De Rehobothkerk

Verteller: Kees Zijp
Auteur: Kees Zijp
1 Fan
Zacharias Jansestraat

De kerkdienst daarop kwamen vele oude mensen aan de koster vragen waar hun kussentjes waren gebleven!

 De Rehobothkerk voor de sloop in 1972.

De Rehobothkerk voor de sloop in 1972.

Alle rechten voorbehouden

De Rehobothkerk aan het einde van de Zacharias Jansestraat was een Gereformeerde kerk waar wij elke zondag kerkten. Dominee Bavinck en dominee Gilhuis preekten daar. Door achterstallig onderhoudt en samengaan met de Koningskerk aan de van 't Hoflaan was afbraak de enige mogelijkheid. In 1972 is de kerk afgebroken. De vader van een vriend van mijn, Wim Versloot was koster van de kerk en een keer, toen we aan het spelen waren in de kerk, gingen wij met zitkussentjes gooien. De kerkdienst daarop kwamen vele oude mensen aan de koster vragen waar hun kussentje was gebleven! Ook ben ik een keer in de toren geweest die via en ladder te bestijgen was. Bovenin schommelde die toren heel erg. In de kerk had Iedereen zijn of haar eigen vaste zitplaats, ik zat links op de galerij achteraan en keek vaak naar de overkant naar de meisjes. Mijn ouders zijn in deze kerk getrouwd en als kinderen zijn mijn zusters Marga (Greetje), Beppie, Marijke en mijn broertje Frits er ook gedoopt. Bep (1998) en Frits (1992) zijn helaas al overleden. Op de plaats waar de kerk stond, staan nu woningen zodat die plek toch weer een goede bestemming gekregen heeft.

Alle rechten voorbehouden

9310 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

 De afbraak van de kerktoren in 1972. De afbraak van de Rehobothkerk in 1972. Afbraak van de Rehobothkerk in 1972.

De afbraak van de kerktoren in 1972. De afbraak van de Rehobothkerk in 1972. Afbraak van de Rehobothkerk in 1972.

Alle rechten voorbehouden
 De sloop van de Rehobothkerk in volle gang.

De sloop van de Rehobothkerk in volle gang.

Alle rechten voorbehouden
 De Rehobothkerk nog in volle glorie.

De Rehobothkerk nog in volle glorie.

Alle rechten voorbehouden
Nieuwbouw - 1981 .<br />Foto: Jan van Deudekom

Nieuwbouw - 1981 .
Foto: Jan van Deudekom

Alle rechten voorbehouden
Fundering voor de nieuwbouw - 1981 .<br />Foto: Jan van Deudekom

Fundering voor de nieuwbouw - 1981 .
Foto: Jan van Deudekom

Alle rechten voorbehouden
Nieuwbouw op de plek van de Rehobothkerk - 1981 .<br />Foto: Jan van Deudekom

Nieuwbouw op de plek van de Rehobothkerk - 1981 .
Foto: Jan van Deudekom

Alle rechten voorbehouden

22 reacties

Voeg je reactie toe
Roelie van Diest -Bakker

Dochter van de koster

Dag Kees Zijp,

Na het lezen van al deze verhalen, waar mijn zus me op wees, vind ik het toch leuk dat een vroegere klasgenoot mij nog herinnert. Ik heb goede herinneringen aan de Rheobothkerk, waar ik zowel de diensten volgde, in speelde en ook meehielp om hem schoon te houden. In de toren waren veel duiven, waar we last van hadden. Er kwam iemand om ze op te pakken. De Wilhelminaschool was een goede basisschool die ik verbind aan de bakker Deutekom, waar ik ‘s morgens langs liep en daardoor de geur van vers brood verbind met de tijd in de basisschool. Wij woonden in de kerk, op de foto helemaal rechts. Als het druk was tijdens een kerkdienst, stonden onze stoelen in de kerk! Mooie tijd.

Freek Ohm

Kerk

In de jaren '60 zat ik op dezelfde school als Wim Versloot en fietsen we vaak samen naar de Calvijnschool in de Haarlemmermeerstraat in Amsterdam.Ook ik ben weleens boven in de toren geweest kan ik mij herinneren wat een hoogte nu weet ik waar ik die hoogtevrees van heb. Jammer dat hij is afgebroken alle dingen uit die jaren verdwijnen steeds meer. Het zij zo.

