Rijles op het dak

Verteller: Fred Gijbels
Auteur: Fred Gijbels
Weesperzijde - Van der Kunbuurt

Toen zij mij zag werd ze afgeleid en knalde vol op een van de betonnen pilaren

gijbels foto1 De oude Renault garage, Wibautstraat 224, 1970. Foto: Stadsarchief, Amsterdam

gijbels foto1 De oude Renault garage, Wibautstraat 224, 1970. Foto: Stadsarchief, Amsterdam Door: Pieter de Lang

Alle rechten voorbehouden

Wat nu het hoofdkantoor van het moederbedrijf van ‘Het Financieele Dagblad’ aan de Wibautstraat en Mr. Treubplein is, was tot 2000 het hoofdkantoor van Renault Nederland NV. Het werd opgeleverd in 1960. De nieuwe Renaults, voor de verkoop in Nederland, werden op het dak geparkeerd.

Het dak kon van binnenuit via een oprit worden bereikt. Op het dak was ook de conciërgewoning en het bedrijfsrestaurant voor de directie. Mijn moeder beheerde het restaurant, ze had geen rijbewijs en dus ook geen Renault. In de schoolvakanties in het begin van de jaren ‘60 werkte ik bij de boekhouding als hulpje bij de introductie van de automatisering. Extra voordeel van het werken bij de Renault voor mij was dat je mee kon liften met de vrachtauto die reserve onderdelen in Parijs ging halen.

Het voordeel voor mijn moeder kon zijn dat ze elk half jaar een nieuwe Renault kon kopen en de oude inruilen. Zonder rijbewijs had dat geen zin. Ze kreeg rijles in het gebouw. Rijden van het dak naar de immense werkplaats die de eerste verdieping was en weer terug. Tijdens een van de werkvakanties nodigde vroeg ze mij te komen kijken naar haar vorderingen. Ik stond ergens op de eerste verdieping te wachten tot ze naar beneden kwam rijden en een rondje door de werkplaats zou maken. Helaas, toen ze mij zag werd ze afgeleid en knalde vol op een van de betonnen pilaren.

Vanuit alle hoeken en gaten van de werkplaats kwamen te monteurs aangerend graaiden de brokstukken bij elkaar, zetten de gloednieuwe sportwagen op de brug en na vijf minuten was er niets meer te zien van de catastrofe. Haar rijbewijs heeft ze nooit meer gehaald.

Alle rechten voorbehouden

3387 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

gijbels foto2 Anno 2008 huisvest de oude Renault garage een kantoor van Business News Radio en het ‘Het Financieele Dagblad’, en van restaurant ‘Dauphine’, genoemd naar de Renault auto uit 1956 die in de jaren zestig zou uitgroeien tot een van de populairste Franse auto.

gijbels foto2 Anno 2008 huisvest de oude Renault garage een kantoor van Business News Radio en het ‘Het Financieele Dagblad’, en van restaurant ‘Dauphine’, genoemd naar de Renault auto uit 1956 die in de jaren zestig zou uitgroeien tot een van de populairste Franse auto. Door: Pieter de Lang

Alle rechten voorbehouden

5 reacties

Voeg je reactie toe
Peter Fijma

Wibautstraat 224

Sorry voor Fred.......Hans....

Peter Fijma

Gezocht; Gerard Koedijk

Geachte Hans Gijbels,

Met verwijzing naar mijn reacties op jouw "Geheugen-stukje(s)" en mijn websiteverwijzing kreeg ik kontakt met mijn - nog latere - NBM/Centraal Nederland-collega Gerard Koedijk, echtgenoot van jouw moeders collega. Helaas liet hij niet zijn @-mail- of ander adres achter. Ik zou graag met Gerad in contact komen. Is bemiddeling daarin mogelijk ?
Met vriendelijke groet, Peter Fijma
dedriebrooden@planet.nl

Peter Fijma

Retourtje Frankrijk

Beste Hans Gijbels, Wat een leuk verhaal en heel herkenbaar, al speelde mijn Renault-leven zich in de kelder af... ! Ik "werkte" vanaf 1960 vrijwillig in het magazijn, tractor- en folderafdeling en liftte mee met de eigen Goe;ettes en Estafettes met de heren Atze v.d.Meulen (ex-Den Haag)en Piet Spelde, de 1e Frankrijk-trailerchauffeur, later Piet Schabrak. Het (Hagenese)echtpaar van Bavel waakte over het Wibautfort. Voor mijn c.v. zie verder www.freewebs.com/connexxies

JAN BRUIJN

RENAULT

HALLO FRED
iK HEB VANAF 1960 OOK BIJ RENAULT GEWERKT TOT 1992 IK HEB JE MOEDER HEEL GOED GEKEND OOK MEVR KOEDIJK EN MEVR VD BERG ZIJ RUNDE DE KANTINE,EN KWAM NIET TE LAAT WANT DAN WAS DE KEUKEN DICHT EN DE BROODJES OP.DE CONGIERGE WAS DE HR V BAVEL PLUS DIENSTWONING LATER KANTOORRUIMTE.HET WAS EEN LEUKE TIJD BIJ RENAULT ,HET GING ALLEMAAL WAT GEMOEDELIJKER AAN TOE.
JJ BRUIJN

Peter Fijma

telefoon 020-919191: Renault Nederland

Begin 1960 werkte ik als magazijnbediende bij Renault. Het heerlijkste waren de koffierondes en middagpauzes. In mijn herinnering loop ik blindelings naar de kantine vanuit de kelder. Mijn eerste rijlessen kreeg ik op de Hyster-hefruck, waarmee ik daarna menige kilometers door het gebouw -ook naar het dak- heb gereden en vele vracht- en bestelwagens laadde en loste. Boven het restaurant woonde een echt Haags echtpaar waarvan -n.m.m.- mevrouw ook in de kantine werkte...Waarschijnlijk was het mevrouw Gijbels die de heerlijke koffie zette en -ook- uitserveerde in de Renault-kopjes !!! Een prachtig verhaal ....