Eieren en graven

Verteller: Pieter Bol
Auteur: Pieter Bol
Flevopark, Indische Buurt

Ze kraait van plezier wanneer ze weer een ei gevonden heeft.

Maaike op de joodse begraafplaats bij het Flevopark. 1984 Foto: Pieter Bol

Maaike op de joodse begraafplaats bij het Flevopark. 1984 Foto: Pieter Bol

Alle rechten voorbehouden

Als je een jong kindje hebt in Oost en geen tuin, dan is Pasen een probleem. Want je wil haar graag het genoegen schenken van paaseieren zoeken en vinden. Maar hoe dan? Natuurlijk zijn er het Oosterpark en het Flevopark, maar daar is weinig privƩ mogelijk. We hebben al vaak gezworven, ook al met kindje, over de joodse begraafplaats tussen de Indische Buurt en het Flevopark. Meestal is het er uitgestorven.

Dus kiezen we die locatie. Het is een oude plek. Al in de 18e eeuw werden hier arme joodse Amsterdammers begraven. De bouw van de Amsterdamse brug in de jaren 50 van de vorige eeuw dwong tot verplaatsing van een deel van de stoffelijke resten naar de joodse begraafplaats in Diemen. Iets wat volstrekt botst met de joodse heiliging van laatste rustplaatsen. Maar het is zorgvuldig gebeurd met rabbinale toestemming. Dan schijnt het te mogen.

Het zij zo. Terwijl ik Maaike afleid gaat Martien de beschilderde eieren verstoppen achter de grafstenen en in het gras. Daarna wordt Maaike losgelaten en ze kraait van plezier wanneer ze weer een ei gevonden heeft. Wij genieten van haar vreugde. Maar we beseffen ook dat Pasen het feest is van het steeds weer hernieuwde leven, iets wat hier een bijzondere context krijgt.

Want hoeveel kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn NIET geboren vanwege het misdadige regiem dat hier huishield tussen 1940 en 1945? Het (paas)ei is het symbool van het opnieuw opbloeiende leven, na een winter. Inmiddels is ons eierzoekende kind (sinds juni 2011) ook weer moeder van een meisje, dat onder andere een joodse naam draagt.

Amsterdam is een geweldige stad, uniek was de Februaristaking in 1941, en met name de Afrikanerbuurt zal de herinneringen aan joods Amsterdam nooit loslaten. Het is bemoedigend hoeveel goede interacties er thans lopen tussen oorspronkelijke bewoners en nieuwkomers. Amsterdam (Oost) is niet voor een kleintje vervaard

Alle rechten voorbehouden

802 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

 Joodse begraafplaats bij het Flevopark.<br />Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Joodse begraafplaats bij het Flevopark.
Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Alle rechten voorbehouden
Rein Duim

Schellinwouderbrug/Nieuwebrug

As kind heb ik deze brug zien bouwen en er ook gespeeld. Mijn vader moest er zijn volkstuintje voor inleveren en opnieuw starten in Schellingwoude twee nieuwe bruggen verder. Via het zwarte pad kwam je bij de volkstuintjes eerst alleen tuintjes enĀ later kwamen daar huisjes op. Als jongetje ging je over het Jodemanisie en daar zaten veel kikkers en ringslangen en vooral veel achterstallig onderhoud en scheve grafstenen. Als je door liep kwam je bij het vijfcenten badje, gewoon openwater met een paar touwen en kleedhokjes. Via Zeeburg daar waren allemaal loodsen waar mijn Opa zijn paard had staan, die had een schillenijk in Oost later overgenomen door mijn Oom. Als je doorliep kwam je bij het Nieuwediep en de Merwede. Over de Merwede liep je door naar de Oranje slusen of naar Zwemschooloost een iets luxer zwembad. maar waar ik het meeste kwam was op Jeugdland waar ik de hut Varekamp had. Je had ook de boerderij een verzameling van hutten met een hek erom heen, Ze hadden daar een rothaan die je aanviel als je op het pad liep. Met eenĀ roeiboot moest je naarĀ de overkant. Via DiemeezeedijkĀ kon je met eenĀ trekpootjeĀ over. Wij gingen meestal via het flevopark. Je kan wel blijven schrijven leuke buurt. Een grote familie de buren waren ooms en tantes.Ā