Een Hindoestaanse bruiloft

Oosterparkbuurt

Meestal wordt er getrouwd op zaterdag, maar het feest duurt wel drie dagen, beginnend op donderdag.

Sari Dit is de rode met goud bewerkte sari waarin Geeta in 1978 in Suriname trouwde. De sari is door haar ouders speciaal gekocht voor haar bruiloft. Sari's komen oorspronkelijk uit India. De kleur rood staat voor reinheid. Geeta draagt sari's thuis, op feesten en tijdens tempelbezoek.<br />Geeta Sowdagar-Pantjoe schonk haar huwelijkssari aan het Amsterdams Historisch Museum. De sari werd vertoond tijdens de tentoonstelling 'Oost, Amsterdamse buurt' (10 oktober 2003 t/m 29 februari 2004) en maakt nu deel uit van de museumcollectie (AHM).

Sari Dit is de rode met goud bewerkte sari waarin Geeta in 1978 in Suriname trouwde. De sari is door haar ouders speciaal gekocht voor haar bruiloft. Sari's komen oorspronkelijk uit India. De kleur rood staat voor reinheid. Geeta draagt sari's thuis, op feesten en tijdens tempelbezoek.
Geeta Sowdagar-Pantjoe schonk haar huwelijkssari aan het Amsterdams Historisch Museum. De sari werd vertoond tijdens de tentoonstelling 'Oost, Amsterdamse buurt' (10 oktober 2003 t/m 29 februari 2004) en maakt nu deel uit van de museumcollectie (AHM).

Alle rechten voorbehouden

Geeta’s toekomstige man werkte in hetzelfde warenhuis als zij in Parimaribo. Zij trouwden op haar achttiende in maart 1978. Omdat zij Hindoestaanse is, had zij traditioneel Hindoestaans bruiloft. Zo trouwde ze vanaf het platteland, met veel familie die speciaal overkwam uit Nederland. De aanwezigheid van veel familie hoort traditioneel bij een Hindoestaans huwelijk. Ze komen al een week van tevoren om te helpen en om allerlei traditionele rituelen uit te voeren. Tegenwoordig gebeurt dat minder, het is in Nederland lastiger omdat de huizen hier kleiner zijn.
Meestal wordt er getrouwd op zaterdag, maar het feest duurt drie dagen, beginnend op donderdag. Eerst is er het Tilwaan ritueel waarbij olie op het hoofd wordt gesmeerd en Sindoor waarbij een rode streep midden op het voorhoofd wordt getrokken. Op vrijdag is het Puja, dan komt de priester mantra’s opzeggen en verhalen vertellen aan de gasten. En hij voert het Hardi ritueel uit met gele poeder en olie. De Hardi moet in totaal zeven keer gesmeerd worden, verdeeld over vrijdag en zaterdag. Op vrijdagavond wordt vervolgens rijst gepoft (Lawa). Het feest op vrijdag is alleen voor de familie en vrienden van het bruidsmeisje. Op zaterdag wordt ’s ochtends zoete rijst gekookt die alleen door de bruid en meisjes onder de tien gegeten wordt. Daarna wordt de bruid aangekleed door andere vrouwen die haar de huwelijksdracht aantrekken. ’s Avonds komt de bruidegom met zijn familie naar het huis van de bruid en volgt de grote ceremonie met een ontvangstritueel en een priester.
Een jaar na haar trouwen verhuisde Geeta naar Nederland. Dat wilde zij al vanaf haar elfde, Nederland leek haar een hele andere wereld die ze graag wou zien. In mei 1979 vertrok haar man naar Nederland. Zij volgde in november. Geet is blij dat er veel Hindoes wonen in Amsterdam-Oost, maar vindt het erg jammer dat de Hindoetempel op de Tilanusstraat is opgeheven.

Alle rechten voorbehouden

29035 keer bekeken

8 reacties

Voeg je reactie toe
Irsh

Re: Mariel

Mariel, 22 jan 07, 14:43
Aan welke kant/hand dragen hindoestanen hun
trouwring?

Zie boven: "Trouwring???!!

Irsh

Trouwring???!!!

De hindoestanen hebben geen trouwring dat ze meedragen uit het hindoestaanse huwelijk.

De vrouw krijgt 2 dingen mee uit het huwelijk waar anderen aan kunnen zien dat ze getrouwd is:

1. mangal Soetre (ketting)
In een hindoestaanse huwelijk krijgt de vrouw i.p.v. een ring, een ketting om je hals gedragen. Deze ketting heet "mangal soetre". Deze ketting wordt gezegend en door de man bij de vrouw omgedaan. Men gelooft er ook in dat deze ketting de huwelijk en de welzijn van je man in goede staat houd. Deze ketting heeft een groot betekenis voor de vrouw.

2. Sindhoor (rode poeder in de haarscheiding).

de Rode poeder wordt in de haarscheiding van de vrouw gezet. Deze poeder is een symbool van een getrouwde vrouw. Ook deze poeder is gezegend. Men geloofd er in dat deze poeder je man uit de buurt houdt van gevaren en de dood. De sindhoor wordt ook gezien als een poeder dat de getrouwdevrouw siert.
________
De getrouwde vrouw neemt dan ook afstand als haar man komt te overlijden. Ze raakt dan het recht kwijt om de symbolen van een getrouwdevrouw nog met zich te dragen.

De man heeft geen siraad waar je aan kan zien dat hij op z'n hindoestaans is getrouwd. Vaak is het zo dat hindoestanen ook voor de staat trouwen (ongeacht voor of na het hindoehuwelijk. De echtpaar krijgt daar de trouwring mee, zoals het gaat op een hollandse trouwparty. Na de huwelijkplechtigheid in stadhuis gaat het echtpaar foto's maken op een mooie plek naar keuze en vervolgens op weg naar een zaal, waar de rest van de familie de bruidspaar opwacht. Deze dag is dan de 4e dag feest voor de hindoestanen.

Een bezoeker

wie ben jij???

En wie ben jij dat je naar deze iyde jeugdspeler van ajax zoekt???

Ajax Life

gezocht: Saresh/ Saris Sowdagar AJAX LIFE

Wie kent deze oud jeugdspeler van Ajax. Hij zou nu tussen de 29-31 jaar oud moeten zijn. Contact op 020-3111515.

lall-sowdagar

identificatie

hallo fam.sowdagar panchoe
ik zou me moeten schamen ,dat ik niet voor me kan halen wie je precies bent,ik ben zelf djagdieskoemar sowdagar,zoon van rambhaos sowdagar wonende hermansteinbergstraat 27 paramaribo sur.ik zelf woon in rotterdam. 7 broers en 3 zussen.nl
lien-bea-kamlie.voor reactie,zie e-mail

Romiyella

Trouwring

Ik zou ook graag willen weten in welke hand hindoestanen hun trouwring dragen.

Een bezoeker

Mariel

Aan welke kant/hand dragen hindoestanen hun trouwring?

Visitor

Anand

Ik ben geĂŻnteresseerd naar de naam van deze mevrouw 'Sowdagar'. Mijn moeder heet ook Sowdagar. Heeft ze een mail adres? Mijn adres is a.moesan@chello.nl
mvg, Anand