Clandestien slachten in oorlogstijd

Jeugdherinneringen uit de Vrolikstraat. (Verhaal nr. 2)

Oosterparkbuurt

Bij contrôle is hij twee keer door de Duitsers opgepakt

 De Vrolikstraat in 1929.<br />Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

De Vrolikstraat in 1929.
Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Alle rechten voorbehouden

Voor de oorlog woonden er veel joodse mensen in de Vrolikstraat, vooral in de buurt van de Wibautstraat. De Vrolikstraat liep van de Linnaeusstraat tot de Wibautstraat en was erg lang. Wij woonden tussen de Linnaeusstraat en het Beukenplein. Bij ons aan de overkant woonde een joods gezin, de familie Tof. Mijnheer Tof was slager. Of de familie Tof de oorlog heeft overleefd is mij niet bekend. Ook naast ons woonden Joodse mensen. Ik heb ze zien weggaan.

Mijn vader Piet van Langen, veekoopman, slachtte in de oorlog wel eens clandestien vee. Dat deed hij in de Sloterpolder bij een boer. Hij verpakte de stukken vlees in grauw papier en op een driewielbakfiets ging hij ermee naar de Vrolikstraat. Onderweg is hij bij contrôle twee keer door de Duitsers opgepakt. Hij heeft een keer in het Lloydgebouw aan de Oostelijke Handelskade vastgezeten en een keer in een kamp in Ommen. Vooral in Ommen, waar hij 6 maanden is geweest, is hij slecht behandeld. Hij woog 160 pond maar toen hij thuiskwam woog hij nog slechts 80 pond. Zo werd hij eens zonder eten aan een boom vastgezet met een stokje tussen zijn tanden. Hij moest letterlijk ‘op een houtje bijten’. Mijn broer Cor heeft in het Lloydhotel zijn plaats ingenomen zodat mijn vader weer naar huis kon gaan, maar hij was natuurlijk danig verzwakt.

In 1944 werd hij ziek. Er woonde een ziekenbroeder bij ons aan de overkant. Die heeft mijn vader op een brancard geholpen waarmee ze lopend naar het O.L.Vrouwe Gasthuis gingen. Vervoer was er niet in de oorlog. Uiteindelijk bleek mijn vader een gezwel in z’n bovenbuik te hebben waaraan hij is gestorven op 21 december 1944.
----------------------------------------------------------------------------
Voor verhaal nr. 3 ga naar
Het Oosterparkkwartier was een echte katholieke buurt

Alle rechten voorbehouden

2737 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

 Mijn vader (helemaal links) op de trouwdag van mijn broer Piet met  Rie Romeijn op 24 november 1937. Naast hem mijn moeder Lize. Rechts de ouders van de bruid.<br />Foto: Jo Haen

Mijn vader (helemaal links) op de trouwdag van mijn broer Piet met Rie Romeijn op 24 november 1937. Naast hem mijn moeder Lize. Rechts de ouders van de bruid.
Foto: Jo Haen

Alle rechten voorbehouden
 Mijn vader op ongeveer 23-jarige leeftijd.<br />Foto: Jo Haen

Mijn vader op ongeveer 23-jarige leeftijd.
Foto: Jo Haen

Alle rechten voorbehouden
 Kamp Ommen.

Kamp Ommen.

Alle rechten voorbehouden
 Het Lloydhotel aan de Oostelijke Handelskade.<br />Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Het Lloydhotel aan de Oostelijke Handelskade.
Foto: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Alle rechten voorbehouden

2 reacties

Voeg je reactie toe
Michel Gastkemper

Jeugdherinneringen uit de Vrolikstraat. (Verhaal nr. 2)

Mooie verhalen van mijn tante Agaath! Vanmiddag op verjaardagsvisite bij mijn zus hadden we het met mijn moeder Trudy (de drie jaar jongere zus van Agatha) over de verhalen. Zij vertelde met klem dat haar vader, mijn opa dus die ik nooit gekend heb, aan tyfus was gestorven. Dat had zij zelf later uit de mond van de dokter gehoord (zij noemde zijn naam, maar die heb ik niet goed onthouden). Ik heb gezegd dat ik deze correctie meteen zou doorgeven. Bij deze!
Rotterdam, 4 september 2011