Door de Don Boscobuurt naar school

Verteller: Arie Bijl
Auteur: Arie Bijl
Don Boscobuurt

Het koffiehuis waar de kraaien hun tijd zoet brachten als er niets te begraven viel.

Gereformeerde Kerk De Gereformeerde Kerk in de Willem Beukelsstraat gezien vanuit de Zacharias Jansestraat voor de sloop begin jaren 1970 (Foto: Gemeentearchief Amsterdam)

Gereformeerde Kerk De Gereformeerde Kerk in de Willem Beukelsstraat gezien vanuit de Zacharias Jansestraat voor de sloop begin jaren 1970 (Foto: Gemeentearchief Amsterdam) Door: Christina Mercken

Alle rechten voorbehouden

Als ik van mijn huis in de Transvaalbuurt naar de Koningin Wilhelminschool in de Cornelis Drebbelstraat liep ik langs allerlei winkels en bedrijvigheid. Ik ging over de brug bij de Hema en beneden langs de Ringdijk met op de hoek de muziekwinkel in het Rechthuis, daarna de smederij van Quatfass waar de paarden werden beslagen, de meubelwerkplaats van Ketting, dan een lederwinkel, een manufacturenzaak en een melkwinkel en op de hoek een café/koffiehuis waar de kraaien hun tijd zoet brachten als er niets te begraven viel of als de paarden bij de hoefsmid waren. De koetsen stonden langs de dijk en in de Cornelis Drebbelstaat. Op de andere hoek was een klompenhandel waar onze klompen gekocht werden, ik meen zelfs dat er bonnen aan te pas kwamen. Tegenover de school was een smid of metaalconstructiebedrijf gevestigd wat tevens tot de bestaande laagbouw in de Simon Stevinstraat behoorde.

Midden in het volgende blok huizen, dus tot de Wakkerstraat, was een vis- en aquariumwinkel en om de hoek in die Wakkerstraat de bewaarschool, kakschooltje, met een mooie overdekte zandbak achter het schooltje. In de Wakkerstraat op de hoek van de Simon Stevinstraat, die in een bocht langs school liep, stond de Oude Hervormde Kerk, waar meestal zondags ochtenddienst werd gehouden en in de Willem Beukelsstraat aan het eind bij de Zacharias Jansestraat was de Gereformeerde Kerk met ochtend én avonddiensten. In dat laatste blok van de Zacharias Jansestraat was ook een Elisabeth Boddaerthuis waar een klasgenoot woonde, ene Gerrit dacht ik, de achternaam ben ik kwijt. Vanuit de Simon Stevinstraat links de Wakkerstraat in, dus in de richting van de Middenweg was er de drukkerij Van de Linden (?) waar we altijd papierstroken, afsnijdsels, kregen. Op de hoek was de speelgoedzaak van Proeskie waar we ons vergaapten aan het mooie en oh zo dure speelgoed in de etalage. Naar de Hemabrug toe kwam je langs de Bio, de bioscoop dus. Van de winkels die daar aan die kant waren herinner ik me vooral de drankwinkel waar met Pasen echte kuikentjes in de etalage liepen en de sigarenzaak waar later, in middelbareschooltijd, een vriendinnetje woonde. Zo was het rondje naar en van school dus compleet.

Alle rechten voorbehouden

2336 keer bekeken

6 reacties

Voeg je reactie toe
Anneke Koehof

Door de Don Boscobuurt naar school

Die lederwinkel moet die van mijn oom  Tinus Koehof zijn geweest. Die heeft daar jaaaaaren gezeten. Hij was gespecialiseerd in pilotentassen voor de KLM. Officiëel was hij 'zadelmaker'. 

Later, toen hij al heel oud was,  heeft mijn schoonzoon nog een soort machine gekregen om hondenriemen en halsbanden te maken voor zijn handel in diervoeders en accessoires. Oom Tinus woonde toen in Swifterbant, vlakbij zijn zoon Jan.

Zie ook mijn verhaal over de schooltas.

https://geheugenvanoost.amsterdam/page/24594/de-schooltas

 

Anna Glastra

Kon. Wilhelminaschool

Annie Glastra. Ik heb op dezelfde school gezeten in de klas bij Janv Dalen Diny Roffel, Greetje greep. Jan van Aalst is mijn neef. Ik heb piano concervatorium gedaan. Mijn vader had op de Hogeweg een groothande in lederwaren. Het was oorlog en kan me nog jerinneren dat als het luchtalarm afging wij op school onder de trap moesten zitten en een sinaasappel kregen. Ik woon nu vanaf 1968 in Delft en heb een zoon en 2 kleinzonen. Ik hoop nog reactie te krijgen zou leuk zijn. Allen gegroet Annie p/s Ze noemen mij nu Anna en je kan mij bereiken op de mail van mijn vriend Loek

Ans Glastra

koningin wilhelminaschool

Wat leuk om een jongen genaamd Jan van der Linden op de foto te zien waar ik in mijn kinderjaren verliefd op was. Ik ben Annie Glastra en ik heb mooie herinneringen aan de school. Mijn vader had een groothandel in leer op de Hogeweg. Als ik van school naar huis liep door de Wakkerstraat en langs de drukkerij kwam kreeg ik stroken afvalpapier van Jan.Mijn neef Jan v Aalst zat ook bij ons in de klas. Ik heb conservatorium gedaan en op mijn 20 ste naar Vlaardingen verhuist was een grote verandering. Heimwee naar de watergraafsmeer.Ik woon nu in Delft ook een mooie stad. Heb 1 zzon en 2 kleinzonen van 18 en 21 jaar. Wat jammer dat de koningin Wilhelmina school er niet meer is. Er stond altijd een bloemenkar op de hoek van de middenweg/ wakkerstraat schopte wij zijn emmers om en werden we achterna gezeten en wij rennen. Greetje greep en Diny Roffel kennen jullie ze nog? Bij het bakkertjein de wakkerstraat moest ik altijd brood halen. Leuk om het een en ander gelezen te hebben over jullie. Graag reactie op mijn verhaal. Groeten Ans Glastra p/s het emailnr is van mijn vriend

Julia Linnenkamp

Julia Linnenkamp (1999)

Voor geschiedenisles op school moet ik iets vertellen over de geschiedenis van mijn huis, vooral tijdens de tweede wereldoorlog. Ik woon in de Simon Stevinstraat nr. 19. Kunnen jullie mij hier misschien informatie over geven?

Een bezoeker

Henny van der Heijden-Meuleman (1935)

Ik heb van 1935 tot 1957 in de Simon Stevinstraat gewoond, dus er komt mij heel veel bekend voor in dit verhaal. De winkel op de hoek van de Ringdijk en de Cornelis Drebbelstraat tegenover het café/koffiehuis was van de familie Hulsman.

Jan van Dalen

Jan van Dalen (1935)

Buitengewoon aardig vind ik de net door Arie Bijl geplaatste 8 verhalen over mijn woonomgeving tot 1955 (Willem Beukelsstraat 22) Ook ik bezocht de Koningin Wilhelminaschool en de HBS aan het Oosterpark. Veel genoemde bijzonderheden herken ik in de verhalen. De foto van de Rehobothkerk kan niet genomen zijn vanuit de Zacharias Jansestraat. De foto is genomen aan het eind van de Willem Beukelsstraat vanaf het trottoir voor de Willem van Outshoornschoool. Tussen kerk en school was een houten hek dat o.m. de toegang was naar de kwekerij van van Vliet en Wielinga. De dubbele deur rechts op de foto was de toegang naar vergaderruimten en de bovengelegen kosterswoning.
De genoemde lederwinkel op de Rindijk was van Koefhof. Tegenover de Koningin Wilhelminaschool stond de smederij van Lagerwaard en links daarnaast de werkplaats van timmerman Rakers. De met een vraagteken aangegeven drukkerij in de Wakkerstraat was inderdaad van van der Linden. De familie van der Linden woonde in de Simon Stevinstraat. Zoon Hennie zat bij mij in de klas op de KW-school. Volgens mij was de naam van de speelgoedwinkel Proeski (zonder t).
Heel leuk om aan de hand van Arie Bijl zestig jaar terug te gaan in de tijd. Op 14 oktober 2007 heb ik de wandeling door de Don Boscobuurt meegelopen. Aan veel in de verhalen genoemde zaken werd toen ook aandacht besteed. Mooie herinneringen!