Niet zomaar een gebouw aan het Zuivelplein

2 Fans
Betondorp, Zuivelplein

De klepel van de klok werd ingepakt en het effect met spanning afgewacht.

Zuivelplein Het gebouw aan het Zuivelplein zoals het vroeger was.

Zuivelplein Het gebouw aan het Zuivelplein zoals het vroeger was.

Alle rechten voorbehouden

Ik ben in 1935 in Betondorp geboren. Tot mijn huwelijk woonde ik in de Tuinbouwstraat. Tot 1947 op nummer 72, daarna op nummer 104. De behoefte aan ruimte was niet meer zo groot want van de elf kinderen waren er nog maar twee thuis. Mijn ouders kwamen in 1927 met negen kinderen in Betondorp wonen. Twee kwamen er nog bij, ik was de laatste in de rij. Nummer 72 was ruim en had een douche en wastafel, voor die tijd uitzonderlijk luxe.

We keken uit over het Zuivelplein, aan het eind staat een gebouw. In mijn tijd zat rechts in het gebouw de Pieter Nieuwlandschool en links de Rooms Katholieke kerk. Het plein was ideaal speelterrein. Er was ook een plantsoen met mooie rozenperken waar je uit moest blijven, daar letten de omwonenden wel op. Kattenkwaad werd er uiteraard ook uitgehaald. Eén bepaalde streek zal ik niet gauw vergeten. De Rooms Katholieke kerk had op het dak een kleine klok. Het luiden ervan, vaste prik op zondagmorgen, bracht een aantal knapen op het idee dit eens te gaan saboteren. Gewapend met een jute zak lukte het hen om op zaterdag op het dak te komen. De klepel werd zorgvuldig ingepakt en er werd met spanning afgewacht wat het effect de volgende morgen zou zijn. Het resultaat was een zeer “doffe” oproep om naar de kerkdienst te komen. Pater Vriens zal hier niet gelukkig mee zijn geweest.

Het gebouw op het Zuivelplein was in de oorlogsjaren een openluchtschool waar aan kinderen uit Betondorp maaltijden werden verstrekt. Ik herinner me dat we daar met een lepel en bord naar toe moesten en te eten kregen. Daarna doken we buiten in de emmers waarin het eten was aangevoerd om er de restjes uit te schrapen. Later werden er in het gebouw Duitse soldaten ingekwartierd, hiervoor werd een groot deel van de straat afgezet met prikkeldraad. Na de oorlog werd het gebouw gebruikt voor festiviteiten. Ik heb er op 1 februari 1957 mijn bruiloft gevierd en vervolgens het dorp verlaten.

Alle rechten voorbehouden

4768 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Zó kijken de bewoners van het Zuivelplein nog steeds naar het gebouw Uitzicht van bewoners op het gebouw aan het Zuivelplein anno 2008.

Zó kijken de bewoners van het Zuivelplein nog steeds naar het gebouw Uitzicht van bewoners op het gebouw aan het Zuivelplein anno 2008. Door: Tonny Snabel

Alle rechten voorbehouden
...nog steeds een schoolgebouw... Het gebouw is anno 2008 nog altijd een schoolgebouw.

...nog steeds een schoolgebouw... Het gebouw is anno 2008 nog altijd een schoolgebouw. Door: Tonny Snabel

Alle rechten voorbehouden

17 reacties

Voeg je reactie toe
Anton Dekker

de vlucht haven was een huisvanbewaring voor de jeugt

ik heb er gezeten van 63 tot 65 en toen had ik het wel gezien daar

leuk was het er zeker niet

er was er maar een die ik graag mocht dat was juffrouw kaptein

die was de kok daar de rest deugt niet

we gingen elk jaar naar Terschelling dat was altijd wel lachen

ik ben er zo veel keer weg gelopen met nog een Leo van houten heten die

ik was blij dat ik daar weg ging

ik heb er geen fijne tijd gehad

is getekend Ton Dekker

Wim

1984

1984 was dit het Jongeren opvang centrum, een jeugdgevangenis...

Net 16 jr oud kwam ik daar terecht..veel avonturen en verdriet beleefd daar.

Winko. Visser

een vlucht te ver

ik was 12 jaar toen ik door omstandigheden daar werd gedump. door justitie omdat mijn moeder ziek was en niet voor ons kon zorgen op dat moment het was augustus 1962 dat we daar aan kwamen mijn broer en ik.

we werden hartelijk ontvangen, en een rondleiding door de zaal en slaapzaal en een paar dagen binnenblijven en een betje voor je uit kijken je was namelijk murf je wist niet wat je overkwam.

ik werd een week later op de sint Peterus school gedumpt en daar moest ik het maar mee doen,

Ik heb daar in een jaar  veel meegemaakt in dat jaar op school en in de vlucht haven.

in 1963 werden we over geplaatst naar een internaat Harreveld .

ik kan er wel een boek overschrijven , maar dat komt dan nog wel.

ik ben door deze periode zelfstandig geworden en op mijn 16 jaar was ik klaar voor 5 jaar Defentie een mooie tijd.

 

Frans Rosier

Vluchthaven !!!

Als je niet handelbaar was vroeger dan kon je inderdaad geplaatst worden in de Vluchthaven,ik spreek over 1969/1970 ik was 13 jaar oud en werd uiteindelijk op last van de kinderbescherming hier geplaatst,en heb daar de meest nare ervaringen meegemaakt,vooral onder elkander,want de meeste groepen die waren verdeeld in verschillende leeftijden de "Welpen de 'Pioniers en nog enkele groepen.
De grote groepen namen altijd de kleinste flink onderhanden,en vooral het pesten was gigantisch,s'nachts als de kleintjes om hun moeder lagen te huilen dan kregen ze een bak met koud water in hun bed en moesten dan blijven liggen tot de volgende ochtend.Ook ik ben diverse keren weggelopen omdat ik daar gewoon niet thuis hoorden,en zo werd ik na de 3e keer opgesloten in een isolatiecel die op de bovenste verdieping was,en dat in mijn blootje.Op de vloer lag een kokusmat en voor de rest lage er helemaal niets op de vloer waar je op kon liggen,zo zou ik het volgens de leiding wel afleren dat weglopen.Maar goed ik ben die nacht niet stil blijven zitten en constateerde dat er een meter of 2 boven mijn hoofd een gasbuis hing en daarboven een dakraam,daar moest ik op zien te komen,want dan kwam ik op het dak terecht.Ik had ook enkele maandjes op de zeevaartschool de Pollux gezeten en had in die tijd leren knopen met touw,dat was mijn kans,ik haalde de kokusmat die de gehele Cel betrof uit elkander en uiteindelijk had ik een touw kunnen knopen van ruim 4 meter,hopende dat dit mij zou houden en ja hoor na vele keren lag het touw om de buis heen en kon ik mij optrekken aan het touw om vervolgens met mijn blote voeten het dakraam eruit te schoppen waardoor ik het dakraam kon openen,en waardoor ik buiten op het dak stond in mijn blote kont,gelukkig hing de was te drogen en binnen de kortst mogelijke tijd had ik me aangekleed en kon ik via de regenpijp laten zakken dak via dak en stond uiteindelijk op straat,en ben vervolgens naar een vriendin gegaan waar ik ondergedoken heb gezeten,ik was uiteindelijk die in het bestaan van de VLUCHTHAVEN is ontsnapt uit de cel,enkele maanden daarna is het personeel niet meer gekomen door de chaos die er op dat moment was,er werd niet meer gekookt helemaal niets,uiteindelijk is de vluchthaven gesloten door justitie.................................Frans Rosier

martin elsman

de vluchthaven

Van 1955 tot eind 1956 ben ook van de vele jongeren die in deze opvang heeft gezeten,aangezien ik r.k zat op school in diemen en ging zondags onder begeleiding naar de kerk,1 keer per week op vrijdag met ze alle onder douche en op woensdag ging je naar de speeltuin,metze alle snoepjes kopen op het winkelplein waar de winkels waren,boven was kamer waar je verbleef en beneden links was slaapzaal
Er waren 3 begelijders 1man en 2 juffrouwen waarvan een de naam was krelekramp een verschrikkelijk mens en als ajax thuis speelde ging men met ze alle wandelen

Jukius Mulder

Kleuterschool Zaaiersweg

Ik ben ook naar de kleuterschool op de Zaaiersweg geweest, en ook naar de lagere school op het Huismanshof. Ik heb een paar dagen geleden een foto gezien op het internet van een klas van de kleuterschool met Juffrouw Meier. Ik sta daar ook op - achsterste rij, helemaal rechts. Ik kan die foto niet meer vinden. Kan iemand me daarmee nog helpen? Julius Mulder.

Julius Mulder

Re: Re: Mijn oude school

ton dekker:
Mijn oude school:Ik heb mijn jeugd in Betondorp doorgebracht en eerst op de kleuterschool gezeten op de Zaaiersweg (1965) en later op de lagere school aan het Huismanhof, de Watergraafsmeerschool. Meester Lavel was de bovenmeester. In de onderbouw had ik een hele lieve juf die altijd angora twinsetjes droeg en in de bovenbouw een geweldige meester: meester Petersen.ik kan me de Vluchthaven herinneren en volgens mij zaten er ook kinderen vanuit dit tehuis bij ons op school.Mariska Roos-----------------------------------Hoi, kent u misschien Marijke kennedy?Rolf
ik ben ton dekker ik heb er gezetten van 66 tot eind 67 ik kan leo van houten ik liep steeds weg ik ben nog wel mee geweest naar terscheling met juf kaptein dat was de kok daar

ton dekker

Re: Mijn oude school

Mijn oude school:
Ik heb mijn jeugd in Betondorp doorgebracht en eerst op de kleuterschool gezeten op de Zaaiersweg (1965) en later op de lagere school aan het Huismanhof, de Watergraafsmeerschool. Meester Lavel was de bovenmeester. In de onderbouw had ik een hele lieve juf die altijd angora twinsetjes droeg en in de bovenbouw een geweldige meester: meester Petersen.
ik kan me de Vluchthaven herinneren en volgens mij zaten er ook kinderen vanuit dit tehuis bij ons op school.
Mariska Roos
-----------------------------------
Hoi, kent u misschien Marijke kennedy?
Rolf

ik ben ton dekker ik heb er gezetten van 66 tot eind 67 ik kan leo van houten ik liep steeds weg ik ben nog wel mee geweest naar terscheling met juf kaptein dat was de kok daar

marianne

Re: Zuivelplein

Zuivelplein:
Per september zijn er in het rechter beganegrond deel twee ateliers gevestigd:
Een schilderatelier & een fotostudio.
Wij zijn heel blij dat wij de ruimte kunnen gebruiken voor onze artistieke bezigheden. Er kunnen mensen komen schilderen en het is mogelijk je vast te laten leggen op de gevoelige digitale plaat..
Sigrid & Marie-Jose karsten
----------------------------------------
Hallo,
Een van de eerste keren dat ik een dergelijke reactie lees. Heb zelf in 1969 daar een jaar gezeten. Toen heette het de Vluchthaven, maar verder is daar enorm weinig van terug te vinden.
Tom Jongens
-----------------------------------
Hallo Tom. Ja in mijn tijd was het ook de Vluchthaven. Ik had werk , geregeld door de Vluchthaven, bij een bedrijf die zich inzette voor rehabilitatie van de "gestraften". Ik herinner mij nog Mijnheer Sap en een medewerfker die ik later weer als kroegbaas tegenkwam !!!!!
Groeten
Maarten

Wij zijn op zoek naar Joop Visser, die daar ook heeft gewoond, er komt een reunie aan van huismanshof school,daarom even deze vraag? Miss een reactie hierop of andere die dit lezen.

Jan Bamert

zuivelplein

In de jaren 55 was de linkerkant de r.k.kerk.
Rechts was eenof andere christelijke kerk en later de Jehova'getuigen.Toen de vluchthaven er zat,kan ik me nog herinnerendat zondags de ouders broertjes en zusjes kwamen.
En dan zat er een groep jongens in het raam.
De jongens gingen gewoon naar school zonder begeleider nooit last gehad met ze.
Soms was er ruzie met een jongen en een begeleider dan liephij weg.
Maar dan kwam er een politiebusje om hem weer terug te brengen.
Op een moment hadden de mensen storing op de tv dat werd veroorzaakt door de aquarium van de vluchthaven.
Wat bleek nou de pomp van de aquarium als die aan of uit ging gaf die storing,het was lang zoeken.
Eerst in het zuivelplein hadden we zeepkisten race.
Dirk van de Ploeg en Frans Jacobs waren een koppel.
Die twee waren groot en wonnen dan.
Dirk zijn vader had een keer beker gewonnen,dat werd later de wisselbeker van de zeepkisten race.
Een jaar later deden we het op de stoep voor de vluchthaven,en toen kwam de politie we mochten niet meer doorgaan met zeepkisten race.
Wat de oorzaak was weet ik niet.
Achter de vluchthaven op de onderlangs was ook een gedeelte ,waar een gymnastiekzaal was.
Daarboven was ook een zaal daar werd zondagmiddag films gedraaid,ik heb heel veel films gezien.

Moleman

devluchthaven

Ik heb in de Vluchthaven gezeten. Ik weet niet meer precies wanneer en hoe lang. Ik denk ergens tussen 1960-1963
Het kan ook best eerder zijn geweest.

Ik zat in de groep bovenin links, het grote raam (bestaande uit de kleine raampjes)
Ik kan me nog herinneren dat de dokter ergens bovenin zat, in het hoogste gedeelte.
Ik was in de veronderstelling dat het gebow hoger was. Maar ik was toen natuurlijk klein dan nu. Ik zal zo'n 7-10 jaar geweest zijn.
Het schiet me ineens te binnen dat de slaapzalen op de begane grond waren. Voor mij links direct naast de deur, die raampjes.

Als het zondag was en er kwam bezoek dan kom je mooie vanaf boven naar buiten kijken of je moeder er al aankwam, prachtig.

Ik ben er toevallig vandaan nog geweest. Ik heb nog even naarbinnen gekeken, maar herkende het niet meer zo.Inmiddels zal het wel een school zijn?
Ook nog in andere delen van betondorp bekeken.
Geweldig stukje Amsterdam met leuke architectuur en veel herinneringen voor mij.

Ik was ook nog aan de achterkant. Maar daar stond nu een bord "Eigen terrein" dus ben ik maar niet aan de achterkant geweest, helaas.

Maarten

Zuivelplein de Vluchthaven

Hallo allen. Gezien de verhalen over de Zuivelplein-scholen denk ik dat er ook nog wel mensen zijn die iets over de Vluchthaven weten te vertellen.
Kan ik ergens via Internet nog wat info achterhalen ?
Bedankt. maarten

Mariska Roos

Mijn oude school

Ik heb mijn jeugd in Betondorp doorgebracht en eerst op de kleuterschool gezeten op de Zaaiersweg (1965) en later op de lagere school aan het Huismanhof, de Watergraafsmeerschool. Meester Lavel was de bovenmeester. In de onderbouw had ik een hele lieve juf die altijd angora twinsetjes droeg en in de bovenbouw een geweldige meester: meester Petersen.
ik kan me de Vluchthaven herinneren en volgens mij zaten er ook kinderen vanuit dit tehuis bij ons op school.

Mariska Roos

-----------------------------------

Hoi, kent u misschien Marijke kennedy?

Rolf

Sigrid Karsten

Zuivelplein

Per september zijn er in het rechter beganegrond deel twee ateliers gevestigd:
Een schilderatelier & een fotostudio.
Wij zijn heel blij dat wij de ruimte kunnen gebruiken voor onze artistieke bezigheden. Er kunnen mensen komen schilderen en het is mogelijk je vast te laten leggen op de gevoelige digitale plaat..

Sigrid & Marie-Jose karsten

----------------------------------------

Hallo,
Een van de eerste keren dat ik een dergelijke reactie lees. Heb zelf in 1969 daar een jaar gezeten. Toen heette het de Vluchthaven, maar verder is daar enorm weinig van terug te vinden.

Tom Jongens

-----------------------------------

Hallo Tom. Ja in mijn tijd was het ook de Vluchthaven. Ik had werk , geregeld door de Vluchthaven, bij een bedrijf die zich inzette voor rehabilitatie van de "gestraften". Ik herinner mij nog Mijnheer Sap en een medewerfker die ik later weer als kroegbaas tegenkwam !!!!!

Groeten
Maarten

Maarten Hoogstra

Zuivelplein

Hallo, ik heb ergens tussen 1955-1958 in het opvoedingshuis op het Zuivelplein gezeten/gewoond, ca 6 maanden.
Het was een van de Zuivelpleinscholen, weet iemand daar nog iets van/over te vertellen ? hartelijk dank
mhoogstra41@hotmail.com

null

Peter Fijma dedriebrooden@planet.nl

Mijn ope en oma Luckerhoff woonden jarenlang in de Tuinboustraat 55, schuin boven de familie Sinkeldam, schuin tegenover de schrijver Jan Mens en enigzins exentiek geklede vrouw en dochter (Loes ?) die bij de Stadsleenbank werkte. Op het Zuivelplein stond jarenlang de blauw-geletankwagen van Bleu Star, bestuurd door Piet v.d. Hoek, geparkeerd. Vaak mocht ik meerijden met zijn buitensteedse ritten waardoor mijn kennis van aardrijkskunde aanzienlijk werd verruimd. Vaak speelden wij zondags op het Zuivelplein met aparte stenen, tussen de taxussen en op het Onderlangs in de speeltuin. Opa en vaders gingen naar voetbal en wij mochten naar IJssalon "De Pegel" op de Middenweg. Altijd feest, terwijl moeder en tantes konden roddelen over gedrag van neven en nichten !

null

Selma Schepel

Onder de foto van de achterkant van de voormalige scholen aan het Zuivelplein staat: "Het gebouw is anno 2008 nog altijd een schoolgebouw."
Dat is (vrijwel) niet waar. De enige nog echt in gebruik zijnde school staat aan het begin van de Zaaiersweg.
Aan de achterkant van de voormalige Zuivelpleinscholen zijn bijna alle lokalen ateliers voor kunstenaars geworden. In het middendeel (voorkant) huist een particuliere modeschool, linksvoor zit een advokatenkantoor, en rechtsvoor is een peuterdagverblijf (dat deels ook rechtsachter een speelplaats heeft). Het deel aan de Onderlangs herbergt beneden sinds mei 2008 een naschoolse opvang. Boven huizen nog wat verenigingen en kunstenaars.