De aanleg van het Flevopark

Verteller: Oude muur van de Joodse Begraafplaats. Wil Wickel
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Flevopark

Het was de bekende Jac. P. Thijsse die de eerste plannen op papier zette. Het heeft echter nog tot 1928 geduurd voordat er ook daadwerkelijk werd begonnen met de aanleg.

Het Flevopark wordt 'aangelegd'. Aanplanten van de bomen in het Flevopark. Deze activiteit dateert van eind arpil 1938.<br />Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Het Flevopark wordt 'aangelegd'. Aanplanten van de bomen in het Flevopark. Deze activiteit dateert van eind arpil 1938.
Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

Inleiding (op basis van de website Flevopark

De eerste plannen voor het park dateren al van voor 1900. Het was de bedoeling dat tegelijk met de aanleg of bouw van de Javabuurt een groot park aan te leggen. Om voor mij onduidelijke redenen heeft het nog tot 1908 geduurd voor de eerste concrete plannen op tafel kwamen. Het was de bekende Jac. P. Thijsse die de eerste plannen op papier zette. Het heeft echter nog tot 1928 geduurd voordat er ook daadwerkelijk werd begonnen met de aanleg.

Werkverschaffing

Het huidige Flevopark was een werkverschaffingsproject en heette oorspronkelijk Zuiderzeepark. De opening van het park was ergens in de jaren dertig (Om precies te zijn: op 20 september 1931 is het eerste gedeelte geopend door wethouder De Miranda en Jac. P. Thijsse, aanvulling F. Slicht.) geopend. Volgens mij zat de enige ingang toen aan de Ringdijk. Je liep dan eerst langs de muur van de Valentijnkade (daarachter lag de begraafplaats). Het was een brede ingang met een breed pad dat tot aan de vijver liep. Het was nog wel erg kaal door al de jonge aanplant.
De ingang via het Hekkepoortje is van later datum (volgens diverse bronnen is Het Hekkepoortje in 1938 geopend, aanvulling F.Slicht). De enige andere manier om in het park te komen was via de Joodse begraafplaats.

Bij de Valentijnkade had je vroeger de voetvalvelden van het legendarische Blauw Wit. Die velden lagen tegen het Beneden Diep aan. Wij noemden dat vroeger zo. De andere kant van de Westelijke Merwede Kanaaldijk noemden wij het Boven Diep. Eigenlijk heette dat samen het Nieuwe Diep. Het Beneden Diep lag tegen het Flevopark aan. In de winter werd daar druk geschaatst.

Alle rechten voorbehouden

1731 keer bekeken

Boy Zoet

Valentijnkade (verlengd gedeelte)

Ik weet niet wanneer Blauw Wit daar toen zijn honk had, maar wat ik wel weet is dat het gehele terrein eens aan Shell toebehoorde, met tennisbanen en een roeiplaats. Dat was rond 1952/3. De toegang tot het terrein was een grote poort en links buiten naast die poort stond een houten gebouw van de padvinderij met Hopman Bos uit Betondorp als leider. Later is deze hopman verhuisd naar Groet alwaar hij een jeugdhuis bestierde.