparadijs ?

Dapperbuurt, Roomtuintjes
De Wagenaarstraat Clubgebouw van 'Pontania" in de Wagenaarstraat 142.<br />Foto uit 1974, kort voor de sanering van de buurt genomen.

De Wagenaarstraat Clubgebouw van 'Pontania" in de Wagenaarstraat 142.
Foto uit 1974, kort voor de sanering van de buurt genomen. Door: Fotograaf Onbekend

Alle rechten voorbehouden

Op de plek waar nu 232 woningen staan in een blok met de naam
Roomtuintjes bevond zich in de 18e eeuw een buitenplaats waar de Amsterdammer zich kon vermaken. Verborgen voor de wandelaar in de Pontanusstraat, staat op het binnenterrein nog steeds een gebouw waar men zich kan ontspannen: het clubhuis van 'Pontania'.

Pontania - nu een sport- en ontspanningsvereniging - startte in 1949 als een wandelclub voor kinderen en volwassenen. In de praktijk van de dierenarts in de Pontanusstraat mocht men een ruimte gebruiken als onderkomen. Hier werd verzameld voor de wandelingen. Niet veel later vond de vereniging onderdak in een benedenhuis in de Wagenaarstraat en begon men met activiteiten zoals klaverjassen. De opbrengsten daarvan werden gebruikt om kinderactiviteiten te starten.
Heel snel trok dit kinderen uit de hele buurt en men wilde graag een speeltuin oprichten. Het beoogde terrein hiervoor werd echter het bodecentrum en nog tot 1975 bleef de club in de Wagenaarstraat.

Het pand was bouwvallig, net als de hele buurt en Pontania raakte betrokken bij de sanering van de buurt. Het was niet alleen de tijd van buurtsanering, maar ook de tijd dat er bij nieuwbouw voorzien werd in ‘collectieve ruimtes’, zoals in de  Bijlmer. In het nieuwe woonblok ‘de Roomtuintjes ‘ was een gebouwtje gepland voor dat doel, maar al spoedig bleek dat de bewoners daar niet verantwoordelijk voor wilden zijn en al zeker niet voor wilden betalen. Wat een uitkomst dat Pontania het gebouw wilde intrekken ! Op die manier kwam Pontania dan toch nog terecht op het terrein waar men ooit de speeltuin had gedroomd.

Inmiddels waren de activiteiten steeds meer uitgebreid met bijvoorbeeld turnlessen, knutselclubs, kampeerweken, kinderdisco’s en gezellige avonden en reisjes voor volwassenen. Wandelen bleef belangrijk, vaak vertrok men met een bus naar een bosgebied waar na de wandeltocht de kinderen konden spelen; de hele dag werd ermee gevuld. Jarenlang liepen de leden van de wandelclub in uniform, gebruikelijk in die tijd. Omstreeks 1990 werd dat afgeschaft.

Bewoners moesten ook gebruik kunnen maken van het gebouw en dat is ook wel gebeurd; een peuterspeelzaal werd opgericht en er kwamen koffie-ochtenden. Lang heeft dat allemaal niet stand gehouden. Wel werden veel gezinnen die in de Roomtuintjes woonden lid van 'Pontania'.

Lees verder:
http://www.geheugenvanoost.nl/104374/nl/een-band-tussen-pontania-en-bewoners-roomtuintjes

Alle rechten voorbehouden

1523 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

De Roomtuintjes Linnaeusstraat hoek Mauritskade - ± 1870 .<br />Foto: Beeldbank Amsterdam .<br />Foto: Beeldbank Gemeentearchief Amsterdam

De Roomtuintjes Linnaeusstraat hoek Mauritskade - ± 1870 .
Foto: Beeldbank Amsterdam .
Foto: Beeldbank Gemeentearchief Amsterdam

Alle rechten voorbehouden
Kees de Vries

De Roomtuintjes

De buitenplaats de Roomtuintjes bevond zich niet op de plek van het gebouw van Pontania maar op de Oetewalerweg, nu Linnaeusstraat geheten.
De plaats dankt haar naam aan de handelaren die hier overnachtten als ze op weg waren naar de veemarkt. De gestalde koeien werden namelijk door de eigenaar van het buitenverblijf gemolken terwijl als vergoeding de room aan de gasten verkocht mocht worden.

Niet alleen reizigers en veehandelaren bezochten de buitenplaats. Op zonnige dagen trokken hele gezinnen 'met kinderwagentjes, zuigflesschen, vliegers, springtouwen, enz.' erop uit om in de Roomtuintjes de dag door te brengen. De kinderen ravotten op het grote grasveld naast de tuin, terwijl vader en moeder onder het genot van een drankje van de zon genoten.

Een kritische lezer