Cowboytje spelen

Verteller: Henk Penseel
Auteur: Henk Penseel
Lozingskanaal, Indische Buurt

We waren helemaal in de juiste stemming als we naar één van de buurtbioscopen waren geweest.

 Cowboyheld van het witte doek, acteur Roy Rogers.

Cowboyheld van het witte doek, acteur Roy Rogers.

Alle rechten voorbehouden

Op veel meer plaatsen dan tegenwoordig kon je vroeger cowboytje spelen. Ik had geen notie hoe je dat woord cowboy schreef als tienjarige, maar we speelden het vaak. Gewoon op het landje naast ons huis aan het begin van de brug naar de Veemarkt over het Lozingskanaal. Je kon je dan verstoppen in het soms hoge gras op de schuine kant, die naar het muurtje afliep, of je verschuilen onder de brug. Maar nog veel echter was het als we met een groepje naar het Jodenmanussie (de oude Joodse begraafplaats) gingen. Cowboytje spelen deden we vaak op woensdagmiddag. We waren helemaal in de juiste stemming gebracht als we naar één van de buurtbioscopen (de Odeon, de Bio of de Van Swinden) waren geweest, waar vaak westerns draaiden, door ons dus cowboyfilms genoemd. Behalve dat de indianen altijd aangevallen werden en het onderspit moesten delven, kregen ze ook nooit een naam. Wel de winnende cowboy, Rooie Roggers. Jaren later begreep ik dat dit Roy Rogers moest zijn. Hij had een wit paard en droeg prachtige witte pakken. De schurken waren altijd ongeschoren, in het donker gekleed en hadden meestal zwarte paarden; de indianen vaak van die wit/bruin gevlekte paarden. Natuurlijk was er een mooie dame in het spel die door Roy Rogers werd gered en die hij op het eind van de film in zijn armen nam en ferm kuste. Dat zagen wij natuurlijk aankomen en een gejoel steeg op uit de zaal. En ondanks de intrede van de televisie bleven we gewoon cowboytje spelen.

Alle rechten voorbehouden

5104 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Het Van Swindentheater 1e van Swindenstraat gezien naar de Dapperstraat. <br />Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Het Van Swindentheater 1e van Swindenstraat gezien naar de Dapperstraat.
Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Alle rechten voorbehouden

20 reacties

Voeg je reactie toe
Henk Penseel

Bioscopen in oost

Wat leuk dat er zo'n 20 reacties zijn gekomen op een 'stukkie' dat bijna 5000 keer is gelezen. Het roept allemaal herinneringen op. In plaats van erop uitgaan, zit de huidige jeugd liever te gamen in z'n eentje. Samen iets beleven gebeurt dan later bij de festivals. Al liggen die tijdens de corona crisis stil. Gek trouwens dat er vaak snel na verschijnen reactie komen en dan is het weer een tijd stil. De voorlaatste reactie is van 5 jaar geleden. Is er nog iemand die Nelly Meijer uit de droom kan helpen? 

Thijs Wouts

Re: Ik ben Nelly meijer ik kan me uit mijn kinder jaren ik heb in de van swindestraat op de lagereschoolgezetten kan iemand mij uit de droomhalen die hete toch Commelingschool .

Nelly Schravemade-Meijer:

klopt inderdaad zat rond 1948 bij meester Kooiman , komt dat je bekend voor?

hans

Re: Ik ben Nelly meijer ik kan me uit mijn kinder jaren ik heb in de van swindestraat op de lagereschoolgezetten kan iemand mij uit de droomhalen die hete toch Commelingschool .

Nelly Schravemade-Meijer:

waarom van die schreeuwende grote letters
was je boos tijdens het typen

Nelly Schravemade-Meijer

Ik ben Nelly meijer ik kan me uit mijn kinder jaren ik heb in de van swindestraat op de lagereschoolgezetten kan iemand mij uit de droomhalen die hete toch Commelingschool .

astrid

toneelvereniging Bavohuis

Tussen 1956 en 1960 was er een joods echtpaar die in het Bavohuis toneel speelden en daar reperteerden.......kent iemand de naam van dit echtpaar nog?

taeko

Ceramplein

Ook ik kwam vaak in deze buurt bij al die buurthuizen daar zoals meevaart ed...Hans van der sluis kan ik niet voor me halen maar Frans was bekender uit de tidorestraat waar demeeste angels vandaan komen.
Zelf kwamik vaak bij het sportfondszwembad waar we veel hebben meegemaakt waarbij ik moet zeggen dat het voor vele andere het niet prettig was dat wij er waren en om toe te geven dat we niet altijd aardig waren (sorry als nog)
Als ik nu ff over nadenk geld dat ook over hangjongeren van amstelstation ed waar ik ook vaak was.
zomaar weer ff tot later
Tako

--------------------------------

Hallo Taeko,
Fijn dat je er ook weer bent,een poos niets meer van je vernomen en dacht:die is naar de eeuwige jachtvelden en bekijkt de boel wat die gasten opschrijven ,van boven.
Maar nee hoor,je bent spring levend en je schrijft en blijven schrijven hoor!
Alles oké kerel,moet wel,daar je ouders of voorouders net zoals ik
friezen waren.
Als het goed is gaan we weer een keer de Indische buurt bewandelen,maar dat hangt van de belangstelling af.
Dus...........afwachten maar.
Brave Borst,houd je taai en de groeten Joop Jansen 32

------------------------------

en toch kan ik mij jou goed herrinneren taeko
en ik was en ben nog steeds een onopvallend mens haha
ik woonde op de insulindeweg en we kwamen veel bijeen op de plekken die ik al aangaf
enkele namen die mij weer voor de geest komen zijn adje en zijn broer tonny paultje frans bea en twee zusje die in de celebes straat woonde waarvan ik met 1 nog tijdje omgang had alleen ja schande naam kwijt.en verder willem later een bekende angel ronny teo riny guus lia en er was ook altijd een meisje bij uit de von sesestraat en ja ik zal er vele vergeten zijn
ikzelf reed indertijd op een rode puch
vaak kwamen we zoals gezegt bij het zwembad en ook dat werd ons niet altijd in dank afgenomen maar oke ik denk zelf als ik de huidige jeugd zie wij nog wel mee vielen.
mvg hans van der Sluijs

-----------------------------------

Jo Haen - van Langen

Ceramplein

.
Oproep aan oud-bewoners van de Indische Buurt waaronder o.a. Hans v.d.Sluys, Wim van Esch en Taeko,

Regelmatig organiseer ik z.g. verhalenwandelingen door Amsterdam Oost.
Nog niet zo lang geleden heb ik door de Indische Buurt gewandeld. Nu kreeg ik een verzoek van iemand die die wandeling gemist heeft en het op prijs zou stellen als ik nog een keer zo'n wandeling door de Indische Buurt zou willen organiseren.

Zoudt u daarvoor interesse hebben ?
Laat het mij weten.
Als er voldoende mensen positief reageren wil ik dat organiseren.

Met vr.groeten,
Jo Haen,
verhalenwandelingen Geheugen van Oost

j.haen@hetnet.nl

-----------------------------

sorry Jo
maar het is voor mij moeilijk om daarover afspraken te maken daar ik een nogal wisselende gezondheid heb die mij nog al eens afspraken laat afzeggen wat ik voor andere heel vervelend vind en ook ben ik minder mobiel wat het geheel dan ook nog iets lastiger maakt om vanuit Almere naar Amsterdam te gaan
maar ik wens al de mensen die deze uitdaging aangaan heel veel suc6 en plezier en ik beloof als er een datum bekent is dat iok zal doen wat in mijn mogelijkheden ligt
mvg hans v.d.Sluijs

-----------------------------------

Dank je wel Joop
desoonds gaan we wel een keer naar de omval om een bakkie te doen ik hou van oost
Taeko

-------------------------------------

Jo
ik vind het prachtig wat jullie doen voor het geheugen en voor de mensen die dit graag lezen en ik had graag alle wandelingen mee gegaan.
Ik ben ook een beetje druk met mijn zaak (cafe) in Kampen em daar bij nog wat kleine fysieke problemen.
Zo gauw ik de kans krijg kom ik wel eens langs op het pretplein dat zal niet deze maand zijn maar dan kom ik echt bbinnen en voor de duidelijk ik kom niet uit de indiesebuurt maar van de transvaalstraat
als nog bedankt voor jullie werk allemaal
groetjes allen
Taeko

Ceramplein Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Ceramplein Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Alle rechten voorbehouden
hans

Re: Ceramplein

Wim van Esch:
Op het Ceramplein was op zaterdag altijd bios. Je betaalde een kwartje en zodra het donker was kreeg je gratis kauwgom. Enige nadeel, het zat in je haar want er waren altijd grapkeutels die vanuit achteren kauwgom naar voren gooide.

klopt helemaal wim
en als ik mij goed herinner dan was dat ik een pand waar ook diverse clubs werden gehouden
ik zelf heb daar ooit in een lang verleden nog een tijd bij de figuurzaag club gezeten en bij een modelbouw clubje waar we van heel dun hout vliegtuigjes zaagden en in elkaar bouwden.
maar zoals gezegd in een lang verleden net als de film middagen waar we met meisjes in contakt probeerden te komen en als dat lukte had je weer een hele goeie dag gehad al waren de meisje indertijd gelukkig veel minder vrij als tegenwoordig, wij mochten al blij zijn als je een schuchter kusje kon pikken maar oppassen dat de man achter in het zaaltje je niet zag want dan waren de rapen gaar en werd je er uit gegooit
als ik mij goed voor de geest kan halen stond die projekter achter in de zaal op zo een filmtafel met een extra verhoging waar hij de films op lag want de hele film bestond toen nog uit meerdere banden van die grote ronde filmrollen .
maar wel een hele leuke tijd die als je hier op de site leest allerlei gedachten uit een vervlogen tijd oproepen
ik mag dit soort herinneringen graag lezen want dat houd in dat wij eigenlijk best wel een fijne jeugd hebben gehad in amsterdam oost .
in de avond kwamen wij veelal bijeen met een hele groep jongeren op het athjeplein voor de deur bij de snackbar of in de hal van het muiderpoort station en in de meevaart in de balistraat.
uit die groepjes jeugd is in die tijd ook kreidlerclub oost gekomen wat later uitgroeide tot de hells angels .
maar daar later misschien nog eens over ik moet dan mijn geheugen opfrissen om de namen weer te herinneren 1 schiet mij wel direct te binnen en dat was frans die een ongeluk had gehad met zijn gezicht dat helemaal verbrand was en een gewaardeerd lid van de angels was.
inmiddels is deze jonge al geruime tijd geleden heengegaan maar ook die herinneringen blijven.
misschien dat anderen ook eens hun geheugen bezoeken en wat hier neer willen pennen over de jeugd in die tijd en dan hebben we het over begin 60 tot in 70 want daar lees ik hier niet veel over terwijl het in mijn gedachten toch wel een gezichts bepalende tijd is geweest voor oost het bavohuis hoek borneostraat het karrewiel in de athjestraat de meevaart in de balistraat en vooral niet vergeten bij sportfonsenbad oost bij d polderweg en ga zo maar verder
laat mij die tijd hier lezen

met vriendelijke groeten
hans m vd sluijs

Wim van Esch

Ceramplein

Op het Ceramplein was op zaterdag altijd bios. Je betaalde een kwartje en zodra het donker was kreeg je gratis kauwgom. Enige nadeel, het zat in je haar want er waren altijd grapkeutels die vanuit achteren kauwgom naar voren gooide.

Leo Frings

Bios in de Gymzaal

Ik heb al een heleboel bekends gezien op deze side, maar niemand praat over de films die je via kindervreugd, kaartje kopen bij de ijsboer in de Soembawastraat, op zondags kon zien.

10 cent koste het kaartje. De films waren vaak de dikke en de dunne (Stan Laurel en Olivier Hardie)
De nieuwe brug heb ik als kind nog zien bouwen.

Veel gepeeld in de grote zandbergen die er werden neergelegd om de grond te laten "inklinken".

Pmj

Bioscoop in Oost

Wij gingen met ons broertjes naar National aan de Lineausstraat, tussen de domselaerstraat en de 3é Oosterparkstraat. Erg leuk, wij glipten soms zonder te betalen naar binnen. Dat was erg spannend

dick van thiel

dick van thiel

er waren in het bavo huis en odeon theater ook kinder toneel voor stellingen met o.a. dik trom en pietje bel,dat ging gepaart met veel bombarie en grote vlokken scheerschuim

peter j. muller

nationaal

En vergeet niet het Nationaal theater in de Linnaeusstraat tegenover het Burgerziekenhuis, een echte volksbioscoop waar regelmatig Rooie Rogges en Sienautrie (Gene Autry) films draaiden. Na afloop kwamen we schietend naar buiten rennen: Pauw! Pauw! De entree (35 ct) verdiende ik o.a. door het ophalen van oude kranten "voor de blinden" die we dan bij de papieropkoper verkochten om er van naar de bios te gaan. Op de stoep vlak bij de Nationaal kreeg veel later een andere held,Theo van Gogh, een mes in zijn borst. Ook in het Kraayennest aan de Polderweg werden films gedraaid, maar dat was geen echte bioscoop. De filmprojector stond gewoon achter in de zaal zodat je het ratelen van de film boven het geluid uit kon horen.

Henk Penseel

Bioscopen in Oost

We hadden aardig wat keus om op woensdag-, zaterdag- of zondagmiddag naar de bioscoop te gaan. Je had de echte bioscopen, zoals de Odeon, tegenover de molen in de Zeeburgerstraat, de Van Swinden bioscoop op de hoek van de Dappermarkt en de Van Swindenstraat en de Bio op de Middenweg. Daar draaiden die middagen jeugdfilms waar je eerst voor een dubbeltje en later een kwartje naar toe kon gaan. Maar ook kon je zwart-wit films zien in het Bavohuis, of bij Kindervreugd en in de zaaltjes van de speeltuinverenigingen. Je beleefde films samen en speelde die na op straat.

null

Ruud

Geboren in 1949 in Heemskerk. Opgegroeid in Alkmaar. Bij ons waren op zondagmiddag 2 voorstellingen met "kinderfilms" in de gymnastiekzaal van de St. Adelbertusschool; 1 om 14:00u en 1 om 16:00u. Toegangsprijs fl. 0,25. Meestal stampend vol. Onze helden waren Rooie Rogges en Kalle.

Een bezoeker

Han Stuster

Ja Leo, dat klopt, was het Bavohuis. Kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Veel lawaai schoppen als de film brak of als er iets misging. Ja, ik had een mooie cowboyhoed gekregen en een pistool met holster. Ik was Roy Rogers.

Een bezoeker

Leo Pruis

Hoi Han, de naam van die zaal was dacht ik het Bavohuis. Kan me alles nog herinneren van dat cowboytje spellen. Groetjes Leo

Een bezoeker

Han Stuster (stuster@bbnett.no)

Elke woensdagmiddag naar de film, was altijd Rooie Roggers, ik weet niet meer hoe die zaal heette, was op de hoek van de Sumatrastraat en de Borneostraat, koste een dubbeltje dacht ik. Was het vergeten en herinner het me weer.

Een bezoeker

Peter Muller

Jaaaa Rooie Rogges en Senautrie (Gene Autrrey) en als je weer buiten stond dan zat je helemaal in die rol - schietend en knokkend weer naar huis waar het eten klaar stond. Roy Roger films werden veel in het Nationaal theater t.o. het Burgerziekenhuis gedraaid, in de Bio werden meer "nette" en familiefilms gedraaid. Nog steeds verzamel ik cds en dvds van mijn grote held op zijn paard Trigger en voel me dan weer even het straatjochie die keihard in de zaal meeschreeuwde "Achter je! Achter je!" als onze held van achteren belaagd werd door de boeven. Bedankt voor je verhaal Henk, ook ik ben van 1946, geboren in de Retiefstraat.

Visitor

Hennie

Beste Henk, ik ben geboren in 1941 en woonde ook vanaf die tijd in de Makassarstraat op nr. 10 1-hoog, net onder het tunneltje door. Oud en nieuwjaar in de tunnel vuurwerk afsteken gaf een extra knal! Al deze verhalen klinken goed bekend in mij oren... wat een fijnde tijd! Geen auto's, veel voetbal, honkbal en pinkelhoutje slaan, en met de priktol op het stuk asfalt wat lag op het stuk Zeeburgerdijk tegenover het gemeentegebouw. Ook carbiet in de put gooien en dan afsteken, dan vloog de putdeksel in de lucht en als een politieman op de fiets naderde, dan was het 'jut-jut een kip komt er aan'...