Dinosaurusbotten in het Flevopark

Verteller: Loes Schopman
Indische Buurt , Flevopark

We begonnen te graven en deden een geweldige vondst!

 Loes maakte zo rond 1964 deze foto  van haar broer, Ben Schopman, al vissend in de Valentijnkade ter hoogte van de Joodse Begraafplaats.

Loes maakte zo rond 1964 deze foto van haar broer, Ben Schopman, al vissend in de Valentijnkade ter hoogte van de Joodse Begraafplaats. Door: Christina Mercken

Alle rechten voorbehouden

Ik woonde op de Valentijnkade. Mijn vriendinnetje Elly Adriaansz woonde in de Sumatrastraat en later op de Kramatweg. Met haar bracht ik vaak tijd door op het grasveld dat grensde aan de muur van het "Jodemanussie". We praatten daar vertrouwelijk of zwaaiden om beurten heen en weer aan een uitstekende boomtak van een boom die daar stond. In de zomer staken we onze neuzen diep in de bij de muur overdadig bloeiende Boerenjasmijn. Bij uitzondering bracht ik de moed op wat witte bloesems mee naar huis te nemen.

Verderop, bij de entree van het Flevopark, stond een fonteintje waar we water dronken. Op een dag stond daar een potloodventer in staat van ontbloting. Sindsdien liep of fietste ik nooit anders dan schichtig langs die plek.

Gelijk linksaf in het park kon je een onverhard slingerend pad inslaan. Daar liep ik graag. In de herfst kreeg ik niet genoeg van de aanblik van de oranje vruchten en varenachtige bladeren van de vele Lijsterbessen. Op een dag trof ik er een drom mensen en een politiewagen. Een man had zich aan een boom opgehangen.

Eén winter maakten we mee dat uitgestrekte plassen regenwater op de grasvelden van het park bevroren geraakt waren. Elly en ik probeerden zó snel over het brekende ijs te lopen dat we geen natte voeten kregen. Een andere keer zagen we op één van die grote grasvlaktes witte voorwerpen uit de grond steken. Nieuwsgierig gingen we er op af. We begonnen te graven en deden een geweldige vondst: dinosaurusbotten! Met de opgediepte schat in onze armen liepen we naar huis: Wat zouden ze trots op ons zijn op school! De botten zouden tentoongesteld worden in Artis! Hoe zouden we het geld besteden dat de botten op zouden leveren? Bij het naderen van de wereld van de volwassenen ontnuchterden we: het waren grote oude boomwortels.

Alle rechten voorbehouden

4871 keer bekeken

9 reacties

Voeg je reactie toe
Ger loman

Re: Valentijnkade

Henk Oost.:
Halo;Ik ben Henk Oost,woonde vanaf de jaren 50 tot 1969 op nr;55 1 hoog op de valentijnkade,wie kent mij nog?

Hoi Henk.
Mijn naam is Ger Loman en woonde op de Valentijnkade 35 boven de sigarenwinkel, jij woonde met je ouders en je broer Piet op de valentijnkade, boven je woonde de familie Bakker en drie hoog de familie Kuiper, jij bent nog wel eens met mij mee geweest naar de kapperschool, waar ik een opleiding volgde, wij hebben tot 1965 op de Valentijnkade gewoond, mijn zuster An heeft nog steeds de sigarenwinkel en spreekt af en toe nog oude kennissen van de kade

Hartelijke groet
Ger Loman

Roel

een gouden hart.

Heb Ben gekend in zijn begintijd bij de politie Amsterdam. Zo iemand kom je maar zelden tegen en na bijna 35 jaar staat hij mij nog helder voor de geest. Vele diepgaande gesprekken die ik koester als een kostbaar bezit. RIP lieve Ben, ik zal je nooit vergeten.
10949,D2,gr.5.

gabber

Re: Valentijnkade

Henk Oost.:
Halo;Ik ben Henk Oost,woonde vanaf de jaren 50 tot 1969 op nr;55 1 hoog op de valentijnkade,wie kent mij nog?

hoi ben jij de sloperbaas

Gr.,
Gabber

------------------------------------

Ja...

Gr.,
Henk Oost

han wustenhoff

ben.

Ik heb met ben op de politie school gezeten en heb contact met hem gehad via de mail toen hij ziek was,
Maar wat ik nooit heb geweten dat we allebei iut oost kwamen Ik woonde in de 3 javastraat bij het javaplantsoen en heb op de anthonie van diemen school gezeten.
Zo zie je maar de wereld is klein
han

Henk Oost.

Valentijnkade

Halo;
Ik ben Henk Oost,woonde vanaf de jaren 50 tot 1969 op nr;55 1 hoog op de valentijnkade,wie kent mij nog?

Loes Schopman

reactie op reacties

Beste Rob, Peter en Rob,
Genoemde Ben Schopman is inderdaad degene die op de Valentijnkade woonde, op de van Deventermavo zat en bij de politie en douane gewerkt heeft -met ook nog een lange carrière als taxichauffeur tussen die twee andere beroepen in.
Van Ben heb ik gehoord dat hij tussen jullie mails aan mij en deze reactie contact heeft gehad met Peter Tang en Rob van der Werf. Hen heb ik ook op de hoogte gesteld van Ben's overlijden op 16 juli j.l. Ben's jeugdvriend Rob Harthoorn en diens ouders en zus Ciska herinner ik me nog goed. Onze families stonden twee jaar lang bij elkaar op de camping in Wijk aan Zee en mijn vader en ik reden respectievelijk in een Ford Anglia en Ford Cortina die bij de garage waar Rob's vader werkte gekocht waren.
Wie googelt op Ben Schopman 55 ziet een videoclip van Ben's verjaardag afgelopen juni. Ook van Ben's begrafenis zijn video-opnames gemaakt die we als we klaar zijn met het ontruimen van Ben's huis, op you tube willen zetten.
Jammer dat we elkaar niet nog 's kunnen ontmoeten op Ben's verjaardag maar je weet maar nooit hoe of waar we elkaar in het leven nog 's zullen tegen komen, misschien 's op een goede dag bij een wandelingetje door het Flevopark. Rob van der Werf zie ik (dus) nog een keer op het bureau Remmerdenplein.
Hartelijke groeten,

rob harthoorn

ben schopman

Hallo, mijn naam is rob harthoorn, en woonde in de jaren 50/60 op de Kramatweg, als ik t goed heb is ben dus een jeugdvriend geweest....
Als jullie tenminste op de Valentijnkade woonden....
groet

Peter Tang

Ben Schopman

Hallo Loes,

Ik heb Peter Tang

Hebben jullie vroeger aan het eind van de Valentijnskade gewoond. (nr. 54-1)

Heeft jouw broer, Ben, dan misschien met mij contact gezocht via de site Schoolkrant?

Heeft Ben niet tussentijds in Engeland gewoond? Ik heb dan mogelijk samen met hem op de Van Deventer Mulo gezeten.

Zou je dan mijn emailadres aan Ben willen doorgeven.

Groeten Peter Tang.

Rob van der Werf

broer Ben

Bij jij de zus van Bem Schopman die vroeger bij de politie Amsterdam heeft gewerk en de laatste jaren bij de douane?

IK ben een oud collega en nog steeds werkzaam bij het korps Amsterdam.

Met Ben gaat het slecht heb ik begrepen, wel je dat met iemand bespreken of heb je er geen behoefte aan.
IK heb Ben overigens gisteren na 7 jaar weer gesproken door de telefoon.

Vriendelijke groet Rob van der Werf.
Wijkteam Remmerdenplein, Amsterdam Zuid-oost.