Bureau Linnaeusstraat in de oorlog

Verteller: Maurice Ferares. Maurice Ferares
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
1 Fan
Linnaeusstraat, Transvaalbuurt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gold Bureau Linnaeusstraat als 'een goed bureau'.

Bureau Linnaeusstraat. Afgebeeld is Linnaeusstraat 121 met het Politiebureau. Aan de rechterkant een gedeelte v/h Sportfondsenbad, Fronemanstraat 5. <br />Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Bureau Linnaeusstraat. Afgebeeld is Linnaeusstraat 121 met het Politiebureau. Aan de rechterkant een gedeelte v/h Sportfondsenbad, Fronemanstraat 5.
Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

Het politiebureau in de Linnaeusstraat stond in de oorlog bekend als een ‘goed bureau’. Zo had je daar aan het bureau een agent Donkelaar. Ik heb daar mijn muziek kunnen laten onderduiken. Hij woonde niet zo ver van het bureau, ergens in de Watergraafsmeer. Na de oorlog heb ik al mijn materiaal teruggekregen.
Agent Mars was een ander voorbeeld van een ‘goede’. Hij woonde in de Retiefstraat, op de kop van de Spitskopstraat. Ik heb hem en zijn collega Donkelaar nog eens om advies gevraagd. Ik had namelijk gehoord dat ze bij het Koloniaal Instituut schedelmetingen deden. Ze wilden namelijk aantonen dat Portugese of Spaanse Joden van ‘een ander ras’ waren. Zij zeiden toen dat het wel wat link was en dat ik dat maar beter niet kon laten doen. Toen het puntje bij paaltje kwam heb ik hun advies opgevolgd en heb ik het niet laten doen.
Er was nog een goede agent: dat was Ome Gerrit. Ome Gerrit was eigenlijk Gerrit de Ruyter. Hij woonde ergens in Betondorp. Die kwam zo vaak bij ons in de buurt, voor ons was dat Ome Gerrit geworden.

Aanvulling Frits Slicht

Een ander voorbeeld van een goede agent was natuurlijk Herman Elzinga. Hij heeft het gezin van Meijer Verdooner laten onderduiken in zijn huis.
Lees: Keuring voor het onderduikadres

Alle rechten voorbehouden

2640 keer bekeken

Ruurd Kooiman

Bureau Linneaeustraat

Ik wil even zeggen over een agent weet zijn naam niet ik was 9 jaar en het was de koude winter in 1942 met mijn broer hadden we een boom omgehakt,we zouden boom voor de deur zijn takken eraf tehakken (Reitzstraat 19) daar kwam oom agent met zijn fiets met zijtassen,en we moesten de boom op ons nek mee naar het bureau,onze bijl ging in zijn zijtassen,richting Krugerplein rende mijn broer weg daar stond ik met de boom,toen rende ik ook maar weg want kon niet alle twee achter nazitten,ik zach op een afstand oom agent met de boom op zijn fiets lopen langs bakker Ploeg hoek Krugerplein naar het bureau,Ik heb nooit meer onze bijl meer gezien,Over goede agenten gesproken.