Bloemenstal en stoomtram

Verteller: Peter C. Meijer
1 Fan
Linnaeusdwarsstraat / Hibsekrib, Zacharias Jansestraat, Middenmeer

Kleinzoon Peter vertelt over zijn grootouders: "Mijn opa was bloemenkoopman. Zijn kraam stalde hij op de hoek van de Zacharias Jansestraat."

Bloemenstal Zomer 1948: opa Meijer met zijn bloemenstal. Bij hem staan beide dochters en de schoondochter van de filiaalchef de Lang. Hij en zijn echtgenote overzien, boven uit het raam hangend, de hele scene. (Met dank aan mevrouw Groot)

Bloemenstal Zomer 1948: opa Meijer met zijn bloemenstal. Bij hem staan beide dochters en de schoondochter van de filiaalchef de Lang. Hij en zijn echtgenote overzien, boven uit het raam hangend, de hele scene. (Met dank aan mevrouw Groot)

Alle rechten voorbehouden

Lolina Nobel werd geboren in 1884. Haar vader kwam van Ameland en in Amsterdam-Oost was toen een Amelandergemeenschap. Veel Amelanders werkten in de scheepvaart. Lolina trouwde, maar werd snel weduwe en hertrouwde met Johannes Petrus Meijer, die vier jaar jonger was. Zij kregen vijf kinderen. Kleinzoon Peter vertelt over zijn grootouders: "Mijn opa was bloemenkoopman. Zijn kraam stalde hij op de hoek van de Zacharias Jansestraat, waar eens de Vana-kruidenier zat (nu Dam's feest/theaterartikelen)." De standplaats naast de kruidenier was lucratief. De Vana-Kruidenier ( Van Amerongenfamilie) was voor de oorlog de grootste grutter van Amsterdam met tientallen buurtwinkels. Maar de Vana ging niet met de tijd mee en verdween in 1970.

"Opa's kar stond in de Linnaeusdwarsstraat. In zijn laatste jaren had hij een bloemenwinkeltje 'Else Poulse' (genoemd naar een rozensoort), links aan de Archimedesweg vlak voor de spoortunnel naar de Molukkenstraat. Hij overleed in 1950." Staande met zijn bloemen aan de Middenweg zag grootvader Meijer vele malen de Gooische Stoomtram zuchtend en stomend voorbij sukkelen. Het hoofdkantoor annex remise aan de Middenweg 65 was immers vlakbij. Hoe de stoomtram kon sukkelen beschreef E. Molinero in 'Ons Amsterdam' in 1979: "Halverwege de helling Hogeweg-Ringvaart begonnen de wielen van het locomotiefje door te slaan, de gang was er uit en het geval zakte langzaam de helling af. De jeugd kwam in het geweer om zand op de rails te strooien. Een inmiddels gereed gemaakte reservelocomotief moest het treinstel opduwen." Maar de Gooische Stoomtram legde het af tegen de modernere vervoersmiddelen en verdween in 1939. Bloemenman Meijer heeft het allemaal meegemaakt.

Alle rechten voorbehouden

5931 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Bloemenstal en stoomtram - Stoomtram Middenweg.jpg Het oude stoomtramhoofdgebouw  anno 2003

Bloemenstal en stoomtram - Stoomtram Middenweg.jpg Het oude stoomtramhoofdgebouw anno 2003

Alle rechten voorbehouden

9 reacties

Voeg je reactie toe
Annie glastra

bloemenstal en stoomtram

Mijn moeder was klant bij v Amerongen. Hun dochter zat of bij turn vereniging of ze heeft bij mij opde Hogeweg MULO gezeten. Mijn vader ging wel koffie drinken bij haar ouders. De bloemen man daar liep ik 4x per dag voorbij om naar school te gaan. Kon. Wilhelmina school. Mijn vader had een lederhandel op de Hogeweg 40.

jwesseling

t.a.v. Ali Loodts

Ali Loodts heb je op de Midenweg gewoond te Muntendam?

J. Wesseling

Annetta Langreder

Wim Selders

Hallo Wim Selders,
Mijn naam is Annetta (vroeger Ans) Langreder.
Ik woonde in mijn jeugd met mijn ouders en breor Jan voorin de Lineusdwarsstraat.
Boven ons woonde Kees en Irma Selders met hun dochter.
Is dat familie van jou.?
Graag jouw reactie.

Groet,
Annetta Langreder

Een bezoeker

Jo Peters

Mijn zusje maakte me attent op de site van de Linnaeusdwarsstraat. Ik heb hier mijn hele jeugd doorgebracht, samen met mijn ouders, broer en zusje. Wij woonden op nr. 9 recht tegenoven de karrenloods van Opa Eijsackers. Hij was geen aardige man, omdat hij altijd vol vreugde onze ballen kapot sneed als ze op het dak van de loods terechtkwamen. Ik heb veel herinneringen daar liggen. Iedereen was voor ons oom en tante. Dat was heel normaal. Achter in de straat woonde inderdaad de schilleman. Ome Jaap de Bruin. Hij had een vrouw die niet goed kon lopen, maar wel goed op hem kon schelden.
Wat ik me nog heel goed herinner is het luilakvieren. Daarvoor werden weken van tevoren luilakbloemen geplukt en bewaard in een leegstaand huis op nr.1. Pas later ben ik er achter gekome, hoe of die bloemen heetten: fluitekruid. Hoe die traditie ooit is ontstaan, ik heb geen idee. Ze werden bij iedereen in de brievenbussen gestopt. Het leukste vonden we dan als er een buurman woedend in zijn ondergoed naar buiten kwam. Van Ome Kees van de Loo, de schoonzoon van Opa Eijsackers deelde aan het eind van de ochtend bezems uit en dan moesten we de hele straat schoonvegen. Het einde werd gevierd met luilakbolletjes van de bakker Kwakman om de hoek. Dit zijn maar een paar herinneringen. Ik heb er van mijn 1e tot mijn 18e gewoond. Van 1944-1962. Als kind hebben we er een fijne jeugd gehad. Maar als je vertelde waar je woonde, werd er wel op je neer gekeken.

Visitor

Siene Brandenburg

Hallo Siene,, Omdat ik deze site niet zo vaak bekijk ben ik helaas een beetje laat met reageren. Jouw grootouders hebben inderdaad in het begin van de Hibsekrib gewoond. Zij hadden daar een kruidenierswinkeltje waarboven zij woonden. Een van hun dochters was Wil en ik neem aan dat jij een zoon van Wil bent. Mijn vrouw (Ans) en ik zijn wel eens bij haar op bezoek geweest. Zij woonde in Osdorp. Mijn naam is Willem Arie Selders, ik ben een zoon van een broer van je grootvader. Klinkt lekker ingewikkeld, maar betekent dat jij mijn achterneef bent? Zou graag een e-mail van je ontvangen. Groetjes, Wim Selders.

Visitor

Siene Brandenburg

Hallo Wim Selders, mijn grootouders heetten ook Selders en die woonden aan het begin van de Linneusdwarsstraat. Zijn deze jou bekend?

Visitor

Wim Selders

De verhalen over de omgeving van de Hibsekrib boeien mij ontzettend. Ik heb mijn vroegste jeugd in de Hibsekrib doorgebracht. Een van mijn toenmalige vriendjes was Sjakie Wallevis. Is er iemand die weet hoe het hem vergaan is?
Mijn tante en mijn oom dreven een kruidenierswinkeltje aan het begin van het straatje. Op nummer 6(?) was er een grote loods voor handkarren etc. (Eisakkers, als ik het goed spel). Aan het einde van het straatje woonde een schilleboer met zijn vrouw. Zij waren toen al op leeftijd.
Met vr.gr. Wim Selders.

Visitor

D.J. Groot, Ripkampenweg 23, Zwiggelte

Mijn vrouw (dochter van filiaalchef van Amerongen/AH) heeft van midden 1934 t/m 1958 op de hoek van de Middenweg en de Zacharias Jansestraat gewoond. Of de zaak ooit een VAVA-filiaal geweest is, weet zij niet, evenmin weet zij wanneer van A. overgegaan is naar AH (in ieder geval voor 1956). Wel weet zij zich bloemenkoopman Meijer te herinneren, wellicht geholpen door een foto gemaakt in de zomer van 1948. Zodra ik uitgevonden heb hoe ik die foto aan het Oost-Amsterdamse geheugen kan toesturen, zal ik daar voor zorgen. Met vriendelijke groeten, D.J. Groot

Visitor

Peter C. Meijer

De bloemenkar stond in de Linnaeusdwarsstraat. Die heette toen de Hibsekrib. Een verbastering van Ipsenstraat. Wie was Ipsen?