Familie Papegaaij (David)

Verteller: Poortje in de Schalkburgerstraat, naar....!. D.G. Papegaaij
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht

Over mijn ooms en tantes; over Oom Semaia, Tante Sara, Oom Willem en Tante Vrouwtje.

Semaia Tas. Op elke markt en/of ventvergunning zat vroeger een pasfoto. Helaas zijn de meeste foto’s verdwenen of losgeraakt van de kaart. En enkele keer is de vergunning wel compleet. Bron: Marktkaarten, Stadsarchief Amsterdam.

Semaia Tas. Op elke markt en/of ventvergunning zat vroeger een pasfoto. Helaas zijn de meeste foto’s verdwenen of losgeraakt van de kaart. En enkele keer is de vergunning wel compleet. Bron: Marktkaarten, Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

Oom Semaia

Mijn vader kwam uit een gezin met zes kinderen. Maar er waren meer ooms en tantes. Zo had mijn vader een oom. Oom Semaia was de broer van mijn vaders’ moeder (Sara Tas). Oom Semaia was getrouwd met een Sara Papegaaij. Tante Sara (Papegaaij) was de zuster van mijn vaders’ vader, David Papegaaij. (Hun vader was Benedictus Papegaaij die getrouwd was met Vrouwtje Tas. Bron: Genlias.) Er is hier sprake van een kruislings huwelijk!
Oom Semaia zat in de groente. Hij was venter en had volgens zijn ventvergunning een standplaats op het Waterlooplein.
Mijn oom en tante Tas woonden net als wij in de Schalk Burgerstraat,. Zij woonden op nummer 29 huis. Zij kregen in totaal tien kinderen. Daarbij moet gezegd worden dat de vier laatst geboren kinderen al op jonge leeftijd zijn overleden. De kinderen zijn geboren in de periode 1889 – 1904. Volgens de ventvergunning woonden zij voor de verhuizing naar de Schalk Burgerstraat in de Joden Houtstraat 41 (een onbekende, niet bestaande straat, mogelijk fout genoteerd, F.S.).

Oom Willem

Een andere oom was oom Willem. Oom Willem had voor de oorlog een flinke prijs gewonnen in de Staatsloterij. Dankzij dat geld hebben zij kunnen onderduiken. Hun dochtertje werd op een ander onderduikadres ondergebracht dan waar oom Willem met zijn vrouw zat. Na de oorlog zijn ze weer bij elkaar gekomen. Later kregen zij nog een zoon. Voor dat meisje was het ook moeilijk om weer aan het gezin te wennen. Toen zij net gewend was en ook weer naar school ging, zijn ze geëmigreerd naar Amerika.

Tante Vrouwtje

Ik had ook nog een tante in de Van Woustraat wonen. Zij, tante Vrouwtje, trouwde met een Van Willigenburg. Zij kregen een zoon, Hans. Hans van Willigenburg (bekend van radio en TV) is een volle neef van mij.

Alle rechten voorbehouden

842 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Marktvergunning van Semaia Tas. Deze vergunning werd afgegeven door de Dienst Marktwezen. Volgens deze kaart had Semaia Tas een standplaats op het Waterlooplein. <br />Bron: Marktkaarten, Stadsarchief Amsterdam.

Marktvergunning van Semaia Tas. Deze vergunning werd afgegeven door de Dienst Marktwezen. Volgens deze kaart had Semaia Tas een standplaats op het Waterlooplein.
Bron: Marktkaarten, Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe