Naar Zandvoort

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Pretoriusstraat, Transvaalbuurt

De familie Theeboom kon zich toen echt een vakantie veroorloven. Voor ons was het een groot feest en ongekend voor die tijd.

Zusjes Sophie (rechts) en Eva (links) Roselaar. Bovenstaande foto is uit het jaar 1925 en dus hoogstwaarschijnlijk uit de tijd dat het gezin in Zandvoort verbleef.<br />Zie ook de achterzijde van de foto/briefkaart hieronder!<br />Met dank aan Henny P. voor het ter beschikking stellen van deze foto.

Zusjes Sophie (rechts) en Eva (links) Roselaar. Bovenstaande foto is uit het jaar 1925 en dus hoogstwaarschijnlijk uit de tijd dat het gezin in Zandvoort verbleef.
Zie ook de achterzijde van de foto/briefkaart hieronder!
Met dank aan Henny P. voor het ter beschikking stellen van deze foto.

Alle rechten voorbehouden

Toen we nog in de Pretoriusstraat woonden, zijn we een maand of drie in Zandvoort op vakantie geweest. Dat was één van die keren dat we samen met opa en oma op vakantie waren. Dat waren mijn grootouders van moederskant. De meisjesnaam van mijn moeder was Theeboom. De familie Theeboom kon zich toen echt een vakantie veroorloven. Voor ons was het een groot feest en ongekend voor die tijd. De buurt was niet echt arm, maar welvarend was die toch ook niet.

Het dienstmeisje van opa en oma ging ook mee, dat was “Duitse Annie”. “Duitse Annie” was wat je ‘een meisje voor dag en nacht’ zou kunnen noemen. Volgens mij is zij in de jaren dertig terug gegaan naar Duitsland. (In 1938 werden alle Duitse dienstmeisjes door de toenmalige regering gedwongen om terug te keren naar Duitsland. Aanvulling F.Slicht.) In de oorlog is ze teruggekomen, met het Duitse leger. Die meid bleek hartstikke verkeerd te zijn, ze heeft veel mensen verraden.

In Zandvoort gingen we elke dag naar het strand, ik zat toen nog niet op school. Mijn zusje Sophie ging wel al naar school, ik denk dat zij vakantie had. Het was in de periode van juli tot en met september. Na de vakantie gingen we gewoon weer terug naar de Pretoriusstraat.
De huur van de Pretoriusstraat liep gewoon door. Hoe dit geregeld werd met de betaling van de huur, weet ik niet. Normaal werd de huur altijd op maandagochtend opgehaald door iemand van de woningbouwvereniging. Misschien dat mijn vader elke maandag thuis was.

Aanvulling F.Slicht

De vakantie was in het jaar 1925, om precies te zijn van 7 juli tot en met 29 september. Dit blijkt uit de lidmaatschapskaart van de vader van Eva. Haar vader was lid van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond, ANDB. Hij heeft zich voor deze periode laten overschrijven naar het vakantieadres in Zandvoort, de Heemskerkstraat 2.
Zie ook: Zandvoort 1935.

Alle rechten voorbehouden

1182 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Briefkaart. Achterzijde van de briefkaart, zoals hierboven afgebeeld. Uit het adres blijkt dat het gezin Roselaar nog in de Pretoriusstraat woonde.<br />Zie ook de datumstempel.

Briefkaart. Achterzijde van de briefkaart, zoals hierboven afgebeeld. Uit het adres blijkt dat het gezin Roselaar nog in de Pretoriusstraat woonde.
Zie ook de datumstempel.

Alle rechten voorbehouden
Pretoriusstraat met leesbibliotheek - Prentbriefkaart uit ongeveer 1925. Geplaatst met toestemming van het Joods Historisch museum (uit de collectie J. van Velzen).

Pretoriusstraat met leesbibliotheek - Prentbriefkaart uit ongeveer 1925. Geplaatst met toestemming van het Joods Historisch museum (uit de collectie J. van Velzen).

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe