Opa en oma van der Groep

Verteller: Hannie Storteboom
1 Fan
Colensostraat, Transvaalbuurt

Mijn zusje en ik gingen vaak naar onze opa en oma. Zíj woonden in de Transvaalstraat en wíj in de Majubastraat, dus het was vlak om de hoek.

 Hannie met opa en oma Van der Groep, 1961.

Hannie met opa en oma Van der Groep, 1961.

Alle rechten voorbehouden

Mijn zusje en ik gingen vaak naar onze opa en oma. Zíj woonden in de Transvaalstraat en wíj in de Majubastraat, dus het was vlak om de hoek. We waren er altijd welkom en gingen er ook vaak eten. De groenten kwamen van opa's eigen volkstuin bij het Amstelstation. Hij had daar een flinke lap grond en tuinieren was zijn lust en zijn leven. In het zijkamertje stonden altijd Keulse potten met ingemaakte uitjes, augurkjes en zoute sperziebonen. Dat was oma's werk. Op de volkstuin stond ook een perenboom, die peren droeg van enorme afmetingen. Er lag altijd wel zo een reuze peer te rijpen op de schaal.

Meestal gingen we het huisje binnen via de tuin in de Colensostraat. Ik herinner me niet dat je door een deurtje moest, de toegang was gewoon open. In de tuin stond opa's schuurtje. Daar repareerde hij schoenen, van hemzelf, van oma en van ons. Hij had heel wat ervaring, want vroeger in de 2e Ringdijkstraat was hij de schoenmaker van zijn 6 kinderen! Bij Schoenmaker Ekelschot kwamen we ook wel, maar niet vaak. Opa deed het goedkoper. Met een vlijmscherp mes sneed hij de zolen en hakken, en met hagelwitte houten nageltjes zette hij ze met veel geduld op de schoenen vast.

Mijn opa was al gepensioneerd toen hij in de Transvaalstraat woonde. Tot 1940 was hij seinhuiswachter aan de Linnaeusstraat. Hij voelde zich een echte 'spoorman', maar in zijn vrije tijd zat hij in het schuurtje of op zijn tuin bij het Amstelstation.

Alle rechten voorbehouden

4145 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

De Dijklaan omstreeks 1925.jpg Voordat zij in de Transvaalstraat woonden, woonden Opa en Oma van der Groep op de Tweede Ringdijkstraat waar zij 6 kinderen hadden, waaronder Hannie's moeder. De Tweede Ringdijkstraat heette in de volksmond de Dijklaan (foto: omstreeks 1925)  Alle rechten voorbehouden

De Dijklaan omstreeks 1925.jpg Voordat zij in de Transvaalstraat woonden, woonden Opa en Oma van der Groep op de Tweede Ringdijkstraat waar zij 6 kinderen hadden, waaronder Hannie's moeder. De Tweede Ringdijkstraat heette in de volksmond de Dijklaan (foto: omstreeks 1925) Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden
 Het toegangspoortje naar de tuin van Opa en Oma van der Groep in de Colensostraat, 2003: "ik herinner met niet dat je door een deurtje moest, de toegang was gewoon open in 1945-1955."

Het toegangspoortje naar de tuin van Opa en Oma van der Groep in de Colensostraat, 2003: "ik herinner met niet dat je door een deurtje moest, de toegang was gewoon open in 1945-1955."

Alle rechten voorbehouden
 Het kleine huisje aan Transvaalstraat 139 (2003) waar opa en oma van der Groep woonden.

Het kleine huisje aan Transvaalstraat 139 (2003) waar opa en oma van der Groep woonden.

Alle rechten voorbehouden
 De schoenleest van opa Van der Groep waarmee hij schoenen repareerde in zijn schuur.<br /><br />Hannie Storteboom schonk de leest aan het Amsterdams Historisch Museum. De leest werd vertoond tijdens de tentoonstelling 'Oost, Amsterdamse buurt' (10 oktober 2003 t/m 29 februari 2004) en maakt nu deel uit van de museumcollectie (AHM).

De schoenleest van opa Van der Groep waarmee hij schoenen repareerde in zijn schuur.

Hannie Storteboom schonk de leest aan het Amsterdams Historisch Museum. De leest werd vertoond tijdens de tentoonstelling 'Oost, Amsterdamse buurt' (10 oktober 2003 t/m 29 februari 2004) en maakt nu deel uit van de museumcollectie (AHM).

Alle rechten voorbehouden

7 reacties

Voeg je reactie toe
Els Deen

De grootouders van mijn vader

De grootouders van mijn vader woonde in de Majubastraat.

Hun naam was de fam. Nerder, ben benieuwd of iemand ze kende.

in de oorlog zijn ze getransporteerd naar Westerbork.

Els Deen

Hannie Storteboom

geelzucht

Hi Sacha,

meer dan 4 jaren later een reactie van mij, Hannie Storteboom.
Ik heb zo lang niet meer naar mijn eigen verhaaltjes gekeken, dat ik jouw reactie gewoon gemist heb.
Dat van die geelzucht klopt! Waar woonde jij eigenlijk?
Ik herinner me van jou dat je de grappigste van de klas was, met prachtige imitaties van Wim Sonneveld. En dat alles onder de handwerkles.
Wie weet lees je ooit dit bericht en dan zou ik het leuk vinden als je eens terugmailde.

Groetjes van Hannie

Heidi Jonkman

herinnering

Hallo Hannie,

Ik wil even reageren op jouw verhaal. Mijn verhaal komt overeen met het jouwe. Ik woonde ook in de Majubastraat en mijn opa en oma ook in de Transvaalstraat. Toevallig he
Alleen weet ik geen nummers meer. Ik dacht dat ik in de Majubastraat 15 heb gewoond, niet lang een jaar of 2 en toen ben ik verhuisd naar de Krugerstraat. Ik ben in de Jouberstraat naar de kleuterschool geweest en de lager school in de watergraafsmeer. Ik ben geboren in de Smitstraat nr. 18 3 hoog.
Ik had ook nog 3 neven wonen in de Transvaalstraat en ook nog neven en nichten in de Majubastraat. Veel kinderen uit de Majubastraat zaten op de Willem van Outshoornschool in de Watergraafsmeer.

Heidi

Een bezoeker

Joke Witteveldt

Leuk is het verhaal van jou,Hannie
Mijn oma heeft boven jou oma gewoond,
Ik kan jou oma helaas niet meer herinneren,
maar misschien was ik toen te klein.
Ik zelf ben geboren in de Transvaalstr.122 1 hoog,in 1950
Mijn tante woonde op 126hs en mijn oma 139 en mijn oom woonde in bij mijn oma,en mijn andere tante Greet,verzorgden mijn oma.
Het was een hele gezellig tijd toen,er is veel veranderd in de buurt,in woon zelf nog steeds in transvaalstr 135 1 hoog.
Ook ik heb de Oranje Vrijstaat school gezeten.
kom af en toe wel bekende tegen via schoolbank.

Visitor

Peter Fijma

Hannie, P.S., Je hebt als toegang tot de latere, gemeenschappelijke tuin, het verkeerde toegangsdeurtje in de Colesostraat "gekiekt"; de ingang was naast de familie Hoppenbrouwers met aan de andere familie met een zoon die heel interessant zendamateur was en daar mocht ik vaak meeluisteren. Boven jullie opa en oma woonden heel lang de familie Biert; de tweede auto in de straat, een VW-kever. De eerste auto was een Salmson-cabriolet, een dienstauto van onze overburen Broers. Volgens mij was hij ambassade-chauffeur.

Visitor

Peter Fijma

Ha die Hannie, Met veel plezier les ik je annekdotes uit de Transvaalbuurt. Nadat onze (grootste) achtertuin door de gemeente werden gesloopt, kregen wij een ruime gemeenschappelijke tuin, maar aanzienlijk kleinere eigen tuintjes. Als 10-jarige kreeg ik van Bakker van der Meer (van die lekkere broden uit de Schalk Burgerstraat) een groot aantal oude broodovenplanken. Daarvan bouwde ik achter in de tuin, naast familie Alessi, dus naast jouw opa en oma, een enorme, maar instabiele hut waarin ik een atelier/winkel had van gegoten gipsbeeldjes. De gipsvormen kocht ik bij speelgoedwinkel Pronk in de Pretoriusstraat en de gips bij Schimmel, schuin tegenover ons. Op de foto herken ik je opa en oma helemaal! Reuze lieve mensen.

Visitor

Sacha Salemink

Tot mijn verrassing kom ik ineens een oud-klasgenootje tegen van de Transvaalschool. Volgens mij ben ik ooit nog eens op ziekenbezoek bij je thuis geweest toen je geelzucht had. Kan dat kloppen? Je was zo'n beetje de knapste van de klas! Als je m'n e-mailadres wilt, doe dat dan via deze site. Dag Hannie! Sacha