Van school gestuurd

Verteller: Maarten Hoogstra
Borneostraat, Polderweg, Indische Buurt , Polderweggebied / Oostpoort

Op het moment dat ik gooide en de vijl in het bord bleef staan, kwam de meester binnen.

Maarten (1953) achter de draaibank op de LTS (nu College Beroepsonderwijs Zeeburg). .<br />Foto: Maarten Hoogstra

Maarten (1953) achter de draaibank op de LTS (nu College Beroepsonderwijs Zeeburg). .
Foto: Maarten Hoogstra

Alle rechten voorbehouden

Op 16 juli 1954 ging ik van de VGLO, waar J.Basting hoofdonderwijzer was, naar de LTS aan de Borneostraat om fijninstrumentmaker te worden. Van die school weet ik alleen nog dat de later beroemde Rinus Michels onze gymleraar was. Hij was toen al een heerser: we moesten rondjes lopen in de gymzaal op een door hem met een grote stok aangegeven maat. En we speelden zitvoetbal en allerlei andere gekke, maar wel leuke spelletjes en wedstrijdjes. Binnen een jaar ben ik van school geschopt. In de klas, tijdens vijlles, ging de meester even naar de wc. Wij hebben toen de handvaten van de vijl geslagen en de vijl met de punt naar het bord gegooid. Op het moment dat ik gooide en de vijl, toevallig, in het bord bleef staan, kwam de meester binnen. Ik was de klos en moest weg.
Zo kwam ik op 7 februari 1955 als jongste bediende bij de werkgever van mijn vader op kantoor. Ik heb zelfs een paar maanden zwart gewerkt omdat ik nog te jong was om te mogen werken. Ik kreeg toen spraakles en moest allerlei avondscholen volgen. Op de avondschool aan de Polderweg ontmoette ik een meisje, Loes, een donkerharige, die aan de Kruislaan woonde, tegenover de ingang van voetbalvereniging Zeeburgia. Ik stond soms uren op een afstand van haar huis te wachten of zij niet ergens naar toe moest. Op een keer regende het heel hard en mocht ik bij haar buren binnen wachten. Vaak wachte ik ook in ‘de vrijers tunnel’: de tunnel aan het eind van de Kruislaan, onder de treinsporen door, een echt donkere tunnel met veel rechthoekige pilaren welke intieme nisjes vormden. Daar werd door velen dankbaar gebruik van gemaakt. Niet door ons. Loes moest mij niet, ik kon niet zoenen.

Alle rechten voorbehouden

5609 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

 Maarten in de 7e klas van de VGLO aan de Soembawastraat (1953).

Maarten in de 7e klas van de VGLO aan de Soembawastraat (1953).

Alle rechten voorbehouden
 Maarten's getuigschrift van de VGLO, waarmee hij naar de LTS kon...

Maarten's getuigschrift van de VGLO, waarmee hij naar de LTS kon...

Alle rechten voorbehouden

9 reacties

Voeg je reactie toe
Ruurd Kooiman

Van school gestuurd

Beste Maarten je kans komt er wel om een keer mee telopen door oost er zijn regelmatig wandelingen door Oost let op de mededelingen succes en tot ziens Ruurd

maarten hoogstra

Peter

Peter, je schijf is priema hahaha. Bedankt voor je reactie. Je hebt wel gelijk, al zou ik de benamingen echt niet meer weten. Draaibank is waarschijnlijk horizontaal. Ik heb ook maar hooguit een jaar op die school gezeten. Daarna heb ik tot mijn diensttijd avondscholen , boekhouden-Engels-typen enz,,voor kantoorpikkie gevolgd. Dus iets heel anders, stropdas,schoenen poetsen en geen overal.
Timorplein klopt ook.
Toch hoop ik dat er nog eens een foto te voorschijn komt (van de ambachtschool) waar ik op sta.
vr.gr. Maarten

Peter Hendriks.(1938)

Van school gestuurd.

Maarten;ik heb ook op die technische school gezeten,maar ik heb
steeds in mijn hoofd dat het adres Timor-plein moet zijn. Het was
in de jaren aug.'50 tot aug.'53. Bankwerken van Hogendijk;sme-
den van Baardscheer en technisch tekenen van Evers.Het teken-
lokaal bevond zich op de hoogste verdieping en er stonden platte
tafels met daarop de tekenborden.Op een gegeven moment was
er een ruzie tussen Evers en een leerling wat zodanig uit de hand
liep;dat de leerling maar een uitweg zag om aan de handen van de leraar te ontkomen en dat was een vlucht over de tafels naar
de gangdeur.Evers koos voor de route tussen de tafels door; dus
was het binnen de kortste keren een grote klerezooi.Baardscheer
was een oud-collega van mijn vader en dat heb ik geweten.Ik heb
van hem het klinken geleerd en dat werd 'savonds thuis verder
be-oefend want mijn vader was kachelsmid en dus kon ik mooi
kachel-pijpen klinken.Ook was er een z.g.n.kopklas;motortech-
niek; door Jaqeus(hoop dat ik de naam goed schrijf).Die man had een zeer slecht gebit en dat was duidelijk te ruiken als hij je
iets moest uit leggen.Hij vrat de hele dag door pepermuntjes.
Hogendijk woonde in de omgeving van Diemen en had in zijn
kast in het lokaal een glazen pot; met daarin zijn grote teen op
sterk water; welke was afgezet doordat die bevroren was ge-
weest na het schaatsen van een Elfstedentocht. Wat het onder-
schrift bij de foto betreft, sta je niet achter een draaibank maar
aan een kolom-boormachine, of is mijn harde-schijf naar zijn
malle-.......?

Maarten Hoogstra

Vijlen en bankhamer

Ft gelukkig ik ben dus niet aan het dementeren.
Wijnand en Ruurd jullie bevestigen mijn herinneringen.
Ik mocht niet terug op school komen na het gooien van een vijl(zonder handvat) in het schoolbord.
En ja zeg, ik dacht tot op heden dat ik in het kolenhok van de Kartinieschool heb gezeten. Maar nu draaien de herinneringen weer, na het lezen en herkennen van jullie verhaal. Ik heb dus in het kolenhok van de Ambachtschool gezeten. Dacht slim te zijn, maakte mijn handen zwart en toen maar wachten tot ik eruit mocht, zonder geteld te hebben, jajaja je moest de kolen tellen hahaha. Werd ik voor de klas voor gek gezet, zwarte handen dus ik had geteld. Was jouw niet gebeurt he Bertus Striethoudt.
Ik heb op Internet gezien dat de school nu een Hotel is. Het wordt tijd dat ik eens een lange wandeling door Oost moet maken.

wijnand groot.

pruimpie van de ambachtschool

Hij werd pruimpie genoemd die kleine leeraar van de technische school aan de Borneostraat. Hij werd zo genoemd,omdat hij na de les,tijdens het handenwassen,alle grimmassen van Popey te voorschijn toverde.Of hij er zelf erg in had?? Van hem kregen we ritmisch veilen.Dan moest je een blok metaal haak afleveren.Daar was je de hele middag zoet mee.Als je niet oplette,dan vloog er een bankhamer naar jouw richting.Tot iemand die hamer terug gooide.In hoeverre hij dat gepruimt heeft, dat weet ik niet meer.

ruurd Kooiman

3de Ambachtschool Borneostrat

Als ik naar die foto kijk moet dat volgens mijn klas 17 zijn van meester Huisman bankwerken het was een lange slungelige man en het een boot, en grote handen had hij want als je wat verkeerds had gedaan dan moest je het kolen hok in,ja dat ging toen zo.
Ruurd Kooiman 1935

Maarten Hoogstra

2010

Nou mensen, waar blijven de verhalen. De laatste is van 2004.
Vraag je kind of kleinkind te helpen.
Groeten prettige feestdagen en een gezond 2010
Gr.Maarten

Visitor

r.zweers@chello.nl

Als je bijvoorbeeld Kees Weldam zoekt, ik weet hem te vinden, zat ook bij Baadscheer in de klas en ik heb ook op de VGLO gezeten. De juf heet Griethuissen, wat een etter was dat, en de gymmeester met die kale kop was een klasse vent. Altijd voetballen en als je ruzie met hem had, kreeg je een paar rossen met z'n stok.

Visitor

Bertus Striethouldt

Wel Maarten, ook ik heb al die scholen doorlopen van 1946 tot 1956 waar jij ook op hebt gezeten. Wegsturen... ach ook ik ging geregeld de school wat vroeger uit. Hieronder geef ik er een paar weg.
Op de Kartinischool was er een invallende leerkracht die zo nodig een meisje uit mijn klas een paar klappen om haar hoofd gaf. Ik kon dat niet zien en gaf die meester zonder na te denken een schop onder zijn reet en zette het op een lopen, want die kerel was me wat te groot. Na drie dagen moest ik met mijn moeder mijn excuus aanbieden zodat ik weer in de klas mocht zitten. Die bewuste meester ging gelukkig weer gauw van school, want ik had soms de neiging om hem weer een schop te verkopen!
Op de VGLO school was een nogal strenge juf 'Spinnetje', wel die kon ik wel verzuipen, wat een etter was dat. Op een keer stond ik te gluipen door de tussendeur naar een leuk grietje die in de andere klas zat. Plotseling gaf die 'Spin mij een een klap op mijn kop zodat ik met mijn ooglid een spijker haakte die daar op die deur was geslagen voor een handoek op te hangen.'Bloedend en gillend rende ik de trappen af om zo snel mogelijk naar de dokter te snellen. Wat dacht je wat, ze was gauw de onschuld aan het uithangen toen ik met mijn moeder de klas instapte om verhaal te halen. Mijn moeder heeft toen, waar alle kinderen bij waren, die juf aan haar oor de klas uitgetrokken en op de gang haar eventjes de waarheid verteld. Toch werd ik drie dagen van school gestuurd om later met een excuusbrief weer in die klas te mogen zitten.
Op de technische school, waar ik voor electricien leerde, hadden we van meester Baardscheer (carbidvreter) smeedles. Op een gegeven moment stond die 'baardmans' achter mij toen ik stiekem een pijlpunt aan het smeden was voor mijn eigen gemaakte kruisboog. Na een paar rare wederzijdse opmerkingen had ik hem blijkbaar kwaad gemaakt door te zeggen dat ik die pijl wel eventjes in zijn reet wilde schieten als ik het niet mocht houden. Ja, ja ik mocht me even gaan melden bij Van de v/d Laan (de directeur) en zo ging ik weer voor een hele week de school af.
Dus Maarten, je was niet alleen met schoolproblemen.