Dokter Leisen

Verteller: Maurice Ferares. Maurice Ferares
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
1 Fan
Pretoriusstraat, Transvaalbuurt

Na het overlijden van onze oude huisarts, Dokter Trompetter, kregen we Dokter Leisen.

CIZ Jacob Obrechtstraat Ingang van de Centrale Israëlitische ziekenverpleging (datering onbekend) in de Jacob Obrechtstraat. Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam.

CIZ Jacob Obrechtstraat Ingang van de Centrale Israëlitische ziekenverpleging (datering onbekend) in de Jacob Obrechtstraat. Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

Na het overlijden van dokter Trompetter kwam dokter Leisen. Al snel bleek dat ook hij een geweldige huisarts was. Hij ging aan de slag in precies dezelfde praktijkruimte als dokter Trompetter. Hij was zijn opvolger, zoals dokter Trompetter de opvolger van dokter Sajet was geweest.
Dokter Leisen heette Emanuel, maar iedereen noemde hem Manie. Manie was geboren op 28 juli 1906. Hij trouwde op 29 april 1931 met Mietje Johanna Margaretha Sijes. Mietje Sijes was geboren op 21 oktober 1907. Zij zijn maar kort getrouwd geweest, Mietje zou komen te overlijden ‘in de kraam’ (in het kraambed) op 21 januari 1932. Mietje was de dochter van Mozes van Sijes, een slager (Rundslager) uit de Vrolikstraat, nummer 130.

Wat eigenlijk wel heel grappig is, is dat na het overlijden van Mietje de wachtkamer van dokter Leisen elke ochtend vol zat met joodse meisies, die Manie Leisen beslist wel een goede echtgenoot vonden. Dokter Leisen is op 11 juli 1938 (in Londen!) opnieuw getrouwd en wel met een niet-joodse vrouw. Zijn tweede vrouw was Marianne Koster. Door dit huwelijk – de Duitsers spaken van - gemengd huwelijk - heeft hij de oorlog overleefd.
Dokter Leisen is naderhand tevens directeur geweest van de Centraal Israëlitische Ziekenverpleging (C.I.Z.). Het C.I.Z. zat van 1916 tot en met 1978 in de Jacob Obrechtstraat.

Aanvulling F.Slicht

Gemengd gehuwd wil zeggen, een huwelijk tussen een joodse en een niet-joodse partner. In principe waren de joodse partners tijdens de Tweede Wereldoorlog gevrijwaard van deportatie. Dat hier vele vraagtekens bij te zetten zijn blijkt uit het proefschrift van Coen Stuhldreher.
Zo weet ik door het interview met David Papegaaij dat gemengd gehuwde joodse mannen gedwongen gesteriliseerd werden. Lees het verhaal: Gedwongen sterilisatie. Zowel in het C.I.Z. als in het Portugees Israëlitisch Ziekenhuis vonden dit soort sterilisaties plaats!

Alle rechten voorbehouden

2058 keer bekeken

4 reacties

Voeg je reactie toe
Herbert Markus

Dr Leisen

Hij was onze huisarts en ook die van mijn grootouders Felie en Judith Pais.

Bij ons werd hij Maan genoemd, dus niet Manie.

Hij kwam vaak aan het eind van zijn werkdag bij mijn grootouders in de Minervalaan een borrel drinken.

Gerrie van Sijes Kroet.

Foutje II

Beste redactie,

Hierboven staat te lezen:De vrouw van Dr.Leisen was Mietje Sijes.
Haar vader Mozes van sijes.
Omdat zij een zuster was van mijn schoonvader,weet ik dat Mietje ook
VAN Sijes heette.
Eigenlijk heel logisch.
Met vriendelijke groet,

Bart de Cort

Foutje

Manie Leisen was twee keer getrouwd, niet drie keer.

Bart de Cort

Manie Leisen

Manie Leisen (1906-1983) woonde sinds 1 mei 1933 boven zijn huisartsenpraktijk in de Pretoriusstraat 57 in de Transvaalbuurt, tussen het Pretoriusplein en de Smitstraat. Voor de oorlog was hij betrokken bij de Stchting tot verdediging van de Cultureele en Maatschappelijke Rechten der Joden (SJR), een initiatief van de letterkundige Maurits Dekker (1896-1962).
Tijdens de oorlog redde Leisen, samen met o.a. Jacob Sweering, de vader van fotograaf Ronald Sweering, talloze mensen waaronder tientallen kinderen. Bij het vervalsen van persoonsbewijzen en documenten gebruikten ze een mengsel met o.a. hardgekookte eieren. De kunstschilder Snijder was hier ook bij betrokken. Ze maakten papieren die aangaven dat iemand was vrijgesteld van deportatie.
Na de oorlog was Leisen voorzitter en erelid van het Centraal Israëlitisch Ziekenhuis. Sinds 1954 lid Amstelodamum. Emigreerde naar de Verenigde Staten, waar hij ook overleed. Manie Leisen was drie keer getrouwd.
Wie meer info heeft gelieve zich met mij in verbinding te stellen: bart.de.cort [at] gmail.com