Hadj, bedevaart naar Mekka

Verteller: Sare Ergül
Transvaalbuurt

We hebben er jaren voor gespaard.

Ka'aba Ka'aba tijdens mijn Hadj, foto ingestuurd door Sare

Ka'aba Ka'aba tijdens mijn Hadj, foto ingestuurd door Sare Door: Dineke Rizzoli, fotograaf en schrijver

Alle rechten voorbehouden

“Een keer naar Mekka is de wens van iedere moslim." Sare uit de Transvaalbuurt is er geweest en dolgelukkig. Vier jaar geleden besloot haar man dat zij zouden gaan en sindsdien spaarde het gezin. In december 2005 was het zover. Hun drie zonen gingen logeren bij Sare’s ouders. Sare: “De kinderen begrepen dat het belangrijk was. We zijn gegaan van 24 december tot 17 januari in de voorgeschreven periode, slachtfeesttijd, de twaalfde maand van de moslimkalender, zeventig dagen na Ramadan. We waren met z’n achten, ook mijn zusje, en reisden via Istanbul en Ceddah naar een hotel vlakbij Mekka." De zone rond Mekka is alleen voor Moslims, de wegen zijn geblokkeerd voor niet-moslims. “Ons geloof gebiedt dat je, zo mogelijk, eenmaal in je leven naar Mekka pelgrimeert. Dat heet Hadj-verrichten." Het geloof van de islam steunt op vijf zuilen: geloven, bidden, giften doen, vasten en pelgrimeren. Sare wilde aalmoezen geven. Daar waren zoveel armuitziende kinderen, maar haar man waarschuwde haar dat die kinderen met bussen worden gebracht om te bedelen en ze beter elders iets goeds kan verrichten. Toen heeft Sare, die in Mekka haar geloof vreugdevol beleefde, wat gegeven aan de werkers die toegewijd het Ka’aba-plein rein houden. "De Hadj, vernoemd naar de belevenissen van de profeet Abraham, begint met het bezoeken van de Ka’aba, het heiligste heiligdom van de islam. Daarna ga je naar de berg Arafat, daar betuig je dat je met hart en ziel aanwezig bent. Dan ga je naar Mina om de duivel te bestenigen, drie dagen lang. Dat zijn de verplichtingen om Hadj te voltooien. Na een laatste Ka’aba-bezoek vertrokken wij naar Medina om de begraafplaats van onze profeet te bezoeken. Tijdens de Hadj had ik verwacht dat ik me niet goed zou kunnen bewegen tussen de miljoenen mensen rond de Ka’aba. Maar voor ons is alles soepel verlopen; we hebben bijna geen moeilijkheden gehad. Wij wilden graag blijven maar moesten terug naar Amsterdam-Oost."

Alle rechten voorbehouden

14658 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Medina In Medina ligt onze profeet begraven

Medina In Medina ligt onze profeet begraven Door: Dineke Rizzoli, fotograaf en schrijver

Alle rechten voorbehouden
Waar ligt Mekka precies? Mekka, in Saudie Arabië

Waar ligt Mekka precies? Mekka, in Saudie Arabië Door: Dineke Rizzoli, fotograaf en schrijver

Alle rechten voorbehouden

5 reacties

Voeg je reactie toe

islam-rituelen

ook waard om verder te lezen:

https://geheugenvanoost.amsterdam/page/89033/symboliek-van-zeven-op-een-briefopener.-samen-met-elkaar-.-in-gesprek

Josje Kuiper

Mekka

Ik vraag mij werkelijk af wat heeft in godsnaam mekka met het geJosjeheugen van oost te maken laten ze dat lekker voor hun zelf houden en ons er niet mee lastig vallen.

Laila

Mekka

Mekka is echt de mooiste plek op aarde vindt ik ten minste Daar voel je je zelf daar veilig en het is daar echt heel mooi ik ga ook ooit inschahelah een keer naar Mekka.

bas

mekka

tis wel echt heel mooi ik ga dit jaar naar mekka

Een bezoeker

foad

allah okabar wat prachtig mogge allah swt jullie hadj aanvaarden en jullie gebed en douhas inschahelah.