Een Sociaal-democratische Jeugd

Verteller: Transvaalplein, ongeveer 1930. De 'Jonge Pieter Jelles' van de Arbeiders Sportvereniging. Debora Kolm
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt

Zo was ik al op jonge leeftijd lid van de Rode Valken, de jeugdbeweging van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC).

Rode Valken! Drie ‘Rode Valken’ van het AJC. Van links naar rechts staan Nico Boeken, Debora Kolm en Ad de Vries, waarschijnlijk ergens op de Veluwe genomen. Bron: privé collectie Deborah Kolm.

Rode Valken! Drie ‘Rode Valken’ van het AJC. Van links naar rechts staan Nico Boeken, Debora Kolm en Ad de Vries, waarschijnlijk ergens op de Veluwe genomen. Bron: privé collectie Deborah Kolm. Door: Debora Kolm

Alle rechten voorbehouden

Vanuit de achtergrond van mijn ouders ben ik ook opgevoed in het socialisme van de jaren twintig en dertig. Zo was ik al op jonge leeftijd lid van de Rode Valken, de jeugdbeweging van de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC). Dat was volgens mij tot een jaar of 16, daarna kon je nog lid worden van de Rode Wachten. Ik ben trouwens afgehaakt op die leeftijd, ik vond het allemaal te overdreven. Voor mij hoefde dat gedoe allemaal niet zo.

Wel heb ik in mijn jeugd veel het bondsgebouw van de ANDB, de Burcht, bezocht. Bekende mensen als Henri Polak en Jan van Zutphen heb ik daar gezien en horen spreken. Een andere bekende persoonlijkheid was Eli Smalhout. Mijnheer Smalhout woonde bij ons op het pleintje (Transvaalplein), hij was kunstenaar en had veel van doen met de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP).

In het gebouw van de ANDB werden de jongens en meisjes die het diamantvak in wilden, geschoold. Geschoold in andere zaken dan het werk alleen. Men wilde hen aan het lezen krijgen. Er werd van alles en nog wat, op cultureel én politiek gebied, georganiseerd. Toen leek het allemaal heel normaal, maar pas achteraf besef ik hoe bijzonder dat was. De jeugd, vooral de arbeidersjeugd, daar werd weinig voor gedaan. Je speelde op straat, je groeide op en dat was het dan wel. Een echte ontwikkeling was er nog niet bij in die tijd. En daar deden organisaties als de ANDB en de SDAP iets aan, zij probeerden het in ieder geval.

Zie ook het verhaal: Het Rode dorp

Alle rechten voorbehouden

651 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe