Straatventers

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt

Ahuhu, ahuhu, ik maak ze schoon en mijn vrouw pakt ze in!

Straatventer met handkar. De foto is van ongeveer 1925, afgebeeld is een straatventer met een handkar op het Pretoriusplein. De foto is uit de collectie van Jaap van Velzen en is met toestemming van het JHM geplaatst.

Straatventer met handkar. De foto is van ongeveer 1925, afgebeeld is een straatventer met een handkar op het Pretoriusplein. De foto is uit de collectie van Jaap van Velzen en is met toestemming van het JHM geplaatst. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden

In de jaren dertig had je ook nog wel de venters die met paard en wagen door de buurt kwamen. Zo had je er een die met groente en fruit langs de deuren kwam. De man die daar bij hoorde riep alleen maar: ā€œZandvoort al aan de Zeeā€. Dat was dan de groenteman, waar dat op sloeg weet ik niet, maar in ieder geval wist iedereen toen dat de groetenman in de straat was. Wat kon je daar allemaal kopen. Veel koolsoorten; witte en rodekool, bloemkool, aardappels, worteltjes, prei en uien. Eigenlijk het gewone Hollandse dagelijkse voedsel.

Overigens hadden de meeste venters wel zo hun eigen manier om de aandacht te trekken. Een heel bekende was bijvoorbeeld: ā€œBerliner bol, Berliner bol. Bolletje bolletje bol, Bij de koffie, bij de thee, Neem een lekker bolletje mee. Bolletje bolā€. Deze Berlinerbollen man had dus een heel liedje.

Ook had je een ijsman met: "Nou kan je bikke, 3 centen, de dikke voor de kou en de hitte, voor je hele familie, roomijs met vanilliiiiiiiiiiiiiiiie!!!". Dan had je ook nog de haringman, die stond ook op de Tugelaweg. Die riep alleen maar: "ahuhu, ahuhu, ik maak ze schoon en mijn vrouw pakt ze in", en dat dan twee keer achter elkaar.

Je had ook nog het ā€˜ongelukkige mannetjeā€™ die op een heel klein stoeltje zat. Daarmee wiebelde hij dan heen en weer langs de huisdeuren. Met een lange stok belde hij aan. Als er werd open gedaan riep hij: ā€œeen mannetje op een stoeltje die ieder jaar komtā€. Wij, als kleine jongens, belden ook wel voor hem aan en riepen: ā€œeen mannetje op een stoeltje die ieder jaar komtā€. Als bekende kwam hij ook ieder jaar, wel heel bijzonder eigenlijk.

Alle rechten voorbehouden

4855 keer bekeken

8 reacties

Voeg je reactie toe
Liesbeth Van Dijk

Wie zijn vrouwtje wil trakterenā€¦

Mijn vader, geboren 1934 op de Valentijnkade, vertelde ook over de venter met Berlinerbollen.

Als kind kreeg ik deze regels mee:ā€™Wie zijn vrouwtje wil trakteren, moet mijn bolletje eens proberen. Lekkere bol, bolletje bol, Berliner bol!

Anneke Koehof

Straatventers

Ik heb een heel andere herinnering aan de man met de stok. Hij zat inderdaad in een invalidekar, had geen benen en verkocht veters, knopen, veiligheidsspelden, knijpers etc. Als je niets kocht werd hij woedend en dreigde met zijn stok. Als klein meisje was ik als de dood voor hem, nee, het was geen aangename man voor zover ik me herinner.
Wie ik me ook nog heel goed kan herinneren is de zuurman op zondagavond. Heerlijke zure bommen, uien in het zuur. Soms haalden we met een schaaltje wat zuur voor bij het avondeten. Je hoorde hem al van verre aankomen, wat hij precies riep? Volgens mij alleen maar 'Aaaaaaaaaaaaaah'. Maar we wisten precies welke koopman langs kwam, ze hadden ieder hun eigen lokroep!

Ab Gobets

Hoedendozen en Vodden

Nog twee straatventers die tegen de gevels opschreeuwden: "ik geef de hoogste waarde voor een kilo vodden" en "hoedendozen in alle maten".

Redactie

Straatventers

PRACHTIG filmpje over straatventers

Geloof mij, doe je ogen dicht en het geluid ietsje harder en je droomt terug in de tijd.

Gr.,
Ron

Alwin Okken

Uit de rooie wijn

UITDEROOIEWIJN!!
Roep ik nog heel af en toe als ik een pot augurken vast heb..

Tine de Vries

AJC

Vervolg versewaar man , mijnheer heeft 40 jaar VERSEWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAR geroepen en hij heeft op de Insulindeweg gewoond.Groeten van Tine

Tine de Vries

ajc

van mijn man heb ik over de haringman gehoord,in 1950 woonden wij in de Moluukken str en daar kwam bolletjebol en dat is in onze kring nog vaak gebruikt,maar er was ook een versewaarman met pens voor de hond dat heb ik van horen zeggen en die woont bij me in de buurt dus ik kan altijd nog vragen wat hij voor leus had . Zijn er nog oudAJC ers die de jongens de Vries hebben gekend uit de transvaalbuurt? er waren er 5 . mijn AD was de jongste.

M. de Man

appie

Toen ik als kind in de Sibogastraat woonde, begin jaren vijftig, heb ik heel wat straatventers langs zien komen. Van de Berliner bollenboer, de bakker, de melkboer , de schillenboer,de scharensliep en de voddeman tot de ijskar van Appie, en dat zijn ze vast niet allemaal. Appie kwam zomer en winter op zondag door de straat, 's zomers een ijsje en 's winters een wafel met slagroom, niet elke week natuurlijk.