Plok, plok, plok op het Linnaeushof

1 Fan
Middenmeer, Linnaeushof, Hugo de Vrieslaan

Het was daar altijd zó stil met die tennisbaan in het midden waar altijd zo'n mooi geluid uit klonk.

Doop met opa Boers Op de foto is mijn opa Frans Boers te zien, mijn vader Gerard Boers, mijn broer Paul en ondergetekende, Francine Boers.

Doop met opa Boers Op de foto is mijn opa Frans Boers te zien, mijn vader Gerard Boers, mijn broer Paul en ondergetekende, Francine Boers.

Alle rechten voorbehouden

Mijn opa woonde in de Watergraafsmeer, Linnaeushof 75. Wij woonden met tien kinderen drie hoog op de Amstelkade. Zondags werd ik met mijn één jaar oudere broer van twaalf naar opa gestuurd. Dan begon onze voettocht.

De Amstelkade af, de Maasstraat in. Links de Churchillaan, die vroeger Stalinlaan heette. Tot aan de wolkenkrabber. Hoeveel trappen moest je lopen voor je boven was? Wij hadden alleen de stoep en twee trappen. Vervolgens staken we de Rijnstraat over, naar de Berlagebrug. Bij het Amstelstation moest je voorzichtig oversteken; daar kwamen auto’s van alle kanten. We klampten een volwassene aan: ”Mogen we met u oversteken?”

Als de wind gunstig was roken we de Blooker cacaofabriek. Heerlijk! Het water liep ons in de mond. Dan die saaie Hugo de Vrieslaan af, met aan één kant alleen huizen; niets te kijken. Daar deden we vaak een wedstrijd: wie ziet het eerst een rode auto. Of hoeveel nummerborden met een bepaald getal. Onze auto had PP-92-15, dat was het beste getal natuurlijk.

Bij de Emmakerk waren we er bijna. De Middenweg oversteken en links het Hof op. Het was daar altijd zó stil. De tennisbaan in het midden waar altijd een mooi geluid uit klonk. Het geluid van de tennisbal, ik vond dat zó mooi. Plok, plok, plok, met een regelmaat die je nergens mee kunt vergelijken. Soms klonk er gejoel en applaus, maar ik wist niet waarom.

Opa woonde alleen, oma was al jaren dood en kenden we alleen van foto’s. Na een uurtje gingen we naar Tante Gien waar vrolijkheid was en snoep en die aan de overkant op nummer 35 op twee hoog woonde. Daar konden wij het tennissen goed zien. De spelregels werden ons uitgelegd. Het mooie geluid van: plok, plok, plok.

Ineens was het tijd voor de terugweg, een snoepje voor onderweg en dezelfde weg terug. De zondag was voorbij.

Alle rechten voorbehouden

1140 keer bekeken

3 reacties

Voeg je reactie toe
ben ,10 febr.2015

leuk dit verhaal op geheugenvanoost wat voor jou begon in zuid.

Ook ik herinner me nog wel de kermis waar je met de achtbaan met grote snelheid richting water ging om dan met een scherpe bocht weer terug te gaan.Verder natuurijk de Vredeskerk en de verkenners waar ik met veel genoegen en zeker niet saai lid was.
Het clubhuis was op de zuidelijke wandelweg vlak voor de dijk bij de Amstelveenseweg.
Ik denk. er nog vaak aan terug en zeker nu ik dit lees geeft het mij mooie herinneringen
aan je broers PAUL,THEO,MARK maar vooral aan jou.Ben heel benieuwd hoe jou vergaan is sinds..........die tijd.

mariondeboer-schreuder

linnaeushof 30

wij woonde op no:30 2 hoog boven de rijwielstalling van visser.Ik ben van 1947 dus in de tijd waar je het over had 8 jaar.wie woonde op no:35 toen ?over dat eind lopen in die tijd natuurlijk gewoon. m.n moeder toen 3 kinderen waarvan m.n broer net geboren dus in de kinderwagen mocht je niet in de tram en bus dus naar mijn oma[spaarndammerbuurt] flinke tippel.en dan weer terug. Het linnaeushof mijn jeugd komt door deze verhalen tot leven.Erg leuk.De kerkklok die je niet eens meer hoorde en inderdaad plop..plop...de tennisbaan.

Paul Boers

Samen naar de Meer

Ik heb je verhaal met verbazing en plezier gelezen. Ik was helemaal vergeten dat we samen dit soort wandelingen maakten. Je hebt een verbazend goed geheugen. Ik kom nog wel een enkele keer op het Linnaeushof en dat dan altijd met goede herinneringen.
Wel weet ik nog hoe we samen op de autoped boterbloemen gingen plukken achter de dijk bij de Zuidelijke Wandelweg.

Wie zou die baby op de foto zijn?

Bedankt voor deze mooie herinnering.