Herinneren doe je met je zintuigen!

Betondorp, Brink

In Betondorp vond het project 'Ouderen herinneren in Oost' plaats. Via het prikkelen van de zintuigen werden herinneringen opgehaald.

De deelnemers en begeleiders van 'Ouderen herinneren in Oost' De deelnemers en begeleiders van 'Ouderen herinneren in Oost.' December 2009

De deelnemers en begeleiders van 'Ouderen herinneren in Oost' De deelnemers en begeleiders van 'Ouderen herinneren in Oost.' December 2009 Door: Nora de Bruijn

Alle rechten voorbehouden

Ze zeggen dat wanneer je de zestig gepasseerd bent, er steeds meer herinneringen over vroeger naar boven komen. Ze komen terug en zijn vaak glashelder. Zo kan het zijn dat je al decennia lang niet hebt gedacht aan de liedjes die je zong op de lagere school en dan ineens zitten ze in je hoofd. Of je herinnert je plotsklaps het speelgoed waar je vroeger altijd mee speelde. Dit fenomeen hebben we dit najaar veelvuldig zien voorvallen in Betondorp.

Onder leiding van Lyanda, Bep en Wil werden herinneringsbijeenkomsten gehouden in de voormalige bibliotheek op de Brink, voor het project ‘Ouderen herinneren in Oost.’ Tijdens deze middagen kwam een groep ouderen samen om herinneringen aan vroeger op te halen. Onder het genot van koek en koffie werden er verhalen over vroeger verteld, over de liefde, het gezinsleven, het huishouden, hobby’s, muziek en nog veel meer.

Deze verhalen kwamen op een speciale manier tot stand, namelijk via de reminiscentiemethode. Dit houdt in dat je geheugen wordt geprikkeld door voorwerpen van vroeger te voelen, afbeeldingen te zien, geuren te ruiken, liedjes te horen en smaken, zoals zoethout, te proeven. Deze methode werkte erg goed en zo kwamen er allerlei verhalen over het leven van vroeger in Betondorp tevoorschijn. De mooiste zijn opgeschreven door vrijwilligers en te lezen op deze website als je op het trefwoord ‘Betondorp’ zoekt.

Naast deze bijeenkomsten zijn de deelnemers ook een middag op bezoek geweest in het Amsterdams Historisch Museum, wat ook weer mooie verhalen opleverde. Graag bedanken we het Oranjefonds die dit leuke project mogelijk heeft gemaakt!

Alle rechten voorbehouden

1678 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

De eerste Herinneringsbijeenkomst Vertellen over speelgoed uit je jeugd.

De eerste Herinneringsbijeenkomst Vertellen over speelgoed uit je jeugd. Door: Nora de Bruijn

Alle rechten voorbehouden
De eerste herinneringsbijeenkomst Boeken met oude foto's doen allerlei herinneringen opkomen

De eerste herinneringsbijeenkomst Boeken met oude foto's doen allerlei herinneringen opkomen Door: Nora de Bruijn

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe