De eerste etnische ondernemers

2 Fans
Indische Buurt

Tien jaar lang waren we, in ieder geval zomers, aan de Indische buurt gekluisterd.

1960: IJswinkel is pas gekocht Mevrouw Massaro achter de toonbank van 'Massaro's ijssalon'.<br />copyright Giovanni Massaro. Moeder Aaf Massaro staat achter de toonbank als trotse eigenaar.

1960: IJswinkel is pas gekocht Mevrouw Massaro achter de toonbank van 'Massaro's ijssalon'.
copyright Giovanni Massaro. Moeder Aaf Massaro staat achter de toonbank als trotse eigenaar. Door: Pieter de Lang

Alle rechten voorbehouden
Mijn ouders wisten niet waar ze aan begonnen, toen ze in 1960 de ijssalon aan de Sumatrastraat 89 kochten. Tien jaar lang werd ons leven door de ijswinkel geregeerd. Tien jaar lang waren we, in ieder geval zomers, aan de Indische buurt gekluisterd. Samen met het Chinees-Indonesisch restaurant Kota Radja waren we, denk ik, de eerste etnisch ondernemers in de buurt.

Een normaal gezinsleven was er in de zomermaanden niet. Mijn vader zagen we zomers alleen als we naar de ijswinkel gingen. Mijn moeder was ’s morgens thuis tot een uur of twaalf en dan kwam de oppas: soms Opa en Oma van moederskant, vaker Nonno en Nonna van vaderskant en in de eerste jaren mevrouw Scherpenisse, de vrouw van wie mijn ouders de ijswinkel hadden gekocht. Maandag was echter wél gezinsdag: de vrije dag van mijn ouders, en dus ook van ons. Wij mochten legaal spijbelen op die dag, kom daar nu nog maar eens om, en gingen dan tochtjes maken: zwemmen in Muiderberg of wandelen in het Spanderswoud. Hoewel mijn ouders weinig thuis waren, voelden wij ons niet verwaarloosd.

Toch begon het aan mijn ouders te knagen dat ze de opvoeding voor een deel aan anderen moesten overlaten. Na tien jaar verkochten ze de ijssalon daarom aan een nieuwe generatie etnisch ondernemers: de Siciliaanse familie Paparo, die naast het ijs ook koffie en pizza begonnen te verkopen. Zij verkochten de salon jaren later weer aan mensen die er een shoarmatent van maakten, en de laatste jaren voor de buurt werd platgegooid, was het, als ik het me goed herinner, een coffeeshop. Zo staat de winkel aan de Sumatratraat 89 ook een beetje model voor de ontwikkeling die de Indische buurt heeft doorgemaakt.
-----------------------------------------------------------------------
Voor meer verhalen over IJssalon Massaro ga naar
Drukte in de winkel en
Van terrazzowerker naar ijsbereider.

 

 

Mevrouw en mijnheer Massaro van 'Massaro's Ijssalon' Mevrouw en mijnheer Massaro van 'Massaro's Ijssalon'.<br />Foto Giovanni Massaro. Foto: Giovanni Massaro.

Mevrouw en mijnheer Massaro van 'Massaro's Ijssalon' Mevrouw en mijnheer Massaro van 'Massaro's Ijssalon'.
Foto Giovanni Massaro. Foto: Giovanni Massaro. Door: Pieter de Lang

Alle rechten voorbehouden

Visitekaartje van Massaro's ijssalon Visitekaartje van Massaro's ijssalon

Visitekaartje van Massaro's ijssalon Visitekaartje van Massaro's ijssalon Door: Pieter de Lang

Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

4025 keer bekeken

7 reacties

Voeg je reactie toe
Dorothy Bakker - Hoekman

IJssalon

Zo leuk om dit te lezen. Er komen weer fijne jeugdherinneringen naar boven. Ik was bevriend met jouw broertje Roberto. Wij zaten in dezelfde klas op de Pastoor Hesseveldschool. Nooit vergeet ik meer dat heerlijke ijs met chocoladedip. Doe je broer de groeten van mij.

Hilda vab Lubeck

Ijssalon

Als kind woonden ik boven jullie ijssalon. Kan me nog goed herinneren dat we in de winter vaak bevroren waterleidingen hadden omdat de ijssalon dicht was en er niet werd gestookt. Er werden s'morgens vroeg grote ijssblokken gebracht om het ijs te koelen.

Giovanni Massaro

Toch geen familie?

Dag Mario,

Ondanks onze gedeelde achternamen en geschiedenis denk ik niet dat we familie zijn. In ieder geval geen directe familie. Mijn vader was ook niet een van een tweeling. Wel herken ik wat je zegt over het niet verstaan van het Friulaans (dat overigens een echte taal is en geen dialect). Ik ken wel veel woorden, maar volledige zinnen kan ik niet begrijpen. Weet je in welke staat jouw familie woonde?

Gino Massaro

Hallo familie

Mijn naam is Mario Massaro, mijn roepnaam is Gino. Ik ben vernoemd naar mijn opa Mario Emilio Massaro. Ook terazzowerker en ook uit Friuli. Een dialect dat ik niet kan verstaan. Is jou vader 1 van een tweeling? Mijn opa kwam uit Maniago en had ook nog een zus, onze tante Olga, tante van mijn vader natuurlijk, Emilio Massaro. Volgens mij moeten we wel verre familie zijn.

arie

mooi verhaal

mooie herinneringen giovannie,groetjes arie warmer oud school maatje van je van de sint franciscus van sales school

hans

Re: Ola Giovannie

cock Bom:
Kijk kijk een oude bekende ik hoop dat het goed met je gaat !

==============================================
dat had ik nou toen ik deze foto zag
een herinnering en terug in de tijd
menig ijsje als kind daar naar binnen gewerkt
meestal op vrijdag avond of zaterdag omdat op vrjdag de loonzakjes ,van die bruine klein zakjes, werden meegenomen naar huis
en ja dan was er eigenlijk pas weer geld bij veel gezinnen.

cock Bom

Ola Giovannie

Kijk kijk een oude bekende ik hoop dat het goed met je gaat !