De brommer

Verteller: Henk Cambach
Eerste van Swindenstraat, Celebesstraat, Indische Buurt

Toen ik zestien was kocht ik een brommer. Door die brommer leerde ik mijn vrouw kennen.

Cambach Henk Cambach op de brommer, mei 1958

Cambach Henk Cambach op de brommer, mei 1958

Alle rechten voorbehouden

Het was prettig om in de Indische buurt op te groeien. Na de lagere school, de Badjanschool, ging ik naar de Kweekschool voor de handel. Van jongs af aan werkte ik alle zaterdagen en ieder vrij uur bij mijn vader in de sportzaak in de Celebesstraat. Met vijftien reed ik al op de brommer van mijn vader, met een pet op en een dikke jas aan, zodat ik ouder leek. Mijn grootste droom was toen een eigen brommer. Toen ik zestien was kocht ik een NSU Quickly. Ik zal het nooit vergeten, hij kostte toen 475 gulden. Samen met een jongen, die ook in de Indische buurt woonde, reed ik op de brommer naar school. Dat was een rijkdom, want de meester kwam op de fiets.Wij mochten van school de brommer niet in het fietsenrek zetten, hij moest om de hoek staan. Het was gewoon jaloezie van de leraren.
Door de brommer heb ik mijn vrouw leren kennen. Ze werkte toen als bakkersmeisje aan de overkant van de sportzaak. Ze had als bijnaam ‘poppekoppie’ en zo zag ze er ook uit. Als ik in de winkel werkte kwam ik ’s ochtends met veel lawaai de straat inrijden en dan zei ze: "Daar heb je die malle Cambach weer met die knetteraar". Zij moest mij niet, maar ze ging wel bij mij achter op de brommer. En van het een kwam het ander. Inmiddels zijn we veertig jaar getrouwd.
Samen met mijn vrouw ben ik op veertigjarige leeftijd begonnen met stijldansen. Dat groeit, het is een virus. Wij zijn daar vijf dagen in de week mee bezig. Op maandag hebben we privé-les, op woensdag, donderdag en vrijdagavond trainen we en op zaterdag is er vaak wedstrijd. Inmiddels zijn we al twee keer Beneluxkampioen geworden.

Alle rechten voorbehouden

4495 keer bekeken

3 reacties

Voeg je reactie toe
Adrie van Mazijk

Brommer

Bij ons in de sumatrastraat waren wij vaak bezig met Kaptein Mobylettes, 1962 tot 1965 heb ik er wat aan gesleuteld. Ik woonde in het benedenhuis 184 en mij vriend Bertus Schenk woonde een stuk terug, vlak voor de "winkelhaakbocht" op 3 hoog. Hij had mooie zusters, ook heb ik samen met Bert nog een tamdem gehad. Mijn vader vond het maar niks, die troep op de straat voor de deur, maar wij vonden het geweldig helemaal als je een wrak weer aan het "lopen" had gekregen....................

Han Stuster

ja zo was het

Hallo Henk, ja nu komt alles weer naar boven als ik het lees. Wij woonden in de Javastraat, muziekwinkel Con Brio. Ik kwam veel bij jullie in de zaak (dat was zeker je vader) ik ben van 1943.
Brommers he, dat was het, ik sleutelde al mn vrije tijd er aan. Leuk te lezen dat jij de zaak nu doet

groeten Han Stuster

Visitor

Bertus Striethouldt

Hoi Henkie Cambach, Je zal mij niet meer herkennen, maar ik kwam vroeger veel in jullie familiezaak om vooral voetbalschoenen te kopen. Je schrijft: ik kocht op 16 jarige leeftijd een NSU-Quickly brommer voor f 475!Wel ik ben ook van 1940 en weet dat dit toentertijd een enorm bedrag was om een brommer te kopen, laat staan een nieuwe! Daarom moest ik steeds zoveel voor die schoenen betalen!!! Geintje. Maar je vader zal het wel betaald hebben, want in verhouding verdiende je toen op 16 jarige leeftijd zo'n 20 gulden in de week en dan moest je ook nog een vakman zijn en... kostgeld betalen.Dus jaloers... ja natuurlijk want daar moest je jaren voor sparen, daar ik pas op mijn 18de een brommer kon kopen!Ik kon een tweedehands Mobilette aanschaffen, maar uiteraard vond ik die NSU toch geiniger, want dan kreeg je meer kans om een meisje achterop te krijgen en lekker naar bosplan te rijden! Dus naderhand toch een... Zundapppppp!