Uit de collectie 'Truus'.

Huiskamerdisco in Flevopoort

Verteller: Mary Bouwmeester
1 Fan
Kramatweg, Indische Buurt

Een Praatje en een Plaatje is de naam van een initiatief waarbij vrijwilligers met een draagbare platenspeler en singeltjes van vroeger op bezoek gaan bij 65-plussers die op zichzelf wonen en die het leuk vinden om samen muziek te luisteren en een praatje te maken. De vrijwilliger komt (gemiddeld) 6 keer en brengt eventueel met de oudere een bezoek aan een Danspaleis in de buurt.

Jenny en Mary bij de platenspeler Foto gemaakt in Mary's flat, juli 2016.<br />Foto; Marella Karpe; bewerkt door Jenny

Jenny en Mary bij de platenspeler Foto gemaakt in Mary's flat, juli 2016.
Foto; Marella Karpe; bewerkt door Jenny

Alle rechten voorbehouden

Jenny zet in de flat van Mary Bouwmeester – 77 jaar oud en sinds anderhalf jaar bewoonster van Flevopoort – een plaatje op van Frank Sinatra. Ze heeft een koffertje met singeltjes van o.a. Corry Brokken, Sylvain Poons, Edith Piaf en Johny Jordaan bij zich, de collectie ‘Truus’. Mary kent het nummer wel, maar wil liever iets van Willeke Alberti horen.

Het doet haar denken aan de gezelligheid thuis: “ik heb nooit dansles gehad, maar ik kwam wel uit een muzikale familie, zelf heb ik piano gespeeld en in ons gezin werd (onder andere) gitaar gespeeld en trompet.
We hadden een ouderwetse grammofoon – nog met het hondje van His Masters Voice erop – en we draaiden dan plaatjes, zowel klassiek als populair. Mijn moeder zette lekkere zelfgemaakte gerechtjes neer en we kletsten wat. Mijn vriendinnetjes mochten altijd aanschuiven, we hadden een open huis”.

Mary ontmoette Jenny in de buurt, waarna Jenny een paar keer bij haar op bezoek kwam en haar uitnodigde om mee te doen aan het Danspaleis -‘ ik vind het fijn om over de drempel geholpen te worden ‘ – en daar samen met Jenny ging dansen. Hoewel Mary last heeft van heup klachten danst ze nog graag: ‘ik heb 7 jaar op line-dancing gezeten, compleet met cowboy laarzen en spijker jack met applicaties’.

Het ‘Danspaleis’ wordt in Flevopoort ongeveer om de 3 maanden georganiseerd . Het wordt ook op andere locaties georganiseerd met een zekere regelmaat.
Jenny vertelt dat oprichtster en disc jockey - Suna Duijf – vijf jaar geleden dit idee kreeg nadat ze ter gelegenheid van de 75 e verjaardag van de moeder van een vriendin een disco organiseerde wat een reuze succes werd. Suna merkte dat dit initiatief zorgde voor beweging en veel plezier bij oudere mensen,ging het vaker organiseren en het groeide uit van een particulier initiatief tot een stichting.

Voor Mary was het een mooie gelegenheid om nieuwe buurt genoten te leren
kennen. “Ik woonde 45 jaar in Nederhorst den Berg, na het overlijden van mijn
man voelde ik me daar alleen” . Op aanraden van een oude vriendin uit
Amsterdam schreef ze zich in voor een flat in Flevopoort en kreeg vrij snel een
uitnodiging om een flat te bezichtigen . “Ik was niet de eerste kandidaat, maar
andere mensen wilden niet omdat ze het te hoog vonden of te klein en zo moest
ik eigenlijk in haast verhuizen. In het begin heb ik hier wel zitten janken en me
afgevraagd waar ik aan begonnen was, maar nu heb ik wat contacten in
het Flevohuis en heb ik een jong buurt vriendinnetje; Jenny “.

Alle rechten voorbehouden

671 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe