Buurttoneelgroep Muiderpoort

Verteller: Martha Diergaarde
Auteur: Lies de Wolf
Dapperbuurt

Daar waren wel tachtig vrijwilligers bij betrokken, want het gebouw werd casco opgeleverd.

 Martha (links) in 'Enige Kennisgeving' (de 2e voorstelling van BTGM) in 1989 in het Muiderpoorttheater, Jan Witte draagt een pet.

Martha (links) in 'Enige Kennisgeving' (de 2e voorstelling van BTGM) in 1989 in het Muiderpoorttheater, Jan Witte draagt een pet.

Alle rechten voorbehouden

Eigenlijk is Buurttoneelgroep Muiderpoort (BTGM) voortgekomen uit de acties van ‘De Sterke Arm’ voor het behoud van betaalbare huurwoningen voor de Dapperbuurters. Voor het Dapperfestival hebben we een cabaretgroepje gevormd dat optrad als ‘huurtribunaal’. Want een van onze mensen, Jan Witte, was al eerder op het Prinseneiland bij een actie tot het weigeren van huurverhoging betrokken. Hij was een van de eersten die voor de rechter moest voorkomen. Dat hebben we toen nagespeeld. Toen ‘De Sterke Arm’ eind jaren ’70 werd opgeheven, vonden veel mensen dat er nog van alles aan de leefbaarheid van de buurt te verbeteren viel. Die hebben toen het ‘Initiatief Komité’ opgericht. Daaruit zijn bijvoorbeeld de Kinderboerderij voortgekomen, de bejaardensociëteit De Oude Wham en de Klussenwerkplaats. Zo werd de ambtelijke voorpost op het Dapperplein voor een weekend gekraakt om theater te bedrijven en zo speelruimte te bevechten voor toneelactiviteiten in de buurt. We kregen ruimte in de kleuterschool in de Pontanusstraat tegenover het Muiderpoortstation, waar nu het ROC en de sportschool zitten.
Op een dag werd ik op straat op m’n schouder getikt. Het was Monique Ouwerkerk: "Doe je mee? We gaan een toneelgroep oprichten!" Dat werd dus vanaf september 1986 Buurttoneelgroep Muiderpoort. Bij de nieuwbouw van de Dapperschool is er later een echte theaterzaal voor de buurt gekomen, toen ook Muiderpoorttheater genoemd. Daar was een groep van wel 80 vrijwilligers bij betrokken, want het theaterdeel van het gebouw werd door de gemeente casco opgeleverd. Al in ons eerste stuk in 1986, ‘Geen gehakt voor Mevrouw van Putten’ zaten zelfgemaakte liedjes. Met onze voorstellingen hebben we in vele buurthuizen gespeeld, zelfs in Rotterdam, Zeeland en Friesland. Ons 15-jarig bestaan hebben we, nog steeds onder Moniques warme artistieke leiding, gevierd met het maken van een cd ‘Pimpelpaars & Karmozijn’. Het wordt wel steeds moeilijker veel optredens te regelen, want in de eerste jaren waren veel spelers werkloos, maar nu heeft bijna iedereen een baan.

Alle rechten voorbehouden

2344 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

 Martha rechts als non in de millenniumvoorstelling 'Pampus' in 1999, links staat Lies de auteur.

Martha rechts als non in de millenniumvoorstelling 'Pampus' in 1999, links staat Lies de auteur.

Alle rechten voorbehouden

2 reacties

Voeg je reactie toe
Marcel Diergaarde

Willem en Martha

Beste Louis van Lieshout,

Bij dezen deel ik u mede dat Willem is overleden op 5 januari 2013. Martha is overleden op 10 januari 2019.

 

Marcel.

Een bezoeker

Louis van Lieshout

Hallo Martha,Ik heb in de vijftige jaren heel wat avonden bij jullie door gebracht.Zat met je man Willem in `n bandje.Eerst The Haertbrekers,later bij de Liverdie`s.
Je kent me vast nog wel.
Heb ook `n reactie onder het verhaal van Willem geschreven,helaas zonder reactie.
Mail me l.van.lieshout@quicknet.nl.
De hartelijke groeten ook aan je man,Louis