 

 

Willem Venema

A.B. Roosjen

vlakbij de Rehoboth-kerk op nummer 21 woonde Mr. A.B. Roosjen, de bedenker van de naam Mammoetwet. in de periode dat ik in de Meer woonde (Schagerlaan) met mijn vrouw Alida Verkerk en wij kerkten in de Rehobothkerk, was ik penningmeester van de ARP kring Watergraafsmeer, waarvan ABRoosjen voorzitter was. In 1956 zijn wij getrouwd in de Koningskerk, Ds. C.B. Bavinck.

Jo Haen - van Langen

Doopakte F.M. Heldoorn

Beste mijnheer/mevrouw Heldoorn,

Onder uw reactie staat het antwoord. Door Fina Buyen van Weelderen. Met dank voor haar informatie.
Vr.groeten,
Jo Haen

F.M. Heldoorn

Re: doopakte

F.M.Heldoorn:
hoe kan ik achterhalen of ik in de Rehoboth kerk ben gedoopt zo rond 1962

Fina Buijen van Weelderen

Re: doopakte

F.M.Heldoorn:
hoe kan ik achterhalen of ik in de Rehoboth kerk ben gedoopt zo rond 1962

Neem contact op met het kerkelijk bureau zij kunnen dat nagaan.
http://www.protestantsamsterdam.nl/contact.html
Contactformulier Kerkelijk Bureau
Amstelhoven, Van Limmikhof
Nieuwe Keizersgracht 1A
1018 DR Amsterdam
Telefoon: 020 - 53 53 700
Fax: 020 - 53 53 720
Email: info@protestantsamsterdam.nl

De bovenste link is die van de website met contactformulier.

F.M.Heldoorn

doopakte

hoe kan ik achterhalen of ik in de Rehoboth kerk ben gedoopt zo rond 1962

Lourens Koomans

Re: Kees Zijp

Kees Zijp:
Leuk Willem! Ik heb laatst ook enige foto's van het interieur van de kerk gekregen en het programma van de laatste dienst heb ik nog, zodat ik die ook op deze site zal laten plaatsen. Ja, ook mijn ouders zijn in deze kerk getrouwd en wij zijn er allemaal (Marga, Bap, Marijke, ik en mijn broer(tje) Frits) gedoopt. Jouw vader, dominee Rijper, Baumfalk, Bavinck en Ferwerda staan mij nog voor de ogen. Mijn vriend Wim Versloot zijn vader is één van de kosters geweest, daarvoor was het Koster Bakker waarvan de dochter Roelie nog bij mij in de klas gezeten heeft op de Koningin Wilhelminaschool. Leuk he al die herinneringen en leuk dat jij nog in de Zacharias Jansestraat woont. Groetjes Wim en misschien wel totziens Kees

Beste neef kees, je weet toch nog wel dat mijn opa koster was van de rehobothkerk? Van voor de oorlog tot 1958

Evert Timmer

School

Ik woonde aan de transvaalkade en ging naar school op de Willem van Oudshoorn school, tegenover de kerk. Ik kan mij nog herinneren dat de kerk werd afgebroken toen ik op school zat maar hoe deze eruit zag was ik kwijt.

Jo Haen - van Langen

De Rehobothkerk

Daar gingen wij in mijn jeugd naar toe. Onze familie bank was rechtsboven en we kregen altijd een rolletje King pepermunt mee en geld voor de collecte. Ik weet nog dat de kosters Bakker en Versloot er waren en Ds Rijper.
Mijn vader was hulpkoster bij de Koningskerk. Als de koster van Breugel op vakantie was dan deden mijn ouders het kosterwerk. Was erg leuk vooral met bruiloften en dan was er in de jeugdzaal feest en kon ik lekker mee snoepen als kind.
Marga Van de Glind-Zijp

----------------------------------------

Mijn paps was daar organist. Leuke tijd met de Chr.Jeugdvereniging in de 60ties.
Ds Rijper heeft ons getrouwd. Als mijn vader moest spelen had hij vaak al de preek gehoord in de Koningskerk en dan ging hij een sigaretje roken buiten, soms kwam hij iets te laat terug en had de dominee al zenuwachtig op het belletje gedrukt en zag de gemeente hem achter het raam naar boven snellen.
De jeugdverenigingen waren erg gezellig: we behandelden eerst een serieus onderwerp en na de pauze een bijdrage die lichter van toon was. We gingen ook op kamp met alle verenigingen en hadden veel lol zoals de jongens naar de meiden wat natuurlijk niet mocht na bedtijd en een spannende nachtwandeling waar altijd wel stelletjes ontstonden.
Greet Smits

