Bewoners van de Schagerlaan

2 Fans
Schagerlaan, Majubastraat

Eigenlijk heet ik Dien, maar iedereen noemde me Zus.

 Schagerlaan 1919 met Henk Kuijper senior rechts en de kleine Henk Kuijper junior op de arm van een buurvrouw

Schagerlaan 1919 met Henk Kuijper senior rechts en de kleine Henk Kuijper junior op de arm van een buurvrouw

Alle rechten voorbehouden

Dit is een foto van de Schagerlaan begin 1920. Rechts zie je mijn vader Henk Kuijper en in het midden staat een buurvrouw met mijn broertje Henk op de arm. Zelf sta ik er niet op, ik was nog een baby. We woonden op nummer tien en we hadden een kruidenierswinkel waar we ook melk verkochten. Er waren nog meer kleine winkeltjes in onze straat. Nog een kruidenierswinkel, een melkzaak en een aardappelschuur. Toen ik zo’n jaar of 14 was, hielp ik al mee in de winkel. Als het druk was riepen de klanten: "Zus, Zus!" En dan ging ik gauw achter de toonbank. Eigenlijk heet ik Dien, maar iedereen noemde me Zus.

In 1942 ben ik getrouwd met Wijnand van der Groep. We gingen wonen in de Majubastraat 10. Het was niet makkelijk een huis te vinden in de oorlog. Daar heeft mijn vader echt wel wat voor moeten geven hoor. Toen onze dochter Ans één jaar oud was, in 1944, gingen we weer in de Schagerlaan wonen op nummer 19, schuin tegenover de winkel van mijn ouders. Dat huis kregen we makkelijk omdat we de eigenaar, Van Veere, goed kenden. Hij bood ons het huis te koop aan voor 4000 gulden, maar Wijnand durfde dat niet aan. Huren kon ook, voor vijf en een halve gulden per week.

We hebben er gewoond tot 1960, toen de afbraak van de Schagerlaan begon. Mijn broer Jan heeft het langst van iedereen op de Schagerlaan gewoond. Zijn huisje, nummer 30, werd het laatst gesloopt.

Alle rechten voorbehouden

7497 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

 Krantenartikel waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de bewoners afgescheept worden met een klein bedragje voor hun huizen - Wierings Dagblad, 15 september 1960.

Krantenartikel waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de bewoners afgescheept worden met een klein bedragje voor hun huizen - Wierings Dagblad, 15 september 1960.

Alle rechten voorbehouden

21 reacties

Voeg je reactie toe
Dick

Fam. Ekelschot

Weet iemand of er kinderen tussen staan van de fam. Ekelschot?

 

Anja van Ommen

Schagerlaan Fam.Bredewold

Mijn moeder: Tonnie Bredewold (1922-1997) woonde met haar ouders en broertje in de Schagerlaan. Misschien staat ze zelfs wel met mijn oma e/o opa op de gepubliceerde foto.  Mijn opa en oma woonden in latere jaren eveneens in de Majubastraat. Op no.10. en na haar huwelijk met mijn vader woonden mijn ouders o.a. in de Pretoriusstraat: Keurslagerij van Ommen, op no.55.
Ik herinner mij kruidenier Kuiper uit de Schagerlaan ook nog. Ook dat de naam Zus Kuiper wel viel. In de Pretoriusstraat zat een vestiging van de Gruyter maar zowel mijn oma als mijn moeder bleven trouw aan kruidenier Kuiper uit de Schagerlaan. Elke vrijdagavond kwam deze met zijn bakfiets langs om de bij hem bestelde kruidenierswaren te brengen en het boekje met de bestelling voor de volgende week op te halen.

Wil Schoonenberg

Re: fam. Groen

ans prins:
mijn moeder Alie Fagel en haar familie woonde ook in de Lineausdwarsstraat ook wel de hipsekrib genoemd. Volgens mijn waren je moeder en die van mij en mijn tantes vriedinnen vroeger . Ze heeft me weleens over je moeder verteld. Had je moeder allen broers of ook een zus?

Mijn moeder heette Rudy Groen en had nog een zuster, Jopie Groen. De broers heetten Henk en Joop (tweeling) en Andries groen.

j.van der Reijden

Schagerlaan- Transvaalkade

IK herinner mij van mijn kinderjaren ,dat wij met ene Arie met paard en wagen en een reklame bord er op
schillen op haalden .Hij woonde in de Schagerlaan.Later liep hij met een reklamebord op zijn borst en rug in de stad Ik denk dat ik toen 12 of 13 jaar was 1948? Ik woonde toen aan de andere kant van de Transvaalkade In de Hofmijerstraat Op de hoek zat een melkboer Michels

ans prins

fam. Groen

mijn moeder Alie Fagel en haar familie woonde ook in de Lineausdwarsstraat ook wel de hipsekrib genoemd. Volgens mijn waren je moeder en die van mij en mijn tantes vriedinnen vroeger . Ze heeft me weleens over je moeder verteld. Had je moeder allen broers of ook een zus?

wil schoonenberg

Schagerlaan - fam. Groen.

Mijn moeder heet van haar meisjesnaam Groen, en komt uit de Lineausdwarsstraat (ook zo'n hecht buurtje). Zij had tweelingbroers, Joop en Henk, en één van de twee, Henk, heeft gedurende de vijftiger jaren in de Schagerlaan gewoond. Zijn vrouw heette Rietje en kwam van Zaltbommel, en ze hadden toen 2 kinderen: Hannie (zoon) en Ria.
Dus dit gezin heette ook Groen van hun achternaam.

Jerry. Gerrit. Meents

Schagerlaan

In de jaaren van 1934 to 1941 ging ik altijd met mijn vader naar het voetbalveld van TVK, Transvaal kwatier ook wel genoemt Trut van Kaatje, die was geleegen aan het einde van de Schagerlaan als je van de Ringdijk kwam.
Op de hoek van de Schagerlaan en de Ringdijk was een cafe waar van de eigenaar een heele dikke buik had, en dat werd genoemt een bierbuik.
Na de oorlog waaren er nog maar 3 leeden van TVK in het leven.
Hakkie Meents, Gerrit Dinsdag en Jantje Bos.

jmeeents3729@msn.com

lenie amels

schagerlaan

mijn grootouders hebben in de Schagerlaan gewoond. Ik dacht nummer 11 .Daar zijn 3 kinderen geboren, mijn oom Gerrit, mijn moeder Annie en de jongste Albert, genaamd Ab. De achternaam was Groen. Mijn grootouders zijn op een gegeven moment verhuisd naar de Fahrenheitstraat omdat de huizen op de Schagerlaan heel oud waren en slecht onderhouden. Mijn moeder vertelde dat ze nog een wc buiten houden boven een sloot en dat was natuurlijk niet echt lekker. Toen mijn grootouders het huis in de Fahrenheitstraat kregen was mijn grootmoeder zo blij vooral omdat er een toilet binnen was met zo'n ijzeren ketting waar je dan aan trok om door te spoelen. Ze vond het heel luxe. Als kind liep ik met mijn moeder door de Schagerlaan, wat er van over was, naar de Vrolikstraat, Daar woonde de oudste broer van moeder. Ik kan me herinneren dat er slootjes waren en een soort tuintjes met groente enzo. Alles was al gesloopt. Misschien herkent iemand de naam Groen? Mijn grootvader werkte bij de NS.

Hetty Peerdeman-Riepe

Hallo Piet van Wijk

Ben erg benieuwd naar Jo de Groot-Riepe, zij is mij niet bekend. Mijn vader had twee broers Jan en Wim en een zuster Gon. Woonde jij ook in de Schagerlaan en zoja welk nummer? Krijg het vermoeden dat jij de Pietertje was waar mijn zusje Olga en ik altijd mee gingen wandelen in de Schagerlaan. Wij waren ongeveer 10 en 8 en jij 2. Is dat juist?

Prof Henri Manasse

Schagerlaan 2

I was born at this address in November 1945 and lived there for several years during my formative years. My family moved to the Cilierstraat some years later. I still recall the house and street. Most of the local families were working class people. We played in a farm field not far from the street. I went to a school nearby.

Piet van Wijk

Hallo Hetty Peerdeman-Riepe

Piet Komen was mijn opa en Topsy heb ik ook nog gekend als peuter. Ik ben ook bekend met Tante Jo de Groot - Riepe (toch?). Ik heb nog contact met haar zoon Jaap de Groot

Hetty Peerdeman-Riepe

2 beroemde mense

Ik vergeet de n. In bovenstaande berichten wordt "tante Betje"genoemd. Volgens mij was ze een Rozendaal. Het was heel erg dat zij moest verhuizen op hoge leeftijd. Ik las het in de krant, want wij zijn in 1954 verhuisd. Zij was een heel bekend oud dametje in de Schagerlaan, woonde in het midden. Iets verlaagd tuintje met groen hekje en gele handvorm steentjes. Heel markant. Evenals "Ome Piet Komen". Ik weet dat hij een volkstuintje had en een hondje dat Topsy heette. Dit waren mensen die op warme zomeravonden nog omgekeerd op hun stoeltje buiten zaten. De sfeer in de Schagerlaan is nog heel lang echt dorps gebleven.

Hetty Peerdeman-Riepe, sept. 2009

manus de groot

pauwelaan 12

Mijn Opa heeft een klein cafetje boerderij gehad op pauwelaan 12. Toen hij daar weg moest heeft hij nog een tijd op de ringdijk 78 gewoond.

Manus de Groot 2 maart 09

Een bezoeker

O.R.J. de Bie *11-12-1930

In mijn oude (1987) "de Naam van onze straat" staat bij de naam 'Robert van
schager': bewoner van de hofstede
't Roode Hart, de enige hofstede aan deze laan die de overstroming van 1651 overleefde. Watergraafsmeer werd op 01-01-1921 door Amsterdam geanexeerd.
Wat de lengte betreft ik kan mij nog flauw
herinneren dat wij (mijn ouders en ik) naar kennissen in de Wetbuurt gingen, we liepen dan vanaf de Ringdijk de Schagerlaan in tot aan wat nu het Fahrenheitsingel is. (Naamgeving Raadsbesl. 26-07-1939 en de F. straat 02-05-1952). Dit zou betekenen
dat zij voor 1921 of een andere naam hadden of niet als straat aanwezig waren, bijv. een pad. Parralel lopende straten (paden) waren in 1905 volgens het boek Amsterdam in kaarten resp. Kloosterlaan,
Pauwenlaan, Groenelaan, Schagerlaan, Dijk-
laan, Ringlaan en Kerklaan. Tussen Amstel en Middenweg Een van de weinige bewoners die ik van naam kende was "Tante Bet" ik denk Molleman zij kreeg bij de ontruiming een huis in de Spoorbaanstraat maar ook hier gold weer oude bomen moet je niet verplanten want zij heeft slechts kort, enige maanden, de
verhuizing overleefd. Ik kwam er ook achter dat een ver familielid van mijn vrouw achter op de Schagerlaan heeft gewoond nl. Stroobach, hij deed iets bij de spoorwegen.

Visitor

Peter Fijma

Destijds waren er vele warenventers. Een daarvan was ome Krelis uit de Schagerlaan. Hij had een wit-grijs paard en goede klandizie. Ik mocht altijd mee op de bok en helpen. Na zijn wijk gingen wij altijd langs het cafe op de Ringdijk, onderaan het Witte Huis. Ik mocht niet mee naar binnen, maar hield buiten de wacht over waar en paard. Als ome Krelis uit het cafe kwam, kreeg ik altijd fruit en/of stekkies dus wij leefden geruime tijd thuis van mijn oppasdiensten. Dat ik altijd handelde blijkt ook uit mijn stuk Dappermarkt (bij het verhaal Dansend paard).

Visitor

Taekovanderveen@hotmail.com

Hallo allen. Even een aanvulling voor Karin Ruisch, dit stukje Schagerlaan liep vanaf de Ringdijk tot aan Hotel Casa. Het stukje dat u bedoelde, daar waren inderdaad de weilanden en de volkstuintjes. Dat deel liep tot aan de Hugo de Vrieslaan. Of de Schagerlaan ooit nog verder doorliep is mij niet bekend, maar dat is wel na te kijken. Tot ziens.

Visitor

Karin Ruisch

Ik woon nu op de Schagerlaan en daarvoor op de Linnaeusparkweg. Ik weet pas sinds kort dat er huizen hebben gestaan! Ik wist niet beter dan dat er een steenweg was, met een sloot en een weiland met koeien, en natuurlijk de volkstuinen. Dat die huisjes er tot 1960 hebben gestaan! Bedankt voor dit verhaal.

Visitor

Cor van Eunen

Hallo beste Hannie,Heel leuk dit verhaal. Ik doe al jaren familie-onderzoek en heb ook de stamboom van vd Groep uitgezocht. Interesse? mail c.w.c.van.eunen@freeler.nl

Visitor

Piet van Wijk

Nee, niet mijn vader, maar mijn opa was Piet Komen en mijn moeder was Truus (Trijntje) Komen. En klopt dat van die bruiloft in Hotel Casa?

Visitor

Hannie Storteboom

Volgens mij bent u in de verte nog familie van mij. Heette uw vader ook Piet?Mij grootvader was Servaas van der Groep en mijn oma Maartje H. Komen.