Het Rijke Roomsche leven op het Linnaeushof

2 Fans
Middenmeer

Geweldig mooi vond ik de grote processie door de tuin van de kerk.

Martin Heuwekemeijer met broertje Dik op de trap van het hoofdportaal van de kerk. (1933) .<br />Foto: Martin Heuwekemeijer

Martin Heuwekemeijer met broertje Dik op de trap van het hoofdportaal van de kerk. (1933) .
Foto: Martin Heuwekemeijer

Alle rechten voorbehouden

Ongeveer 70 jaar geleden werd mij door zuster Bruno van het Claraklooster te kennen gegeven, dat ik niet geschikt was voor verdere opleiding tot misdienaar. Er bleef dus niets anders over dan me op te geven voor het kerkkoor. Bij nader inzien veel beter, aangezien ik deel uitmaakte van een gezin met zeer muzikale ouders.
Dirigent was de heer Speets, trompettist van het Concertgebouworkest, die ooit tijdens de zangles een aanwijsstok op mijn hoofd in tweeën mepte.
Achter het "spreeuwenkissie" (er was toen nog geen orgel) de heer Piet Visser. Alles onder toeziend oog van mijn vader in de zijbeuk.
Ik herinner me nog de zangers Hazelzet, Westrop, Wiewel, Schutte, Kramer e.a.
Elke zondag Hoogmis in toog en superplie. Het was gelukkig niet ver, want mijn ouders dreven een muziekhandel aan de overkant naast de beeldenwinkel van koster Pronk. Na de Hoogmis kon je 's middags weer terug naar de kerk voor de "lering" van pastoor Zoetmulder. Niet bepaald een pretje.
Geweldig mooi vond ik de grote processie door de tuin. Dan mochten we helpen met het afbakenen van het eigen terrein op het voorplein d.m.v. het plaatsen van ijzeren palen, waardoor de processie ongestoord kon verlopen. Uniek in Amsterdam. De huizen rondom de kerk waren getooid met geel-witte vlaggen, het Heilig Hartbeeld in de vensterbank, brandende kaarsjes en bloemen.
Na mijn verhuizing naar Slotervaart kwam ik nog regelmatig terug om samen met zus Nel aan het orgel, broer Dik op de trombone en ikzelf op de trompet enige muzikale luister bij te zetten aan de huwelijksmissen van mijn vele zussen en broers.
Al met al een schitterende jeugd in de Watergraafsmeer, waar destijds op het Linnaeushof een enkele auto en soms de groentekar van Botman geparkeerd stond. Mijn oudste en beste vrienden Herman Brandt, Ad Hesp en Co Buijs stammen dan ook allemaal uit de "Martelarentijd".

Alle rechten voorbehouden

7829 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Processiestoet op het Linneaushof Kerkplein op het Linnaeushof (H.H.Martelaren van Gorcum) met processiestoet. Op de foto o.a. pastoor Nolet met monstrans, kapelaan Eppings, acolieten Ad Smiers en dhr.Somers, kerkmeester Spit en dhr.Rozestraten. Foto is uit 1933 en is afkomstig van dhr. Ad Smiers.

Processiestoet op het Linneaushof Kerkplein op het Linnaeushof (H.H.Martelaren van Gorcum) met processiestoet. Op de foto o.a. pastoor Nolet met monstrans, kapelaan Eppings, acolieten Ad Smiers en dhr.Somers, kerkmeester Spit en dhr.Rozestraten. Foto is uit 1933 en is afkomstig van dhr. Ad Smiers.

Alle rechten voorbehouden
Voor muziekhandel Bredeweg Martin met jongste broer Toon voor de muziekhandel Bredeweg 21 (1955). (Foto is afkomstig van de verteller)

Voor muziekhandel Bredeweg Martin met jongste broer Toon voor de muziekhandel Bredeweg 21 (1955). (Foto is afkomstig van de verteller)

Alle rechten voorbehouden
Nota voor Kerk en Altaar van de parochie H.Mart.v.Gorcum .<br />Ontvangen van den heer Haen in 1948 ƒ1,50 (!). Het notaatje is getekend door Pastoor M.Nolet. <br />Bron: Jo Haen

Nota voor Kerk en Altaar van de parochie H.Mart.v.Gorcum .
Ontvangen van den heer Haen in 1948 ƒ1,50 (!). Het notaatje is getekend door Pastoor M.Nolet.
Bron: Jo Haen

Alle rechten voorbehouden

11 reacties

Voeg je reactie toe
Leontien Mulder-Heuwekemijer

Het rijke roomse leven

Wat leuk mijn broers zo voor de kerk te zien. Ze zijn nu 87 en 84 jaar. Dat is toch geweldig. waarschijnlijk loopt er ook nog een van mijn broers als acoliet onder de baldakijn.

mariondeboer-schreuder

onze tijd op het linnaeushof

he m;n zus leuk dat je reageert.ja dat waren dure huizen in het midden tegen de tennisbaan aan.een van de huizen was van Gunter&meuser een ijzerhandel in de binnestad op een van de grachten. ook eengroot gezin de vader was een directeur.we gingen dan zondags mee naar de zaak en mochten dan in het pakhuis spelen.bij de padvinders mochten we altijd mee doen al waren we niet katholiek. de dochter van zuidema was Netty en haar broer Wim.hun vader werkte bij Capi-lux ..fotozaak in de kalverstraat.fam.donkersloot in het benedenhuis.

Ineke Blaauw - schreuder

villa,s

Tegen de tennisbaan stonden een aantal dure villa,s van Fam Brenningmeier en een directeur van Shell . Onder de kerk was een zaaltje van de padvinders !!!!

Ineke Blaauw - Schreuder

buren

Wij woonden 3 hoog, onder ons de fam. v.d Hoek ,met zoon Ernst en dochter
Alles boven de fietsenstallin van Visser.
Naast ons de fam. Zuidema met dochter Hetty.

Ineke Schreuder

Jeugdtijd

Voor mij een herkenbaar gegeven. Wij keken vanaf LInnaeushof 30, 3 hoog naar de processie. Hoewel niet gelovig, mochten we soms de koster helpen in de kerk. Was voor ons als kind, heel interessant.

f.franse

frans franse

het is voor mij nostalgie van de grootste order. Ik woonde op de bredeweg no. 32 tegenover de fam. Mijn broer heeft nog een blauwe maandag met een van de dochters gescharreld. Ook herinner ik mij de trompetsolo's van martin.

maria snelders

herinerring

Ik herinnering me: Truus, leontien, Nelleke, Truus (meevaart).

null

Michiel Meerman

Toch leuk om dit verhaal per toeval tegen te komen. Piet Visser was ook mijn grootvader. van de familie Heuwekemeijer heb ik veel gehoord, al heb ik geloof ik nooit iemand van hen ontmoet -misschien toen ik nog jong was en op bezoek bij m'n grootouders op 'het hoffie'. Een van de dochters van Piet, die na de 2e wereldoorlog in Engeland kwam te wonen, heeft ter herinnering aan het Linnaeushof haar huis: 'The Hoffie' genoemd. Ze woont daar nog steeds (in de omgeving van Bath en Bristol)

null

Tanneke Vriend

Als kleindochter van Piet Visser van het Linnaeushof ben ik geinteresseerd in verhalen over de hele familie. Ook over mijn grootmoeder Netty, en de kinderen Lies, Claar, Trees, Rie, Liduin, Paul, Thea, Lon, Tanny, Joost, Jelly, Wiesje en Edo. Zij zijn in 1928 op het Hof komen wonen en alle kinderen zijn er in de buurt op school geweest. Piet Visser was organist in de R.K. kerk en bevriend met de familie Heuwkemeijer (hun benedenburen)

Een bezoeker

Dick Helman

Met genoegen het verhaal gelezen over het Rijke Roomsche Leven op het Linnaeushof. Was ook leerling van de Luidwinaschool. Zong op het kerkkoor, en de Hr. Willebrands was dirigent. Hr. Visser op het
orgel en elke zondag de hoogmis in vol ornaat. Een Heuwkemeijer heeft nog bij mij in de klas gezeten, alsmede Gijs Schreuder, Paul Verberne, Leo de Wit enz. Ik vond het heel boeiend het verhaal van Martin H. te
lezen, en alles wat wij in de Watergraafsmeer hebben meegemaakt,
vergeten wij nimmer. Met vriendelijke groet, Diclk Helman

Een bezoeker

Sharon Heuwekemeijer

Leuk om op deze manier verhalen van familieleden te lezen. Zeer leuk ook de oude foto waar tevens mijn vader op staat!