Mattenkloppen voor tien uur

1 Fan
Betondorp

Je kon op het lage muurtje het vloerkleed uitkloppen en in de oorlog verstopte je prachtig gejat hout erachter.

De intocht van de Canadezen, 1945 Foto van 'De Dijk' bij de Keulse Vaart met op de achtergrond het Onderlangs van Betondorp. De foto werd gemaakt in 1945. De mensen staan te wachten op de intocht van de Canadezen.

De intocht van de Canadezen, 1945 Foto van 'De Dijk' bij de Keulse Vaart met op de achtergrond het Onderlangs van Betondorp. De foto werd gemaakt in 1945. De mensen staan te wachten op de intocht van de Canadezen. Door: Tonny Snabel

Alle rechten voorbehouden

Ons portiek gaf toegang tot de gemeenschappelijke tuin, tussen het woonblok dat werd gevormd door de Tuinbouw-, de Akker-, de Veeteelt- en de Karnstraat. De bakstenen woningen werden verhuurd door de Algemene Woningbouwvereniging, de betonnen woningen waren van de gemeente.

De tuin met het portiek werden afgescheiden door een laag muurtje met een klapdeurtje voor de tuinlieden. Dit muurtje was bijzonder handig om er een vloerkleed met de mattenklopper op te reinigen. Een stofzuiger was immers nog geen algemeen bezit. Mijn moeder en onze buurvrouw, Mevrouw v.d. Hoek, maakten dankbaar gebruik van het lage muurtje. Het kloppen van kleden was gebonden aan bepaalde uren. Ik dacht dat het ná tien uur 's ochtends niet meer was toegestaan.

Op nummer 78 boven woonde het gezin van de bekende schrijver Jan Mens (Schrijver van 'De Kleine Waarheid'). Mevrouw Mens dacht slim te zijn en sleepte haar vloerkleed naar ons portiek om eveneens het lage muurtje te gebruiken. Maar dat was nou niet de bedoeling en dit werd haar op niet mis te verstane wijze door de buurvrouw en mijn moeder duidelijk gemaakt. Gemeenschapszin was ook toen ver te zoeken. De verstandhouding heeft daar overigens niet onder geleden.

In 1944 heb ik het lage muurtje gebruikt om er met mijn buurjongen Piet v.d. Hoek gejat hout achter te verbergen. We hadden op 'de Dijk', het zandlichaam langs de Keulse Vaart, een weg die overgaat in de Weesperzijde, prachtige houten planken gepikt van Duitsers die daar schuilkelders lieten bouwen. We waren altijd op zoek naar spullen voor de noodkacheltjes. Maar we hadden pech. Het hout lag amper achter het muurtje of er stond een soldaat van de Grüne Polizei voor de deur. Consternatie alom. We kregen op ons donder en moesten het hout onmiddellijk terugbrengen. We hadden het vermoeden dat een in de buurt wonende NSB’er ons had verraden.

Alle rechten voorbehouden

2027 keer bekeken

2 reacties

Voeg je reactie toe
Henny van der Heijden

Mattenkloppen voor tien uur.

Hallo Piet,
Helaas reageer ik een beetje laat maar wil je toch laten weten dat ik jou en je broer Kees nog goed herinner. Ik weet waar jullie op het Zuivelplein woonden . Je vader was dacht ik kapper en werkte in het centrum nabij het paleis op de Dam. Daar ben ik nog eens met een van jullie beiden geweest.Het was een heerlijke buurt om te wonen .Jammer te horen dat Piet er niet meer is. In 2010 heb ik voor m,n 75e verjaardag een excursie vanuit Betondorp naar het centrum met een gids mogen maken samen met onze kinderen. Was bijzonder leuk om het terug te zien en anderen te vertellen over de buurt waar we zijn opgegroeid. Vanaf m'n 21e jaar heb ik Amsterdam verlaten om elders te gaan woenen. Leuk dat je heb gereageerd op mijn verhaal en sorry dat ik het zo laat zag.

Piet van Hofwegen

Betondorp

Via SchoolBANK ben ik bij jou terecht gekomen. Mijn naam is Piet van Hofwegen en was bevriend
met je buurjongen Piet van der Hoek, die ook bevriend was met mijn broer Kees van Hofwegen.
Piet van der Hoek leeft inmiddels niet meer. Het zou heel leuk zijn als je je mij nog zou herinneren.
Ik woonde toendertijd op Zuivelplein nr 18.
In afwachting van je reactie,
Piet van Hofwegeb (geboren in 1934)