Don BoscoSchool: ouderwets degelijke opleiding voor ’schoffies’ van Oost

Verteller: Joop Schmitz
1 Fan

Eind 2004 zal de Don Bosco-school aan Polderweg 102 worden gesloopt, de eerste Rooms Katholieke technische school van Amsterdam. Louis van Gaal heeft er elf jaar les gegeven en Joop van den Ende heeft er leren timmeren. Het is gebouwd in 1935 door architect K.T. Nolens.

Don Bosco-school De voorkant van de oude Don Bosco-school (met versieringen), vlak voor de sloop (2004).

Don Bosco-school De voorkant van de oude Don Bosco-school (met versieringen), vlak voor de sloop (2004).

Alle rechten voorbehouden

‘De ambachtsschool, zoals die toen nog heette, begon met 596 leerlingen, waar in 1936 nog 213 bij kwamen van de Avondnijverheidsschool. Al in 1938 was school te klein en werd een uitbreiding met zes lokalen gepland.

Don Boscoschool - 1938 .<br />Foto: Jan van Deudekom

Don Boscoschool - 1938 .
Foto: Jan van Deudekom

Alle rechten voorbehouden

Realisering daarvan duurde tot 1962. In dat jaar kwam een nieuwe katholieke ambachtsschool klaar in West en later ook nog een in Noord. De school fuseerde in 1997 met een Montessorischool tot het huidige Montessori College Oost aan de overkant.

Het fraai symmetrische gebouw deed voor 1935 heel modern aan en bestond uit vier vleugels rond een binnenplaats. De lokalen lagen rondom aan de buitengevels en de entree met het monumentale trappenhuis bevond zich exact in het midden van de hoofdvleugel aan de Polderweg. De derde bouwlaag op de achtervleugel, waar Van Gaal de scepter zwaaide, was een latere uitbreiding, evenals de uitbouw van zes nieuwe lokalen met plat dak achter de hoofdvleugel. In het trappenhuis zag je de prachtige glas-in-lood schildering met de in 1934 heilig verklaarde Salesiaan Don Bosco. Die ving in Turijn arme schoffies op, de jochies omgeven hem in glas als vaklieden in opleiding. Intrigerend is ook de wandschildering van de bekende Cobra-kunstenaar Anton Rooskens, een oud-leraar metaalbewerken. Het kunstwerk besloeg een zijwand van het oude schaftlokaal. Een kopie op wandtapijt hangt in de nieuwe school aan de overkant.

Ik leidde de school van 1968 toto 1988 streng maar rechtvaardig. Elke ochtend om 8.10 stond ik bovenaan de trap en peilde de koppies van de jongens, nu en dan een notitie makend. Was een knaap te laat of ondeugend dan mocht ie het binnenplein aanvegen of een kapot ruitje inzetten. Iedere eerste vrijdag van de maand beenden de jongens naar de Martelaren van Gorcum aan de Linnaeushof, waar de mis werd opgedragen tot zegen van het onderwijs. We hadden zelfs een schooldeken. G.J.M. de Groot, naar wie het binnenplein was vernoemd.’
Op de plek van de school moet een nieuw gebouw komen met oefenruimtes voor jonge musici. Het stadsdeel had het oude graag willen behouden, maar de grond eronder was erg vervuild en je kon daar niet bij komen zonder het te slopen, luidde het argument.

---------------------------------------

Om terug te keren naar de Don Boscoschool in de rubriek 'MIjn schooljeugd', klik op Don Boscoschool.
Eventuele reacties in die rubriek plaatsen.

Alle rechten voorbehouden

29776 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Don Boscoschool .<br />Foto: Jetty Helsloot

Don Boscoschool .
Foto: Jetty Helsloot

Alle rechten voorbehouden

78 reacties

Voeg je reactie toe
Roel doorhof

De Don Bosco School van het verleden.

Ik ben Roel doorhof 

Ik heb op deze school gezeten vanaf 1982 op de Don Bosco schoffies, zaten veel 

Werkgevers tewachten KLM Hollands spoor fokker dus de school was echt niet slecht, veel jongere kwamen uit de regio Amsterdam de school werd ook wel Colditz genoemt, naar verwijzing serie Duitse gevangenis voor de Engelse en de stalen raamkozijn met kleine ruitjes, er werd  ook veel gesport, wie heeft het niet mee gemaakt de kade loop, dat was een dingetje van Louis van  Gaal en wie de snelste tijd had kreeg zijn wedstrijd shirt met sponsor de Efteling er op, met handtekening, en deed je niet je best kon je nog een keer het pokken rondje lopen, ik moet eerlijk zeggen ik heb een leuke schooltijd gehad met een diversiteit van nationaliteiten, 

Lies van der Pel Hervij

Kale Polderweg

Ook mijn man Aris heeft daar z'n diploma electricien/instrumentmaker gehaald. Maar al lang geleden: hij was van 1938. Gewoon de kale Polderweg naar de Linnaeusstr. Geen Mulo/ huishoudschool enz. Kermis op het veld. Ik kan het weten want ik ben van '40 en woonde recht t/o 't tunneltje naar de Polderweg.

Raymond Boffin

Veel plezier van de opleiding gehad

Heb daar tijdens de 2e wereldoorlog, electro-techniek geleerd, kwam dankzij deze opleiding bij de oproep voor Indonesie bij de leger technise dienst R.I.M.I terecht, heb later van deze opleiding voor mijn verdere loopbaan veel plezier gehad.

Theo Arnst

Don bosco

Ik heb van 1974 tot 1978 op don Bosco gezeten , leuke tijd gehad,deed electro techniek, kan me ,Visser Ehlert,van Gaal en directeur Schmitz herinneringen, en altijd rottigheid uithalen in de GVB garage achter de school....

bram smit

albrecht smit

hallo ik ben bram en mijn vader appie (albrecht) smit heeft ook op deze school gezeten tussen 1969 en 1975 ongeveer , als iemand iets over mijn vader weet van die tijd dan hoor ik het graag want ik zoek informatie over mijn vader . mvg bram

Eric Heller

Een mooie schooltijd

In 1953 ben ik als leerling op de R.K. Technische School Don Bosco gekomen afdeling Electrotechniek.

Ik woonde in Badhoevedorp en fietste dagelijks op en neer naar Amsterdam-Oost.

Kan me nog goed herinneren dat we praktijk hadden in de hokjes bij docent Wouters.

Daar werden door ons op de houten wanden leidingen en schakelingen aangelegd waarbij we werden onderwezen in het aansluiten van hotelschakelaars, driehoekschakelaars etc.

Ook kan ik me nog herinneren dat we elektronica en technisch tekenen hadden van docent v.d. Heyden.

Zaterdagmorgen (ja, we gingen ook op zaterdagmorgen naar school) werd in het laatste lesuur, via de omroep installatie van de school, muziek ten gehore gebracht. Je kon je voorkeur op een briefje in een bus bij de uitgang van de school kenbaar maken. Maar er werd soms ook een verhaal verteld over een belangrijke gebeurtenis in die dagen. Zo kan ik me nog herinneren dat er werd verteld over een expeditie naar  de top van de Mount Everest. Wij allen luisterden ademloos.

Eens per week kregen we godsdienstonderricht, het was tenslotte een katholieke school, van een priester. Ik meen dat hij de Groot heette. Die vertelde een keer dat de heilige maagd Maria een zeer knappe vrouw moet zijn geweest.  Dat vonden wij pubers heel interessant. Waarschijnlijk heeft hij op deze manier onze belangstelling voor het geloof willen stimuleren. Een moedig streven…

Ook ging de hele school met 18 bussen (!) naar de tentoonstelling E55 in Rotterdam. Centraal thema van deze tentoonstelling was de wederopbouw van een verwoeste stad.

Na de afdeling Elektrotechniek heb ik op dezelfde school nog een éénjarige cursus gevolgd als  Instrumentmaker. Hoofddocent was hier dhr. Anton Rooskens, die toen al een bekend kunstenaar was uit de Cobra-beweging.

Ik ben altijd met plezier naar de Don Bosco gegaan.

Een carrière kan vreemd verlopen, begonnen  als leerling Elektricien-Instrumentmaker aan de Don Bosco geniet ik nu van een mooi leven als gepensioneerd tandarts.

Henk Nieuwendijk

autotechniek

ik zat eerst als metaalbewerker

daarna auto techniek het eerste jaar erg moeilijk daarna een geweldig tijd samen skelters bouwen ik zat in de jaren 56 -60

Liduina Kurtze

Nicht

Ik woon in Australie en ik zoek een neef die op Don Bosco school was in 1960's+.....of daar voor. Zijn naam was Andre Minis of hij meschien gebruikt en andere naam.....Andre Rijnders of Post.
Hij moet nu wel 68 jaar uit zijn. Kan iemand mijn helpen? Veel bedankt. Liduina

John Berndsen

John Berndsen

Ook ik was leerling op de Don Bosco LTS in de periode 1965 tot 1969. Ik heb de opleiding Fijnmetaal bewerken gevolgd. Ik herinner mij nog vele leraren zoals:
meneer Anton Rooskens (tevens kunstschilder en lid van de CoBrA groep)
Meneer Rokebrand (leraar biologie),
Meneer Munich (gymnastiek leraar)
Meneer Leijgraaf (leraar metaal bewerken)
Uiteraard de assistent conciërge Meneer Kastermans. Deze man was vaak het "pispaaltje" van de leerlingen maar deze man had, als je hem echt kende een zacht karakter. Ik en vele anderen hebben hem wel vaak het leven moeilijk gemaakt. Maar ja, we waren pubers toen. Zonde dat ik nu lees dat de school is gesloopt. Ook las ik dat de prachtige muur schildering in de Aula van Anton Rooskens verloren is gegaan bij de sloop van het gebouw, echt zonde! Ik hoop dat meer oud leerlingen reactie geven op deze site of via mijn email.

Groetjes

John Berndsen

Geert lebbing (www.kunstenstadswerk.nl)

beeld kees timmer

Op het Rotterdamse Noordereiland is en beeld van Kees Timmer herplaatst, dat afkomstig is van 'een" Eeletrotechnische school. Is dat de Don Bosco (geweest), en wie heeft het initiatief tot herplaasting genomen?

Sylvano

Staarthof

Dag ik ben Sylvano rotsburg heb op de donbosco school gezeten in het jaar 1989- 1991

jeffali

Re: Was een mooie tijd aan Don Bosco als leraar :-)

geachte heer dekker,

Mijn vader was wiskunde leraar geweest bij don bosco school in amsterdam oost, ik zou graag willen weten of u mijn vader heeft gekend dhr Ghouti Jeffali en of u fotos heeft? dat zou ik erg fijn vinden als u heeft.

met vriendelijke groet,

k. Jeffali

john iedema

oud leerling

Ik he hier mijn eerste timmer ervaring opgedaan. Van 1962 tot 1965.

Frans Eijkel

Ik heb vroeger op deze school gezeten

De jaren 1949-1951 heb ik op deze school gezeten, heb het vak van Machine-bankwerker gekozen and het afgerondt in 1951-1953 in Bussum. Ging iedere dag naar school met de bus van Naarden. Als de wegen in de winter glad waren, dan met de trein. Heb hele goede herrineringen van de leeraar plaat werk en smeden, (zijn naam vergeten)die was een kunstenaar. Heb nog steeds mijn schoolwerk thuis hangen, prachtige kandelaars, enz.
Dit vak onderwijs heeft mij reusachtig geholpen in mijn carriere. Eerst in de KLU (luchtmacht) en later in de Verenigde Staten van Amerika in de luchtvaart tot mijn pensioen. (1998)

ns martens 1951-1952 tim 1b-2b

Re: Jos Hattink

Jos Hattink:
Mijn opa Jos Ignatius was timmerleraar van 1938 tot 1950(?) op Don Bosco. Als kind kreeg ik veel houten speelgoed dat hij als voorbeel-werkstuk voor zijn leerlingen maakte. Een eikenhouten spoortrein, een grenen kruiwagen, eikentafeltje en stoeltjes en natuurlijk kisten vol houtenblokken. Ook maakte hij een compleet altaartje en een ophaalbrug. Het is allemaal in ons gezin opgebruikt. Hij was erg begaan met zijn jongens, die het in de oorlog zo moeilijk hadden. Hij was bevriend met zijn collega Anton Rooskens die een paar schilderijen voor hem maakte. Blijkbaar zit het leraarschap in onze genen, want zelf heb ik ook enige tijd als AVO docent in het Lager Beroepsonderwijs lesgegeven.

n,s.martens {bertus}

Re: Theo Kerklaan

Rina Kerklaan:
Mijn vader Theo Kerklaan heeft v.a. 1943 tot 1977 les gegeven aan de don Bosco school als leraar bouwkunde (timmeren). de laatste jaren zelfs voor het I.T.O., wat heel intensief was. Daarnaast gaf hij 2 avonden les aan de avondschool. Graag zou ik van oud leerlingen van hem willen horen hoe hij als leraar was.
Rina Kerklaan

ik zat bij hem in de klas 1951-1952 tim 1b-2bik was de slechtes leerling maar door zijn goede raad ben ik bouwkundig hoofdopzichter geworden

Marcel Fijn

Re: ik heb vroeger op deze school gezeten

john tossijn:
Ik kan kastermans en louis van gaal en kamminga heel goed louis was mijn gymleerlaar
ik heb bij marcel aalbrechts in de klas gezeten
en marco nederveen

============================================================================Ik heb niet op deze school gezeten maar ben wel op zoek naar John Tossijn, ik las dat dit artikel geschreven was door een John Tossijn en ik vroeg me af of dit mijn ouder dienstmaatje was waarmee ik in Seedorf gelegerd was en de opleiding heb gedaan in Steenwijk. Indien ja ...zou graag in contact komen met John. info@paleofit.nl

Henk van Bavel

Re: opzoek naar oude klasgenoten

opzoek naar oude klasgenoten:
ik ben op zoek naar oude klasgenoten. Ik zat op de donbosco van 1978 tot 1982 en ik volgde daar elektro.
Ik had onder andere als leraar:
Dhr Visser (elektro techniek)
Dhr, Butselaar (Engels)
Dhr Pruim en van Gaal als gymleraar
Dhr Elbert als elektro praktijk leraar
Onder andere heb ik ook met Tim Meijer en Willem de Hond in de klas gezeten.
andere namen weet ik helaas niet meer maar zou ik wel weer willen weten
wie o wie kan mij meer vertellen.
Je kan me altijd mailen op rene@zijn-eigen.net
René Vogelvang
-----------------------------------
arjan visser is overleden, pruin moet zijn pruijn, elbert moet zijn ehlert . ik gaf daar ook les maar je naam komt me niet bekend voor ik gaf (geef) daar les in bouwtechniek
Piet
---------------------------------
Ik heb daar ook niet echt bouwtechniek gedaan. Alleen in de 2e heb ik dat even gehad. de 1e heb ik niet daar gedaan.
In de 2e had ik trouwens Zonneveld als klasse leraar en wiskunde leraar.
en de Reus heb ik ook nog gehad als tekenleraar. electro.
Rene Vogelvang

ik heb van 78 tot 80 op deze school gezeten electro hippie
Visser die kan ik nog hereringen van gaal 1 keer gehad
Wiskunde leraar prui als we tussen door geen les hadden en in de middag wiskunde proberen we altijd om eerder wiskunde te krijgen om eerder naar huis te gaan ik weet dat elk jaar klassenfoto op de binnenplaats waar zijn de fotos zat in de 3e en 4e van elctroklas

john tossijn

ik heb vroeger op deze school gezeten

Ik kan kastermans en louis van gaal en kamminga heel goed louis was mijn gymleerlaar
ik heb bij marcel aalbrechts in de klas gezeten
en marco nederveen

ben van benthem

Re: Re: congierge

M Zichem:
michel jonker:wie kent kastermans nog
Ja die ken ik achteraf gezien had die man het zwaar met 900 van die opgeschoten knapen elke ochtend de poort openen

neusie werd hij ook genoemd een etter altijd nors en hij kon zijn handen ook niet thuis houden hij sloeg ook jongens maar nu begrijp ik dat heel goed met al die klere jongens ik hoor daar ook bij hij had een hazelip maar een keer kwam ik hem tegen bij een vriendje van mij en toen was het een aardige lieve man in zijn familie !! dan weetje niet wat je meemaakt ik neb die man ook te veel gepest ik weet niet of hij nu nog leeft ik ben nu 61 maar sorrt neusie groeten Ben.sorry