In de tuin van ‘Het Elisabeth’

Verteller: De Reinwardtstraat. Peter Spruijt
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
's Gravesandestraat, Oosterparkbuurt

Na de mis gingen we vaak naar de speeltuin.

's Gravesandestraat 3-5. Op nummer 3 het clubgebouw van de speeltuin Oosterpark. Op nummer 5 Sleep-in Amsterdam, het voormalige Sint-Elisabethgesticht. Deze foto is gemaakt (op 22 april 1983) door Ino Roël. Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam.

's Gravesandestraat 3-5. Op nummer 3 het clubgebouw van de speeltuin Oosterpark. Op nummer 5 Sleep-in Amsterdam, het voormalige Sint-Elisabethgesticht. Deze foto is gemaakt (op 22 april 1983) door Ino Roël. Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

We gingen vaak na de mis naar de tuin. Dat was een droomtuin, met verwilderde bosjes, bloeiende struiken, een Lourdes-grot en een hele grote schommel. Ik droom nog wel eens van het gebouw en de sfeer er om heen. Het leek wel een betoverde wereld met geheimzinnige lange gangen waar overal schilderijen hingen uit oude kloosters. De trappenhuizen en het stucwerk waren heel decoratief en monumentaal, met overal geheimzinnige deuren en nissen. Het rook er altijd muf. Ik woonde in de Dapperbuurt bij de markt. Dit was echt de andere wereld, die door de nonnen en de priester werd bestierd en volledig los stond van de gewone wereld. Als misdienaars renden we daar door heen, en tijdens de diensten schreden we, knielden en belden we voor het altaar bij de hoogtepunten, tussen wierookdampen en onbegrijpelijke Latijnse gezangen. We liepen rond het altaar met de evangelie standaard en kannetjes water en wijn, steeds wachtend op het hummen van de priester, want we waren natuurlijk altijd de draad kwijt. Soms herken ik die sfeer weer terug in beelden van Tibetaanse tempels of Grieks Orthodoxe kloosters. Ik kan nog steeds erg genieten van gezongen rituelen.

Alle rechten voorbehouden

662 keer bekeken

2 reacties

Voeg je reactie toe
Jack

Herkenbaar

Mooi weergegeven Frits. Voor ons als kinderen begin jaren 50 was het een no go gebied. We wilden er wel spelen aan de vooringang, redelijk wat ruimte om te ravotten maar er werd meteen op strenge toon te verstaan gegeven dat we moesten ophoepelen. Ook het klimmen langs de gevels, die hadden van die gleuven waar je net met je voeten tussen kon, werd niet toegestaan. Er hing altijd een serene rust rondom het gesticht.

Dan maar spelen bij de paardenstal vd Amstelbrouwerij en het lab in Oosterpark.

 

 

Prisca Haltman

Clubhuis Met

Ik woonde er tegenover met vriendinnen klommen we altijd over het hek om op de schommel te spelen, we waren toen een jaar of 8 en toen de nonnen kwamen ging we vlug weg was een mooie tijd. En daarnaast zat clubhuis meo daar kreeg ik judo was in 1965.