Winkels in en bij de Retiefstraat

Over de kappers en bakkers

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt, Retiefstraat

In en rond de Retiefstraat zaten vroeger veel kleine buurtwinkels.

 Krugerplein 22-28 (v.r.n.l.) met ingang Reitzstraat; het volgende blok links is Krugerstraat 2 t/m 30 (vrnl.). Datering zo rond juli 1924.<br />Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Krugerplein 22-28 (v.r.n.l.) met ingang Reitzstraat; het volgende blok links is Krugerstraat 2 t/m 30 (vrnl.). Datering zo rond juli 1924.
Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Alle rechten voorbehouden

Bakkers

Mijn vader was banketbakker. Waarom hij niet bij ons in de buurt is gaan werken, weet ik niet. Bakkers had je namelijk genoeg. Ik weet in ieder geval van bakker Muis en bakker Meyssen. Maar waar die precies zaten, dat weet ik niet meer. Op de Tugelaweg had je natuurlijk bakker Pront waar bakker Meijer Verdooner de scepter zwaaide.

Kapper Barnstein

Een andere winkel die bij ons in de straat zat, was niet echt een winkel. Het was de kapperszaak van Maurits Barnstein en zijn vrouw, Cato Barnstein-de Hond. Hun kapperszaak zat in de Retiefstraat op nummer 103 huis. Het was een kapper voor zowel mannen als vrouwen, maar toch voornamelijk voor vrouwen. Zowel Maurits (bijnaam ‘Toetje’) als zijn vrouw Cato werkten als kapper in de zaak. Volgens mij woonden ze ook bij de zaak in de Retiefstraat.

(Helemaal zeker is dit niet, er is in de archieven namelijk ook sprake van een woning in de Reitzstraat 32 huis. Mogelijk zat de kapperszaak op het ene en woonde men op het andere adres. Beiden zijn in Auschwitz vermoord; Maurits op 31 maart 1944; Cato op 22 oktober 1943. Aanvulling F.Slicht.)

Andere winkels

Op de hoek met het Krugerplein had je ook nog een groenteman, Van der Heide of Heida heette die. De enige andere winkel die ik mij nog kan herinneren was de sigarenwinkel van Van Gelder.

Naar het volgende verhaal: Mijn familie

Alle rechten voorbehouden

2451 keer bekeken

10 reacties

Voeg je reactie toe
Christa kooiman

Winkels in de reitzstraat

De slagerij heette klaasen

Herman Eijhusen

Winkels aan het begin van de Retiefstraat

Op de hoek van de Cillierstraat was groentehandelaar Tromp met een driewieler-auto. Zijn zoon speelde bij DEC. Aan de overkant in de Cillierstraat was een bakkerij ik dacht Vermeer. Daar heeft mijn broer nog een tijdje gewerkt. Heerlijk waren de paasbollen.

Nog voor het Steve Bikoplein was er nog een groentehandelaar en een boekbinderij.

A.van der Hall-Schuit

winkels op de 4 hoeken van de Reitzstraat

mijn ouders hadden een schoenmakerij in de Reitzstraat 32 op de hoek.

schoenmakerij Schuit, daar tegenover zat een kruidenierszaak Witsiers (ik weet niet of dit goed geschreven is ) daar weer tegenover de slager ik weet niet de naam meer.

en op de volgende hoek een sigarenwinkel.

dit waren de 4 hoeken van de Reitzstraat.

 

Lydia M Blom

Schoenmaker Blom

Dank u, Leon de Maat.
Blijft mijn vraag aan Mardien Hoekstra of met ' de geweldige schoenmaker' schoenmaker Blom bedoeld wordt.

Lydia M Blom

Schoenmaker

Mijn grootvader Willem Blom was voor de oorlog schoenmaker, en woonde in de Smitstraat.
Graag wil ik weten of met ' de geweldige schoenmaker' mijn grootvader bedoeld is.
Sinds gister heb ik het boekje van Ab Caranse, Dag Meneer Blom in mijn bezit. Ik probeer te achterhalen of de foto van de winkel op de voorkaft van dat boek de plek van de schoenenwinkel van mijn grootvader was.

Willem Noordanus

Winkels in de Maritzstraat

De Retiefstraat kwam uit in de Maritzstraat. Tegenover sigarenwinkel v.d.Steen zat een boekenwinkel. De straat kwam uit naar het Krugerplein waar op de hoek een damesmodewinkel van Overste zat en tegenover zat een herenmodezaak ook van Overste. Daarnaast een groentezaak.

Chris Zandvoort

Winkels in de Retiefstraat.

Op de hoek van de Retiefstraat en de Smitsstraat was het brooddepot van bakkerij Zuidervaart gevestigd. Daar tegenover was de kruidenienierswinkel van Koren-Heertje gevestigd. Deze winkel is in de zestiger jaren overgenomen door mijn oom en tante Cor en Nel Doffer. Na verloop van jaren werd de winkel overgedaan aan Wim Huet.

Henk Lasschuit

v.d Steen / Henk Lasschuit

Ik heb enige tijd ook met de geldtas gestaan , wij woonden op 89 2hoog

Mardien Hoekstra vroeger Retiefstraat 118 I

Winkels bij de Retiefstraat

De bakker Zuidervaardt ! Op de hoek Retiefstraat/Krugerplein de sigarenwinkel van v.d.Steen waar iedere Zondagmiddag de voetbaluitslagen op een groot schoolbord buiten werden gezet ! Ook stond er op Zondag (als de winkel gesloten was) een man met een grote zwarte tas met wisselgeld zodat iedereen sigaretten uit de automaten kon halen ! Als je merk niet in de automaat zat ging hij wel even naar binnen om te halen ! Als de automaat leeg begon te raken ging hij naar binnen om aan te vullen ! Winkel open mocht niet maar zo ging het ook hè ! Even voor deze winkel zat "ter Beek"'s kolenhandel ! Een van de eersten in de straat met een auto, het waren twee broers en al ze een nieuwe auto kochten hadden ze dezelfde auto, dezelfde kleur (wit) en opvolgende cijfers op het kenteken ! Om de hoek Maritzstraat zat een drogisterij De Vries en even verderop de tandtechnieker die altijd in een bijzondere auto reed een Iso grifo ! Ook heel bekend in die tijd de banketbakker op het Krugerplein Warna en om de hoek Pretoriusstraat snackbar Warna, aan de overkant daarvan op de hoek Jamin en aan die kant ook nog de geweldige schoenmaker en nog iets verder slagerij Burger. Terug op het Krugerplein maar dan aan de overkant een groenteman v.d. Wel en om de hoek het postkantoor waar ook in de jaren 60 al een overval geweest is !!!