Op de uitkijk voor inkomen

Verteller: Nico Hulsman
Auteur: Nico Hulsman
Von Zesenstraat, Dapperbuurt

Om haar inkomsten zeker te stellen stond oma tijdens de crisisjaren in de deuropening op de uitkijk.

 Oma Van Hofwegen in de deuropening van het winkeltje met koloniale waren op nummer 98 in de Von Zesenstraat.

Oma Van Hofwegen in de deuropening van het winkeltje met koloniale waren op nummer 98 in de Von Zesenstraat.

Alle rechten voorbehouden

Tijdens de crisisjaren werden, door een gebrek aan inkomsten bij de buurtbewoners, de dagelijkse boodschappen veelal gekocht zonder te betalen. Op de pof dus. Na ontvangst van het weekloon of van de sociale uitkering moest dan de achterstallige schuld weer worden afgelost. Dan stond mijn grootmoeder Van Hofwegen in de deuropening van het kruidenierswinkeltje in de Von Zesenstraat op nummer 98. Ze stond te wachten op de klanten die nog een rekening te vereffenen hadden. Op de foto zie je haar zo staan: op de uitkijk om haar eigen inkomsten zeker te stellen. Zoals velen was ook mijn vader werkloos. Hij kreeg een uitkering van 11 gulden per week, waar de huur van 4 gulden per week van betaald moest worden. Gas en licht werden betaald met een penning in de meter. De armoede was toentertijd alom. Een brood kostte 11 cent, maar er was een broodoorlog, dus je kon in de rij staan bij bakkers die het verkochten voor 8 cent. Steuntrekkende werklozen konden geen fietsbelasting betalen en kregen daarom een fietsplaatje met een gaatje. Niet alleen zo’n plaatje maakte de armoede zichtbaar. Ik droeg zwarte kousen met een rood randje als zichtbaar bewijs dat ook mijn vader werkloos was. Van vakantie was uiteraard geen sprake. Verveling was er alom en kattenkwaad dus ook: straatlantarens kon je in het donker zetten en op de vuilnisschuiten in de Mauritskade kon je rotzooi trappen. Wij, de straatjeugd, speelden op de spoordijk in aanleg naar het Nieuwe Muiderpoortstation. En ’s zondags vervulde het Tropenmuseum een taak als buurthuis, op zondag was namelijk de toegang gratis en konden we luisteren naar de gamelanmuziek. In 1957 trouwde en verhuisde ik. Sindsdien is mijn oude wijk gerenoveerd en zijn de fysieke herinneringen aan mijn jeugd gewist…

Alle rechten voorbehouden

6858 keer bekeken

4 reacties

Voeg je reactie toe
Een bezoeker

Bert Vlastuin

Natuurlijk herinner ik mij mevrouw Hofwegen. Haar dochter is toen getrouwd met Lankhaar en die hadden een papegaai en die riep als de man thuiskwam: "Arrejaan!". Want die man heette Adriaan. En mevrouw Tine Engelbarts woonde er naast en ook de fam. Klijn. En Moolhuizen van de boekhandel in de Javastraat.
In de oorlog hielden ze een club, die noemden ze de botclub, blijf oranje trouwclub en mijn, moeder Truus Vlastuin, was er ook bij, ze zal niet.
We gingen wel mee naar onze kerk zoals de Gereformeerden vroeger zeiden. Ik ben in 1932 geboren, maar later heb ik alles wel meegemaakt.
En toen de Funenkerk samen ging met de Muiderkerk was het best wel leuk, al stond de dominee in de Funen hoger op de preekstoel en had het dus ook warmer. Ik zie hem nog voor me met aan twee kanten twee galerijen. En als je van de Pontannusstraat kwam, was het een majestues gebouw. Een uitspraak van een neef van juffrouw Engelbarts die gevraagd wer of hij gereformeerd wilde worden, uitriep: "Ik ben pommenstant en ik blijf pommestant." Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dan is het de Bert Vlastuin site en wordt het niet leuk meer. Mijn telefoon is 020-6921120. Bel ze als je nog wat weten wil.

Visitor

Tonia van Dam van der Aa

Mijn ouders hadden een schoenmakerij. Ik had 2 broers, Joop en Herman. Vriendelijke groeten, T. van Dam van der Aa

Visitor

H.N. Hulsman

De vraag of ik juffrouw Engelbarts heb gekend, is moeilijk te beantwoorden. De naam zegt mij wel iets, maar ik heb niemand meer om daarnaar te vragen. Van belang lijkt mij de kerkelijke relatie, want dat speelde in die tijd een belangrijke rol. Mijn grootmoeder kwam in de Funenkerk, gereformeerde kerk in de Zeeburgerstraat. Dus zou dat een aanknopingspunt kunnen zijn, of anders mogelijk een huisnummer indien bekend. Overigens erg leuk dat er toch nog reacties komen. Helaas wat laat beantwoord maar toch!vr.gr. Nico

Visitor

C. van Benten

Een zuster van mijn oma woonde ook in de Von Zesenstraat en heette Juffrouw Engelbarts. Volgens mij kwamen deze twee vrouwen bij elkaar op visite. Misschien weet jij dat ook?