De familie Gans.

Verteller: De familie Gans. Sara de Vries
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Indische Buurt

Dit is het verhaal van een Joods gezin uit de Indische Buurt. Het gaat om een kleine middenstander met vrouw en twee kinderen. Allen zijn in meer of mindere mate betrokken bij het Joodse buurtleven en dan vooral ook de Joodse vereniging Rechouwous.

De familie Gans. De Familie Gans. Zittend v.l.n.r.: onbekend, Opa Gans, Philip, Pinehas Gans. Staand: v.l.n.r.: onbekende jongeman, onbekend, Margaretha Gans. (bron: Mevr. S. de Vries)

De familie Gans. De Familie Gans. Zittend v.l.n.r.: onbekend, Opa Gans, Philip, Pinehas Gans. Staand: v.l.n.r.: onbekende jongeman, onbekend, Margaretha Gans. (bron: Mevr. S. de Vries)

Alle rechten voorbehouden

Het verhaal van het gezin Gans begint in de Valkenburgerstraat 15.
In de namiddag van 17 augustus 1895, om een uur of half vijf, wordt hier Pinehas Gans geboren (bron: geboorteakte). Hij is de zoon van Philip Gans, van beroep schoenmaker en van Branca Gans, zonder beroep. De geboorteakte wordt behalve door Philip ook door twee ambtenaren getekend.
Philip zal ook andere beroepen uitoefenen. Zo heeft hij ook gewerkt als diamantslijper, koopman en textielkramer. Vader Philip is, zo blijkt uit het militieregister, een kleine man. Hij is 1 meter 52 en daarom wordt hij vrijgesteld van de militieplicht.

Pinehas Gans (17 augustus 1895 – 7 februari 1945)

Pinehas is het zesde kind in een omvangrijk gezin met tien kinderen. In 1911 verhuist het gezin naar Amsterdam Oost. Het eerste adres is Blasiusstraat 127 III. Als moeder Branca Gans op 10 september 1924 komt te overlijden, gaat Philip na enige tijd bij zijn zoon Pinehas inwonen. Pinehas is net als zijn vader gekeurd voor de militie. Maar ook hij wordt afgekeurd. Hij wordt: “ongeschikt geacht volgens bevindingen van de geneeskundigen” (besluit van 1 juli 1914).
Pinehas trouwt in 1920 en woont eerst in de Vrolikstraat 135 I om op 28 februari 1927 te verhuizen naar de Niasstraat 35 I. Philip Gans, zijn vader, woont enige tijd bij hen in maar besluit toch om weer zelfstandig te gaan wonen. Hij woont achtereenvolgens in de Gorontalostraat en de Ploegstraat om vervolgens in juni 1935 bij zijn schoonzoon op het Afrikanerplein 7 I te gaan wonen.

Een bijzonder dagboek!

Deze schoonzoon is Aron de Vries. Hij is getrouwd met Eva Gans. Aron en Eva zijn de ouders van Celine. Eva heeft voor haar pasgeboren dochtertje Celine (roepnaam: Lineke) een dagboek bijgehouden. Opa Gans (Philip Gans) wordt regelmatig in dit dagboek genoemd, net als vele andere familieleden.

Terug naar: de inhoudsopgave

Alle rechten voorbehouden

1125 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe