Klein Dantzig was groter

Verteller: Henk Veerkamp
1 Fan
Klein Dantzig

Het opknappen van het pad duurde wel een half jaar, want er werd meer gelachen dan gewerkt.

Tuinhuisje in Klein Dantzig Een recente foto van het tuinhuisje en de tuin van Henk. De tuin en het tuinhuisje van Henk en zijn vrouw in het volkstuinencomplex 'Klein Dantzig' in 2003.

Tuinhuisje in Klein Dantzig Een recente foto van het tuinhuisje en de tuin van Henk. De tuin en het tuinhuisje van Henk en zijn vrouw in het volkstuinencomplex 'Klein Dantzig' in 2003.

Alle rechten voorbehouden

Henk Veerman heeft al 29 jaar een tuinhuisje in Klein Dantzig, een tuinencomplex in Oost-Watergraafsmeer achter Park Frankendael. Elke dag komt hij even naar zijn tuintje kijken, vaak samen met zijn vrouw. Het huisje staat op een strategische plek en er is dan ook veel aanloop. Henk kent veel mensen en is dan ook een wandelende wegwijzer. De boompjes rondom de tuin worden regelmatig gekortwiekt door zijn vrouw, vanwege het uitzicht. Vroeger liep Klein Dantzig tot aan de ringdijk (zoals op de foto is te zien). Het was dus een stuk groter dan nu. De buurman van Henk had er een tuinhuisje en spoorde hem aan ook een huisje te nemen. De begintijd midden jaren zeventig was heel anders dan nu. Er werden klaverjasavonden georganiseerd in de kantine, er werd samen gevist en met een groep vrijwilligers werd het pad langs het water opgeknapt. Over het laatste werd meer dan een half jaar gedaan, want er werd meer gelachen dan gewerkt. Vooral oude tuinders hadden er een huisje, zij verbouwden vooral groente. Wat voor mensen er nu komen weet Henk niet. De mensen zijn nu veel meer op zichzelf. Bovendien verraade vroeger de soort auto waarin iemand reed nog hun sociale klasse, maar nu rijdt zelfs de grootste sloeber in een Mercedes. Ongeveer 13 jaar geleden kregen Henk en zijn vrouw hun huidige huisje, een steviger huisje, een grotere tuin en een extra schuurtje. De vorige bewoner was scheepsbouwer en heeft de vloer van scheepshout gemaakt. "Onbreekbaar," zegt Henk "we kunnen er een feestje op geven." Zowel het huisje als de tuin zijn keurig verzorgd. De tuin is in vakken verdeeld zodat het gemakkelijk te onderhouden is. Klein Dantzig is zeer populair. Er staan 100 mensen op de wachtlijst en er zijn maar 120 huisjes. Als men eenmaal een tuinhuisje heeft, gaat men bijna niet meer weg. Vaak worden huisjes verkocht door de erfgenamen.

Alle rechten voorbehouden

3814 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Brug Ringdijk Foto van Henk op brug Ringdijk (bestaat nu niet meer). Vroeger liep het tuinencomplex 'Klein Dantzig' tot aan de Ringdijk.

Brug Ringdijk Foto van Henk op brug Ringdijk (bestaat nu niet meer). Vroeger liep het tuinencomplex 'Klein Dantzig' tot aan de Ringdijk.

Alle rechten voorbehouden

10 reacties

Voeg je reactie toe
FransHarderwijk

Klein Dantzig, luchtafweergeschut

In de Tweede Wereldoorlog heeft er luchtafweergeschut gestaan op het terrein van Klein Dantzig. Willy de Vries schrijft erover en mijn tante was als peuter als de dood voor het geknal.
Kan iemand hier iets meer over vertellen? Bestaan er foto's van?
Alvast mijn dank.

null

Herman Veerkamp

Ik wil graag in contact komen met Henk Veerkamp om dit artikel over te n contail graag in De Veerkamp Krant.

Herman Veerkamp www.familieveerkamp.nl
hermanveerkamp@xs4all.nl

Een bezoeker

Willy de Vries

Mijn vader Jan de Boer was medeoprichter en jarenlang voorzitter van het tuincomplex. Wij hadden vroeger een tuin aan het einde van het complex waar nu de Hugo de Vrieslaan loopt. In der tijd liep het complex vanaf de Ringdijk tot waar nu de Hugo de Vrieslaan loopt. Ook in de breedte is e.e.a. verdwenen. Het sportveld en het gemeendschapshuis zijn toen ook verdwenen. Ook onze tuin is verplaatst. Doordat ik in 1965 getrouwd ben en buiten de stad ben gaan werken, ben ik het contact verloren. Ik heb goede herinneringen aan de tuin waar wij alle vrije tijd doorbrachten, de sinterklaasfeesten en de zwarte Pieten die alijd iemand in de zak stopten. Maar ook uit de nadagen van de oorlog toen het afweergeschut van de Duitsers gebombardeerd werd en alle ruiten sneuvelden, zowel op de tuinen als ook bij de gemeentekassen daarnaast.

Visitor

Klein Dantzig was groter

Ik, Jos de Rooij (Jopie), vroeger wonende Louis Bothastraat 3hs, zou het leuk vinden om mijn buurjongentje Henk Veerkamp te ontmoetten. Wanneer is hij precies op Klein Dantzig en op welk nummer??Zoals je gelezen hebt heb ik contact met Toontje Jurgens in Amerika en heb hem ook een foto gestuurd waarop wij alleen in 1947 op de Dam lopen. Groeten, Jos de Rooij

Visitor

Toon Jurgens

Natasja, dank u zeer voor wat u voor ons gedaan heeft. Ik heb inmiddels een brief van Henk Veerkamp ontvangen en we hebben begrijpelijk veel aan elkaar te vertellen. Nogmaals hartelijke dank van Toon Jurgens, California

Visitor

Natasja Oehlen

Ik heb de reacties van Toon Jurgens en Rijk Kouwenhoven aan Henk Veerman gegeven. Hij was er erg blij mee. Hij neemt vast contact op met Toon Jurgens!

Visitor

Toon Jurgens (e-Mail: antonies06@hotmail.com)

Tony Jurgens, 21828 South Vermont Av.Apt.6 Torrance, California 90502 USA. Dat is mijn adres en mijn e-mail is: antonies06@hotmail.com. In hoop dat iemand dat kan doorgeven aan Henk Veerkamp (klein Dantzig), mijn vriend waar ik mee opgegroeid in de Louis Bothastraat. Samen met onze vriend Jos de Rooij. Met Jos heb ik al contact! Wij woonden allemaal in de eerste portiek van de Louis Bothastraat vlakbij het Krugerplein. Mijn naam is Toon Jurgens en ik woonde op de eerste verdieping, Jos de Rooij in het benedenhuis en Henk drie hoog. Het artiekel over Klein Dantzig vond ik geweldig en ik zou graag contact opnemen met Henk Veerkamp. Is er iemand die mij kan helpen? PLEASE!! Alle oude buurtgenoten de groeten uit LOS ANGELES,CALIFORNIA. Anton Jurgens

Visitor

Rijk Kouwenhoven

Dat ziet er zeer verzorgd uit en laat merken dat je er terecht ook een beetje trots op bent om op Klein Dantzig een tuin te hebben. Als jij de Henk Veerkamp bent die in een gezellig gezin in de L. Bothastraat bent opgegroeid, dan doe ik je mijn hartelijke groeten. Doe dat trouwens ook aan je verdere familie voor zover ik die gekend heb.