Ben Broerse

Herineringen aan de Wilhelminaschool

Leuk om op deze site over de Wilhelminaschool te lezen. Zelf ben ik in 1955 in de Pythagorasstraat op nr 53 geboren. Ben gedoopt in de Gereformeerde Rehobothkerk. Ons gezin (vader Dirk en moeder Anna Broerse, dochters Joke en Ineke, en broerse Dik en Wim) verhuisde in 1959 naar Zwanenburg. Mijn vader (1912) werkte bij Persil aan het Leidsebosje.
Vroeger veel in de Meer terug geweest vanwege familie en vrienden (bijvoorbeeld Spaak in de C. Drebbelstraat) van mijn ouders. Als verse onderwijzer voor mijn diensttijd (1976) drie maanden ingevallen op de Wilhelminaschool. Kan me hoofdonderwijzer Groenewoud nog goed herinneren: man van het oude stempel, elke ochtend een hand en vrijdag spullen uit het magazijn bestellen voor de volgende week. Ook bijzonder: speelkwartier gewoon op straat en schooltuinen verderop. Leuke en leerzame maanden.
Ik woon nu in Halfweg, dus niet zo heel ver. Rij af en toe nog door de Meer uit nostalgische overwegingen...

lLenie van der woude van Laar.

Lenie van der woude van Laar.

Ook ik kerkte in mijn jeugd in de Zacharias Jansestraat. Mijn vader speelde tijdens de diensten op het orgel. Dat was in de tijd van ds,
. Boerkoel. Land geleden dus en ook een late reactie van mijn kant omdat ik nog niet zolang met de computer werk. Dat gaat niet zo vlot als je 89 bent .Het is heerlijk om al die reactie's te lezen. groetjes

Kees Zijp

Dominee Ferwerda overleden

Toevallig kwam ik afgelopen zondag de zoon van dominnee Ferwerda tegen op de Zaaiersweg, die mij vertelde dat zijn vader, "onze" dominee Ferwerda was overleden en dat hij in de PC aan de Middenweg/zaaiersweg lag.
Morgen Woensdag 24 november wordt hij op de Nieuwe Ooster begraven en er is eerst in besloten kring een herdenkingsdienst in de Koningskerk waar hij ook nog gepreekt en gewoond heeft. Dominee Ferwerda was de laatste dominee die in de Rehobothkerk preekte. Hij ging later in Amsterdam west preken.
Zo zien we maar weer dat het verleden af en toe toch weer op ons pad komt. Van de zoon van dominee Ferwerda hoorde ik dat dominee Cees Rijper ook is overleden.

Met vrierndelijk groeten Kees Zijp

Een bezoeker

Wim Hoogenboom

Ons gezin woonde tot augustus 1956 aan de Archimedesweg op het plein voor de spoorwegtunnel naar de Indische buurt. Mijn broer (Dick) en ik (Wim) zijn indertijd gedoopt door Ds. Berkouwer. 's Morgens zat ik bij mij vader boven en 's avonds met mijn moeder beneden in de kerk. Als enige van het gezin ging ik 2x per zondag ter kerke. Ik herinner mij nog een kerstdienst waarin Ds. J.C. Gilhuis voorging, toen de Koningskerk nog niet klaar was en mijn vader en ik in de klokkentoren zaten, omdat de kerk vol was! Het leuke was dat je vriendjes van school zondags her en der in de kerk tegenkwam. Dat waren natuurlijk de echte vrienden, de andere waren Hervormd of Hersteld Apostolisch! Het leuke is dat ons gezin en dat van mijn broer nu weer kontakt hebben met familie ds. W.J. Dijk-Gilhuis van boven het postkantoor. Van de organist van de Rehobothkerk heb ik nog 6 weken orgelles gehad, maar dat was geen succes. Ik speelde mijn eigen variaties en hield niet van noten.
Ermelo, 11 december 2006

