REA, voor uw elektrische spullen

1 Fan
Betondorp

Zo'n Philips met een groen oog om het geluid in te stellen.

De trap bij REA De trap op de hoek, bij het Onderlangs en de Middenweg.

De trap bij REA De trap op de hoek, bij het Onderlangs en de Middenweg. Door: Pieter de Lang

Alle rechten voorbehouden

Toen wij al in Betondorp woonden, hadden mijn ouders vrienden die in Amsterdam-Zuid een reparatiebedrijf hadden voor elektrische apparaten. De familie van de Vegte, bij ons beter bekend als 'ome Harm en tante Meta'. Zij dachten er ook aan om een winkel erbij te beginnen. Toen kwam er een pand beschikbaar op de hoek van de Middenweg en het Onderlangs. Daar zijn zij begonnen met de winkel REA samen met de reparatieafdeling in een werkplaats achter de winkel. REA betekende ‘Reparatie Elektrische Apparaten’.

Het assortiment bestond uit allerlei elektrische spullen zoals verlichtingsartikelen en mixers, maar ook bandrecorders en radio’s en televisies. Van REA kwam ook mijn eerste scheerapparaat en een bandrecorder, zo’n Philips met een groen oog om het geluid in te stellen. Daarnaast was Harm veel op pad voor het afleveren van allerlei toestellen en het uitvoeren van klussen bij mensen thuis, zoals het plaatsen van televisie antennes.

In de werkplaats werden allerlei apparaten gerepareerd, maar vooral waar een elektromotor inzat. Deze waren vaak doorgebrand en dan moesten de ankers en veldspoelen opnieuw worden gewikkeld. Dit was een specialiteit die nu niet snel meer voor zal komen. Voor mij ook een vakantiebaantje om wat bij te verdienen. Mede doordat zij geen opvolger voor de winkel hadden, zijn zij gestopt en nu worden er in het pand parketvloeren verkocht.

Alle rechten voorbehouden

1992 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

De oude Rea winkel De REA-winkel, in de jaren tachtig omgetoverd tot een parketzaak. (Foto door Martin Albers uit 1985, Stadsarchief Amsterdam)

De oude Rea winkel De REA-winkel, in de jaren tachtig omgetoverd tot een parketzaak. (Foto door Martin Albers uit 1985, Stadsarchief Amsterdam) Door: Pieter de Lang

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe