Branca en Celine

Verteller: De familie Gans. Sara de Vries
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
1 Fan

Branca en Celine zijn twee nichtjes en kenden elkaar goed.

Opa Gans en Celine. Celine werd door haar moeder Lieneke (of Lineke) genoemd.<br />Collectie: Sara de Vries.

Opa Gans en Celine. Celine werd door haar moeder Lieneke (of Lineke) genoemd.
Collectie: Sara de Vries.

Alle rechten voorbehouden

Zeker is dat Branca een goed contact gehad heeft met haar paar jaar jongere nichtje Celine (roepnaam: Lieneke). Lieneke die op 15 november 1936 is geboren heeft het erg naar haar zin bij Branca. Dit blijkt uit een dagboekfragment, geschreven door haar moeder Eva de Vries, op 8 augustus 1940.
Eva de Vries schrijft:

“Dinsdag 6 augustus 1940:

Dinsdag heeft zusje Branca, een nichtje van je, die een paar dagen bij tante > Annie logeerde, bij je gespeeld. Je vond dat heerlijk en je was niet van haar > weg te slaan; zoo erg zelfs, dat toen zusje Branca s’avonds weer naar huis > ging, jij mee wilde om met zusje Branca in Ă©Ă©n bed te slapen. Dat hebben
we echter maar niet gedaan.

Gisteren, Woensdag, 7 Augustus, waren jullie met z’n allen naar Heck, waar > jullie zich fijn hebt geamuseerd. Het Rosian – Orkest van de V.A.R.A. was er > namelijk. Je kreeg een groot glas ranja met “twee rieten”. Op den terugweg > hebben jullie heelemaal naar huis geloopen.”

(Bron: dagboek voor Lineke de Vries, archief S. de Vries)

(Aanvulling Frits Slicht: het Rosian-damesorkest heeft de hele maand augustus bij Heck op het Rembrandtplein gespeeld. Dit orkest stond onder leiding stond van de jazztrompettiste Clara de Vries. Clara was een nicht van Aron de Vries en mijn vader Marcus de Vries. Vanaf het Rembrandtplein is het inderdaad een heel eind lopen. Lineke woont in de Transvaalstraat 116.)

Een belangrijke herinnering blijft bewaard! De geboortebeker van Branca (met initialen). Bron: Mevr. S. de Vries / foto gemaakt door Frits Slicht.

Een belangrijke herinnering blijft bewaard! De geboortebeker van Branca (met initialen). Bron: Mevr. S. de Vries / foto gemaakt door Frits Slicht.

Alle rechten voorbehouden

Van Branca resten een aantal foto’s en haar geboortebeker. Deze herinneringen zijn bewaard door de buren van het gezin Gans. Het gaat om de familie Keizer die boven hen woonde. Kort voordat Branca en haar moeder uit huis worden gehaald door een aantal WA-mannen (= Weerbaarheidafdeling, afdeling van de NSB) wist moeder Mathilde nog snel een aantal zaken over te dragen. Deze zaken zijn de hele oorlog ondergedoken gebleven bij de familie Keizer. Het gaat hier om een doos met foto’s, linnengoed, 78-toeren platen en serviesgoed. Uiteindelijk heeft hun kleinzoon, Johan Herrenberg, zich over de spullen ontfermt.

Zorgvuldig bewaard door de buren van het gezin Gans! Opnamen van het Koor van de Grote Synagoge onder leiding van Sam Englander met solozang door vader en zoon Gobets. Bron: collectie Mevr. S. de Vries.<br />Foto gemaakt door Frits Slicht.

Zorgvuldig bewaard door de buren van het gezin Gans! Opnamen van het Koor van de Grote Synagoge onder leiding van Sam Englander met solozang door vader en zoon Gobets. Bron: collectie Mevr. S. de Vries.
Foto gemaakt door Frits Slicht.

Alle rechten voorbehouden

Zijn moeder was een vriendinnetje van Branca. Dankzij zijn handelen zijn deze ondergedoken spullen terecht overgedragen en hebben hun plek gevonden bij mevrouw Sara de Vries (Eva de Vries, de moeder van Lineke, is een tante van mevrouw Sara de Vries. Eva de Vries is de zuster van Pinehas Gans). Een deel van deze zaken zijn op de foto’s te zien.

Zorgvuldig bewaard door de buren van het gezin Gans! Het Napoleon servies, terug uit de onderduik. (bron: Mevr. S. de Vries / foto gemaakt door Frits Slicht)

Zorgvuldig bewaard door de buren van het gezin Gans! Het Napoleon servies, terug uit de onderduik. (bron: Mevr. S. de Vries / foto gemaakt door Frits Slicht)

Alle rechten voorbehouden

De hiervoor genoemde geboortebeker komt uit een andere bron. Ook deze is door handelen van de ‘tijdelijke beheerder’ in het bezit gekomen van mevrouw Sara de Vries. Beiden verdienen de titel: “Rechtvaardig Mens”, aldus Sara de Vries.

Terug naar: de inhoudsopgave

Alle rechten voorbehouden

502 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe