Van Socialisme en Zuurwaren!

Van diamantwerker naar zuurhandelaar.

Verteller: Tugelaweg. Emanuel Aalsvel
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt, Tugelaweg, Smitstraat, Linnaeusstraat

Hoe een diamantwerker werkloos raakt en een eigen bedrijf begint, een zuurinleggerij (aan de Tugelaweg).

Binnenterrein Tugelaweg - Deze foto dateert van 16 oktober 1930.  <br />Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam.

Binnenterrein Tugelaweg - Deze foto dateert van 16 oktober 1930.
Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

Tugelaweg

Ik heb in de Transvaalbuurt een hele prettige jeugd gehad. We hadden daar de arme Joden uit de Jodenbuurt zien komen, toen die buurt werd afgebroken. Ik was toen een jaar of zeven, dus dat was 1922.
Ik zal die binnenplaats op de Tugelaweg nooit vergeten. Daar was een grote tuin en er stonden banken. Mijn vader had een beetje socialistische neigingen, en die heeft toen tegen die mensen gesproken, vanaf de veranda bij ons, hoe zij zich moesten gedragen, dat ze niet de vuile was moesten buitenhangen.
Ze hebben ook kindermiddagen georganiseerd voor al die arme Joden, met Sinterklaas en zo. En hun kleren bezorgd zodat die mensen zich een beetje gingen aanpassen na al die jaren. Ik herinner me dat er werd geroepen door iemand van de woningbouwvereniging Handwerkers Vriendenkring, dat de bedden niet aan de buitenkant mochten hangen, wel aan de kant van de tuin.
Er was geen verschil tussen Joden en Christenen, we hebben daar gewoon bij elkaar gewoond. Er was wel een verschil met de Smitstraat, want daar woonden de Katholieken. Daar hebben we nog wel tegen gevoetbald, op het Transvaalpleintje, niet als Joden, maar als socialisten.

Zuurwaren

Mijn vader was eigenlijk diamantbewerker, maar door de werkloosheid is hij een zuurinleggerij begonnen. Hij heeft langzamerhand een bekende zaak in Amsterdam gekregen. Dat was dus op de Tugelaweg. Daar heb ik nog samen met mijn broers gewerkt. Eerst ging ik nog naar school (HBS Linnaeusstraat) en waren er knechten die met onze wagens liepen. De één ging naar Zuid. De tweede naar Oost, één naar de Watergraafsmeer. En op al die wagens stond: H. Aalsvel, Zuurinleggerij Transvaal, Tugelaweg.
Toen ik twaalf was zocht ik, tussen de middag, al klanten voor mijn vader. En dan vroeg de leraar van de HBS aan me: ‘En heb je goeje zaken gedaan?’

Alle rechten voorbehouden

863 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Voorblad van het boek: Herinneringen aan Joods Amsterdam. In 2004 is er een herdruk verschenen van dit prachtige boek. Mooie verhalen over het verleden van Joods Amsterdam aan de hand van vele interviews.

Voorblad van het boek: Herinneringen aan Joods Amsterdam. In 2004 is er een herdruk verschenen van dit prachtige boek. Mooie verhalen over het verleden van Joods Amsterdam aan de hand van vele interviews.

Alle rechten voorbehouden
Advertentie. Deze advertentie voor de "Inleggerij Transvaal" is uit: Het Nieuw Israëlitich Weekblad van 14 maart 1947.<br />Bron: Historische kranten, KB.

Advertentie. Deze advertentie voor de "Inleggerij Transvaal" is uit: Het Nieuw Israëlitich Weekblad van 14 maart 1947.
Bron: Historische kranten, KB.

Alle rechten voorbehouden
Aalsvel, ook 'voor Oost en Watergraafsmeer'. Deze advertentie voor o.a. Aalsvel is afkomstig uit: Het Nieuw Israëlitisch Weekbald van 16 september 1949. <br />Bron: Historische Kranten, KB.

Aalsvel, ook 'voor Oost en Watergraafsmeer'. Deze advertentie voor o.a. Aalsvel is afkomstig uit: Het Nieuw Israëlitisch Weekbald van 16 september 1949.
Bron: Historische Kranten, KB.

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe