Ajax doet harten sneller kloppen

Verteller: Li Hoekstra
Auteur: Li Hoekstra
1 Fan
Park de Meer

Door de successen die Ajax behaalde in de 'gouden' jaren ‘30 werd het Houten Stadion te klein.

Het houten Ajax-stadion (1911-1934) Foto: Ajax - archief De opgang naar het oude veld vanaf de Middenweg, ca. 1928.

Het houten Ajax-stadion (1911-1934) Foto: Ajax - archief De opgang naar het oude veld vanaf de Middenweg, ca. 1928. Door: Tonny Snabel

Alle rechten voorbehouden

Wanneer je spreekt over Amsterdam Oost gaat van menig Ajax-supporter het hart sneller kloppen. En niet zonder reden. Jarenlang speelde Ajax in het stadion De Meer, aan de Middenweg in Oost en hier liggen veel warme herinneringen.

Vanaf 1900 voetbalde Ajax op twee velden tussen de weilanden in de Buiksloterham in Noord. Toen de Gemeente Amsterdam besloot om daar woningen te gaan bouwen moest Ajax een nieuwe locatie zoeken. Ajax vestigde zich in 1907 in het Houten Stadion aan de Middenweg in Oost, ter hoogte van het huidige Christiaan Huygensplein. Door de successen die Ajax behaalde in de 'gouden' jaren ‘30 was het bezoekersaantal zó toegenomen dat het Houten Stadion te klein werd. Het stadion werd gesloopt en De Meer werd in 1934 de nieuwe thuisbasis, eveneens aan de Middenweg. Hier speelden legendarische voetballers als Piet van Reenen, Wim Anderiessen, Rinus Michels, Sjaak Swart, Henk Groot en Johan Cruijff. De sfeer was gezellig en hier groeide Ajax in de jaren ‘70 uit tot een club van wereldformaat.

Eén van de oudste Ajax-supporters die nog in leven is, is de heer Wim Schoevaart die zijn hele leven al betrokken is bij Ajax. Als twaalfjarige wordt Wim door zijn vader Frans en zijn oom Jan voor het eerst meegenomen naar Ajax. Zowel vader als oom speelden in het eerste elftal van Ajax. Als klein jongetje is Wim bij de opening van De Meer. Samen met velen anderen vormt hij de letters 'AJAX' op het veld, 9 december 1934.

Supporter Ben over Ajax in de jaren ‘70: "Het Ajaxgevoel, dát leefde. Je liep met z’n allen over de Middenweg, richting De Meer. Duizenden mensen; groot, klein, dik, dun, jong en oud. Je kende ze niet, maar het voelde als familie. Want je liep allemaal met hetzelfde doel, richting De Meer, naar Ajax".

Supporter Peter zegt over het afscheid van De Meer: "Het afscheid van De Meer was als het afscheid van een dierbare…"

Het Amsterdams Historisch Museum heeft een permanente Ajax tentoonstelling. Zie voor meer informatie hierover Ajax in het museum

Alle rechten voorbehouden

12771 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Stadion De Meer gezien vanaf het trainingsveld, 24 maart 1995. <br />Foto: Ton van Rijn, Gemeentearchief Amsterdam .<br />Foto: Gemeentearchief Amsterdam

Stadion De Meer gezien vanaf het trainingsveld, 24 maart 1995.
Foto: Ton van Rijn, Gemeentearchief Amsterdam .
Foto: Gemeentearchief Amsterdam Door: Tonny Snabel

Alle rechten voorbehouden
Ajax Letters Als klein jongetje is Wim bij de opening van De Meer. Samen met vele anderen vormt hij de letters 'Ajax' op het veld, 9 december 1934. <br />Foto: Ajax - archief

Ajax Letters Als klein jongetje is Wim bij de opening van De Meer. Samen met vele anderen vormt hij de letters 'Ajax' op het veld, 9 december 1934.
Foto: Ajax - archief Door: Tonny Snabel

Alle rechten voorbehouden
Advertentie uit 1939.

Advertentie uit 1939.

Alle rechten voorbehouden

2 reacties

Voeg je reactie toe
Anneke

Wim Schoevaart op 1 januari 2013 overleden

Ajax eert overleden erelid Schoevaart

Een indrukwekkende start van de woensdagtraining van Ajax op het complex van de Braziliaanse topclub Flamengo. De spelers en stafleden staan in een kring opgesteld als teammanager David Endt kort het woord doet. Na een korte schets van het leven van het op 1 januari overleden erelid Wim Schoevaart (94) volgt een indrukwekkende minuut stilte. De ras-Ajacied werd deze ochtend in Amsterdam begraven.

 

Uit AFC Ajax-nieuws

kevin

ajax

niet soo mooi het noewe is mooi er