Een bezoeker

Kees Zijp

Beste Donate (Kuijt), Leuk dat je die kerstfeestviering ook nog herinnert. Inderdaad na afloop kreeg je dan een boekje van WG v.d. Hulst en een lekkere sinaasappel. Zo'n Kertsviering werd dan opgeluisterd met een diavoorstelling die door meneer Kruizinga werd gedaan. Die man kon daarbij mooi vertellen. Meneer Kruizinga heeft ook veel boeken geschreven over de Watergraafsmeer en heb ik persoonlijk nog gekend. Helaas is hij overleden maar zijn graf staat op de Oosterbegraafplaats met het wapen van de Watergraafsmeer erop. Het Kerkje staat nog in de Wakkerstraat en was het 2e kerkje van de Gereformeerde kerkgemeenschap. Het 1e stond in de Willem Beukelstraat waar later de Koningin Wilhelminaschool stond waar nu nieuwe woningen staan. En de 3e kerk was de Rehobothkerk in de Zacharias Jansestraat, die er inmiddels ook niet meer is. En de 4e gereformeerde kerk was de Koninkskerk aan de van 't Hoflaan waar ik ook nog dierbare herinneringen heb. Zoals de discoavonden in de fietskelder en daar vele vrienden en vriendinnen had. Inmiddels zit daar nu ook een andere geloofsgenootschap in en is gelukkig dus nog niet afgebroken. Zo zie je maar dat het snel gaat en dat als je ergens een poosje niet geweest bent er veel verandert is. Met vriendelijke groeten Kees Zijp

Visitor

Donate (toen Kruyt)

Ik heb mijn kinderjaren doorgebracht in Oost en woonde op de Von Liebigweg. Wij gingen naar de Koningskerk en de dominees die op deze site worden genoemd herinner ik mij nog. Ook zat ik op een knutselclub in deze kerk en ging naar de zondagsschool Frankendael, waarmee we jaarlijks op kamp gingen met ander zondagsscholen uit de regio. De kerstviering vond gezamelijk plaats in de Wakkerstraat en na afloop kreeg je een boek (van W.G van de Hulst) en een enorme sinaasappel.

Visitor

taekovanderveen@hotmail.com

Ja... de kerk met zijn duistere hoekjes, heerlijk om er rond te spelen. Wij van de openbare school begrepen niet altijd dat niet alles er mocht, tenslotte speelden we er tijdens spleelkwartier ook, dus waarom niet op zondag? Dat leerden we pas later. Ik kan me de hekjes om de piepkleine tuintjes tegen de muren nog voor geest halen. En de man in het huis op de hoek van de Zacherias Jansestraat en de W. Beukelstraat die vaak onze ballen afpakte en door sneed. Soms kregen we ze heel terug en soms door het midden. Daarnaast de bakker Deudekom waar we als we geld hadden een negerzoen kochten of zo een heerlijke mekkareep met krenten en rozijnen, maar die kochten we alleen als we onze spaarkaart van het nieuwe postkantoor inwisselden waar je met stuivers een zegel kon kopen en inplakken. Kaart vol was een gulden volgens mij. De grote boom staat er nog, links op de foto. In het begin van mijn schooltijd stond daar nog een groot houtenhek voor wat na enige jaren omwaaide of omgegooid werd, dat weet ik niet zeker meer. Ik weet wel dat ik er op speelde en nog in een roestige spijker trapte waar ik heel veel last van heb gehad. OK liefhebbers, ik stop tot hier weer even, tot later.

Visitor

Kees Zijp

Leuk Wiebe. Ja de naam Dijk is de achternaam van mijn oma. Haar broer was samen met Bogers de wasserij Dijk en Bogers welke naast de Koniongin Wilhelminaschool lag bij de Ringdijkgarage die Citroëntjes verkocht. Ik wist niet dat daar ook een broer bij was die dominee was. Toch weer iets geleerd. Was daar ook niet een broer die parlevinker was met twee dochters Petra en ???. Met vriendelijke groeten Kees

Visitor

Wybe Dijk

Kees, leuk verhaal over onze oude buurt. Jij moet een achterneef van me zijn, want je zus Beppie zat bij mij in de klas en van haar werd altijd gezegd dat ze een achternichtje van ons was. Ik ben er eentje van dominee Dijk, de voorganger van dominee Gilhuis in de Rehobothkerk en in de wijk Transvaalbuurt. De jongste dochter van Gilhuis, Titia, en ik zijn met elkaar getrouwd. Wij woonden destijds op Middenweg 56, boven het Postkantoor, waar nu de Kamerlingh Onneslaan loopt.

Visitor

Kees Zijp

Dat heb je als je namen gaat noemen, dan vergeet je er wel eens een, in dit geval dominee Gilhuis.