De douche in de W.C.

Verteller: Henk Penseel
Auteur: Henk Penseel
Indische Buurt , Zeeburgerdijk

Je kon dus nooit naar het toilet als er iemand onder de douche stond

Een douchecel in de jaren 50 met attributen om de was te doen. De vader van Jasperina de Jong had de badcel van de familie Penseel betegeld. Dat is niet deze badcel

Een douchecel in de jaren 50 met attributen om de was te doen. De vader van Jasperina de Jong had de badcel van de familie Penseel betegeld. Dat is niet deze badcel

Alle rechten voorbehouden

Ik heb ooit twee badhuizen bezocht. De een zat aan de Funenmolen vast en de andere stond aan het Javaplein. Als zesjarige ben ik met m'n oma’s een paar keer naar het badhuis geweest. Wel met één tegelijk hoor. Niet zo vaak trouwens, want de teil, die buiten aan een grote spijker van een rommelkast hing, werd vaker gebruikt. M'n oma en opa van mijn moederskant keken uit op het badhuis bij de molen. De andere oma en opa woonden in de Sumatrastraat, waardoor het Javaplein weer dichterbij was.

Ik vond het maar niets, zo'n badhuis. Wachten op je beurt, jongens/mannen aan de ene kant en meisjes/vrouwen aan de andere kant. M'n oma ging altijd gelijk met mij. Zij was meestal eerder klaar dan ik, zodat als ik naar buiten kwam, m’n oma op mij wachtte. Hoewel velen wekelijks gebruik maakten van het badhuis, ben ik in geen van beide meer dan drie keer geweest. Ik geloof niet omdat het te duur was. Het was meer een gedoe. M'n moeder waste me liever zelf in de teil in het weekend, gevuld met een heleboel fluitketels warm water en bijgevuld met emmers koud water, of andersom. Gelukkig ging ik er alleen in, al weet ik dat vriendjes met broertjes en zusjes in hetzelfde badwater gewassen werden.

Wij kregen, al werd de huur daardoor flink verhoogd, een douche in de wc, die iets groter werd en de keuken wat kleiner. Je kon dus nooit naar het toilet als er iemand onder de douche stond. Die moest elke keer droog gedweild worden, anders zat je op een kletsnatte wc-bril. Mijn moeder heeft totdat ze naar het Flevohuis ging, eind vorige eeuw, op de Zeeburgerdijk gebruik moeten maken van diezelfde douche.

Het voormalige badhuis op het Javaplein.

Het voormalige badhuis op het Javaplein.

Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

3220 keer bekeken

5 reacties

Voeg je reactie toe
mariondeboer-schreuder

douche

Wij woonde op het linnaeushof en omdat m.n moeder in Indonesie had gewoond [paar keer per dag douchen]wilde ze direkt toen ze trouwde een douche. Was inderdaad boven de w.c maar we waren er wel verwend mee.Het was in die jaren niet vanzelfsprekend.Toch vonden we het leuk in de wasteil te gaan.Maar het vullen was makkelijker omdat we een boiler hadden voor die douche.Wel was na 25 liter het water koud moest het weer opwarmen.M.n man kwam uit de jordaan en daar gingen de meeste naar het badhuis.M.n schoonvader was daar badmeester en op de deur van de douche hing een klok die werd gezet en als de tijd om was bonkte hij op de deur .Kom er uit tijd is om.Het was toen gewoon.Nu moeten er liefst 2 badkamers in een huis zitten.

René Meijer

Badhuis Boerhaaveplein

Mijn moeder, broertje en ik gingen tussen 1950 en 1959 regelmatig naar het badhuis op het Boerhaaveplein.
Na mijn tiende levensjaar mocht ik eigenlijk niet meer met mijn moeder en broer mee. Zelden werden er echter aan het loket vragen gesteld, op één keer na. Toen vroeg de kassière naar mijn leeftijd. Mijn moeder antwoordde: 'Tien'. Mijn broertje reageerde (te) alert. 'Nietwaar,' zei hij, 'mijn broer is elf.'
Ik herinner me alleen dat mijn moeder zweeg, maar gelukkig mochten we van de kassière doorlopen...

Joke Vonk-Hoek

Badhuis Javaplein

Ik woonde in de Niasstraat hoek Gorotalostraat boven de melkboer Molenaar. Ook wij hadden een douche maar mochten daar een keer per week onder, anders was de gasmunt te snel op. Die waren er toen nog.Vandaar dat wij nooit naar het badhuis gingen.Van de zomer ben ik daar voor het eerst in 63 jaar daar binnen geweest, toen we er iets gingen drinken. Beter laat dan nooit.

mjmuller vangroen

geen gebluf

wij woonde in de oorlog hoek menadostraat -hoek niasstraat en wel op 29 twee hoog ,hadden een grote hoekwoning met drie sk,kamers en nu realiseer ik mij, met zes kinderen dat wij van geluk kunnen spreken dat wij daar wel een grote badcel hadden wij hadden een zeven meter lange gang en, de ene kant was verdeeld in aparte toilet en daarnaast echt een flinke ruime badcel ,alleen met een zo,n grote boiler erin daar naast weer een diepe kast dan kreeg je nog een garderobehoek ik heb er heel wat keertjes in gestaan om de was te schrobben dat moesten vele ook in de keuken dan doen he ,wij hebben er heerlijk gewoond
mjmuller van groen

Hanny Stijns Versnel

badhuis javaplein

Ja ja, badhuis javaplein ken ik (1943) wel heel goed, mijn moeder was daar badjuffrouw en mocht ik vaak in zo,n (duurdere) badkuip.
was echt wel luxe hoor want een douche die kregen we pas in de jaren 60 inderdaad in de w.c. en dat was voor toen al luxe....wel heel leuk dat ze het badhuis hebben laten staan en dat je er nu een borreltje kan drinken......het hele Javaplein ziet er trouwens super leuk uit op dit moment.