Blijheid is levenskracht

De meester roept aan de Polderweg

Verteller: Peter C. Meijer
1 Fan

Peter ging in 1951 naar de Franciscus van Salesschool aan het Javaplantsoen en had in de tweede en derde klas een geweldige meester.

Polderweg - Blijheid is levenskracht Het gebrandschilderde raam in de oude Don Bosco-school aan de Polderweg, met de tekst 'blijheid is levenskracht'

Polderweg - Blijheid is levenskracht Het gebrandschilderde raam in de oude Don Bosco-school aan de Polderweg, met de tekst 'blijheid is levenskracht'

Alle rechten voorbehouden

Vroeger had je op de lagere school gewoon één meester. Halve banen waren nog niet aan de orde. Peter ging in 1951 naar de Franciscus van Salesschool aan het Javaplantsoen en had in de tweede en derde klas een geweldige meester. Meester De Boer is waarschijnlijk de oorzaak van zijn onderwijzersroeping. Zo vertelt de huidige schooldirecteur. Als jongen moest hij een beroepskeuzetest ondergaan. Zijn vader vond dat onzin: "Die jongen weet wat hij wil". En de uitslag van de test was inderdaad: onderwijzer.

Vanaf 1957 bezocht Peter het Sint Ignatius College. Tien jaar later studeerde hij af als volledig bevoegd onderwijzer aan de Kweekschool Magister Vocat, wat 'de meester roep' betekent (nu de IPABO). Na zijn militaire dienst startte hij op 6 januari 1969 zijn schoolloopbaan aan de Lagere Technische School (LTS) Don Bosco aan de Polderweg. Als leraar Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) gaf hij zeven verschillende vakken. Hij deed zijn werk met een enorm plezier en leerde er de praktijk van zijn vak. Toch besloot hij elders nog meer ervaring op te doen en verliet hij in 1976 'met bezwaard gemoed' zijn school aan de Polderweg 102.

Zijn leerlingen van toen zijn nu, in 2003, rond de veertig. Het Polderweggebied zal de komende jaren worden opgeknapt en een gedaantewisseling ondergaan. In het trappenhuis van het oude Don Bosco-gebouw, gebouwd in 1934, bevindt zich een gebrandschilderd raam met Don Bosco. De positieve tekst op het raam luidt 'blijheid is levenskracht'. Gelukkig blijven waardevolle elementen in het Polderweggebied, waaronder dit raam, behouden. Dat is ook de wens van Peter C. Meijer.

---------------------------------------

Om terug te keren naar de Don Boscoschool in de rubriek 'MIjn schooljeugd', klik op Don Boscoschool.
Eventuele reacties in die rubriek plaatsen.

Alle rechten voorbehouden

6058 keer bekeken

20 reacties

Voeg je reactie toe
Theo Durenkamp

Hospitant op de Don Bosco

Nu ik het verhaal van Peter Meijer als AVO-leraar lees, herinner ik me dat ik in mijn laatste jaar van de onderwijsopleiding op Magister Vocat bij hem in de klas heb gehospiteerd (zo werd het stagelopen toen genoemd), najaar 1970 en daar enkele lessen op deze LTS in de AVO-vakken mocht geven. Enthousiaste vent die de jongensklas als jonge leraar heel aansprekend wist te boeien, herinner ik me nog. Had hij een broer Hans die bij de gemeente werkzaam was en bij mij inde buurt in de 3e Schinkelstraat woonde?

John Berndsen

Re: Re: Sint Franciscus van Salesschool

Henk van Gelder:
Geachte J. Groenhart:
In verband met een biografie ik over Joop van den Ende schrijf: hebt u enig idee waar hij de bijnaam opoe aan te danken had?
Ik hoop van u te horen, graag via hgelder@nrc.nl
vriendelijke groet
Henk van Gelder

Joop van de Ende heeft in die periode nog een beetje verkering gehad met mijn zuster Lenie. Mijn jongste zuster heeft ooit een opmerking tegen hem gemaakt die bepaald niet in goede aarde bij hem viel. Sinds dien was de verkering over.

Hans Helmerhorst

Re: Boy Zoet

Boy Zoet:
De Franciscus van Salesschool, waar was die op het Javaplantsoen? Ikzelf zat in die tijd op de Anthonie van Diemenschool, was dat dan de school die aan de Anthonie van Diemen vastzat? Andre scholen waren Gerardus Majella (Katholiek), van Deventer (Mulo), Zevende leerjaar (Soembawastraat), 3e Eltheto (Soembawastraat). Ook was er een school in het verlengde van de Boetonstraat, waar vlak na de oorlog een gaarkeuken was.

Nee, dat was de Niasschool.

Hans Helmerhorst

Re: Hans Helmerhorst

Hans Helmerhorst:
Even een vraagje over de plaats van de Salesschool op het Javaplantsoen. Waar was die ik er zelf op de Insulindeschool gezeten en de Van Deventer MULO? Je had er de Eltheto School en de Anthonie van Diemenschool. Waar stond de Salasschool? (hans.helmerhorst@tomaatnet.nl)

Ik zou het niet weten. Ik heb namelijk ook op de Insulineschool gezeten en in de zesde klas bij meester Sindorff. Er was ook nog een zevende leerjaar en de ingang daarvan was in de Soembawastraat, maar de Salesschool is mij totaal onbekend. Ik ben in 1945 geboren en in eind 1969 uit oost vertrokken dus ik zou het eventueel moeten weten, maar vergeet het maar. Volgens mij heeft deze school nooit op het Javaplantsoen gezeten.

Henk van Gelder

Re: Sint Franciscus van Salesschool

Geachte J. Groenhart:
In verband met een biografie ik over Joop van den Ende schrijf: hebt u enig idee waar hij de bijnaam opoe aan te danken had?
Ik hoop van u te horen, graag via hgelder@nrc.nl
vriendelijke groet
Henk van Gelder

Gerard Koopmans

Don Bosco school, degelijke opleiding/St. Franciscus van Sales

Mijn antwoord aan Joop Jansen (Don Bosco School) is per ongeluk terecht gekomen bij de St Franciscus van Sales School/ Mijn excuses. Joop Jansen heb ik inmiddels geschreven op de juiste site.

Gerard Koopmans

Don Bosco school, degelijke opleiding....

Beste Joop Jansen. Als ik me goed herinner was dat kapelaan Bosboom of Borsboom van de Gerardus Majella Kerk aan het Ambonplein..Op Don Bosco bijgenaamd 'Barendje'. Het viel mij op dat van de leerlingen tijdens zijn maatschappijlessen, sommigen niet in de buurt van zijn tafel wilden zitten. Die plaatsen in het lokaal bleven meestal onbezet, omdat, zo werd verondersteld, hij nogal vochtig sprak.
Ik weet niet meer waar ik het reglement moest ophalen. Wel werd ik eens naar meneer Goes gestuurd en wat voelde je je dan een klein jochie! Overigens was het best een aardige man. Mijn strafwerk heb ik 2x overgeschreven en met behulp van een velletje carbonpapier kon ik toch 4 exemplaren inleveren, daarbij zorgend dat de 2 originele bladen bovenop lagen. Het lukte.
Ik heb me destijds wel eens afgevraagd waarom de reclamecursisten ook wekelijks les kregen in werktuigkunde. Ik herinner me dat we moesten berekenen hoe groot de druk van een wiel van een locomotief van een bepaald gewicht op een spoorrail was. Als bijkomstigheid, om het nog moeilijker te maken, moest je de snelheid van de locomotief in de berekening opnemen. Groeten van Gerard Koopmans

J. Groenhart

Sint Franciscus van Salesschool

Vanaf eind jaren veertig tot 1954 heb ik op de Sint Franciscus van Salesschool gezeten. De school staat op de hoek Javastraat Javaplantsoen. Als leuke anekdote vermeld ik dat het de school is waar mijn klasgenoot Joop van der Ende (juist die) zijn bijnaam opoe van der Ende kreeg van meester de Wit.. Opoe zelf woonde op de Kramatweg.

Een bezoeker

Eddie de Vlugt

Hallo allemaal! Ik ben Eddie de Vlugt, en heb ook op de "'Don Bosco"' school gezeten. dat was in de jaren 80. De leraren ken ik nog wel. Engels was de heer Butzelaar, wiskunde was de heer Valkenhoef, metaal was de heer Tonies, fijnmetaal was de heer Van Oisterwijk, lassen was de heer Van Echteld. De directeur was de heer Schmits, de concièrge was de heer Steens en de onderhoudsman was de heer Castermans. Godsdienstles was pater Maat. Sport was de heer Louis van Gaal, tjonge zeg! Wat heb ik een enorme fijne tijd daar gehad, en wat een sfeer toen, geweldig! De leraren waren streng, maar het waren vakmensen. Ik zal nooit die tijd vergeten. ik wil graag weer in contackt komen met mensen, oud lerlingen, en leraren die toen in de 80-er jaren actief waren. Bent u één van de oudleraren, of oudleeerlingen, dan graag een mail aan: e.de vlugt@planet.nl
Groeten, Eddie de Vlugt

Een bezoeker

Hans Helmerhorst

Even een vraagje over de plaats van de Salesschool op het Javaplantsoen. Waar was die ik er zelf op de Insulindeschool gezeten en de Van Deventer MULO? Je had er de Eltheto School en de Anthonie van Diemenschool. Waar stond de Salasschool? (hans.helmerhorst@tomaatnet.nl)

Visitor

Arie Warmer

Ik heb zelf van 1962 tot 1968 op de Sint Franciscus van Saleschool gezeten. Ik herinner me juf Albers. Toen zijn we in 1970 verhuisd naar de Batjanstraat. Mijn leraren waren wat ik me kan herinneren meneer Saxi uit Suriname, jufvrouw Stoffel, zuster Renee, meneer Steenbergen. Meer staat mij niet meer bij. Toen ging ik naar de Don Bosco op de Polderweg. Daar heb ik de leraren Herrewegen, Meier, Mooyer, Kaagman, Tonies, All, Pater Maat, Stift, Van Echtelt, Mache, Rookmans en Prumper mogen begroeten. Het was een mooie tijd.

Visitor

Ferry Demas

In reactie op het verhaal van Boy Zoet: de Sint Franciscus van Salesschool was de school t.o de Albert Sweitzerschool en zat eigenlijk vast aan de Elthetoschool op de hoek van Soembawastraat, maar dan richting het Flevopark.

Dineke Rizzoli

De diverse reacties worden doorgegeven aan Peter Meijer, de vereller. Gestreefd wordt het gebrandschilderde raam door komende acties zeker te behouden. Dank bij voorbaat.

Visitor

Tabitha Kooijman/Albert Steens

Citaat: "Het Polderweggebied zal de komende jaren worden opgeknapt en een gedaantewisseling ondergaan. In het trappenhuis van het oude Don Bosco-gebouw, gebouwd in 1934, bevindt zich een gebrandschilderd raam met Don Bosco. De positieve tekst op het raam luidt 'blijheid is levenskracht'. Gelukkig blijven waardevolle elementen in het Polderweggebied, waaronder dit raam, behouden. Dat is ook de wens van Peter C. Meijer."
Schrijver: Dineke Rizzoli

28 februari 2004 Kortgeleden is bekend geworden dat de Don Bosco school na juni 2004 gesloopt gaat worden. Weet iemand wie de glas in lood ramen heeft gemaakt? Hoe kunnen ze eventueel behouden worden en de reliefs in het pand? Mail naar: AlbertHMSteens@cs.com
Albert Steens is een zoon van oud-conciërge Jan Steens werkzaam van 1960-1985. Woonachtig toen, in de conciërgewoning aan de Beijersweg.

Visitor

Bob Kelder

Zelf heb ik op de Don Boscoschool les gehad van 1953-54 t/m 1955. Jammer dat de school gesloopt wordt binnenort. Ergens zou er voor oudleerlingen en bijeenkomst moeten zijn. Les heb ik gehad van De heer Schrama, timmeren, Bassant vaktekenen en schetsen. De fietsenstalling was onder de school en dat ging verder goed. Met drie schoolvrienden hebben we doorgeleerd in de bouw en zijn goed terechtgekomen. Als hoofdopzichter, architect, contructeur en hfd TD. Het was een mooie ambachtschooltijd, erg veel praktijk. Dat is tegenwoordig veel minder en dat is in de bouw goed te merken. Afijn dit was mijn verhaal. Zelf heb ik lesgegeven aan een ITO school in de Wormerveerstraat.Bob Kelder (Purmerend).

Visitor

Alex Bronmans

Via deze weg probeer ik te zoeken: Joop Burgers, woonachtend op de 2e van Swindenstraat in A'dam tot in ieder geval 1960. Wie kan mijn vader helpen aan een adres van zijn dienstmakker? a.bronmans@vihamij.nl

Visitor

P.C. Meijer

De Franciscus van Salesschool zat aan het eind van de Javastraat. Om de hoek zat de Anthonie van Diemenschool en om de andere hoek (kijkend op de Elthetokerk) de ulo.

Visitor

Theo Kemper

Mijn herinnering aan de Don Bosco-school is van de grote fietsenstalling onder de school. Ik heb er maar een jaar op gezeten, dat was het schooljaar 1955/56 in de opleiding timmeren. Het was geen succes en ik ben toen naar de grafische school gegaan.

Visitor

Marietje Hagman

De Niasschool zat aan de de Antoni van Diemen School vast en de school in het verlengde van de Boetonstraat was toen de Insulindeschool. Daarnaast zat de gaarkeuken in dat kleine gebouwtje. Ik heb zelf op de Niasschool gezeten. Het was toch wel leuke tijd.

Visitor

Boy Zoet

De Franciscus van Salesschool, waar was die op het Javaplantsoen? Ikzelf zat in die tijd op de Anthonie van Diemenschool, was dat dan de school die aan de Anthonie van Diemen vastzat? Andre scholen waren Gerardus Majella (Katholiek), van Deventer (Mulo), Zevende leerjaar (Soembawastraat), 3e Eltheto (Soembawastraat). Ook was er een school in het verlengde van de Boetonstraat, waar vlak na de oorlog een gaarkeuken was.