Valse papieren

Verteller: Maurice Ferares. Maurice Ferares
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
1 Fan
Transvaalbuurt

Dankzij een aantal goede contacten heb ik uitstekende valse papieren gekregen.

Persoonsbewijs! Dit valse persoonsbewijs komt uit de privé collectie van Maurice Ferares.

Persoonsbewijs! Dit valse persoonsbewijs komt uit de privé collectie van Maurice Ferares.

Alle rechten voorbehouden

Nadat ik besloten me nooit aan te melden, voor welk kamp dan ook, besloot ik te gaan onderduiken. Via Riek (Ria) van Hoof heb ik eerste twee adressen in de Smitstraat gehad. Lees ook: Onderduiken bij Aad en Onderduiken bij Ria.
Daarna heb ik ongeveer een half jaar in de Noorderstraat gezeten (waar ook een drukkerij van De Waarheid zat). Vanuit de Noorderstraat ben ik begin 1943 naar het Afrikanerplein gekomen. Via Riek van Hoof had ik een van de dochters van Thijs Tomstra (niet de echte naam!) leren kennen. Zij was inmiddels mijn vriendinnetje geworden. Thijs was in zijn jeugd wel communist geweest, maar daarna overgestapt naar het Trotskisme.

Bij hen kwam regelmatig een Duitse communist over de vloer. Dat was Rolf, zijn achternaam weet ik niet meer. Die vertelde mij dat ik een Persoonsbewijs moest hebben en een Ausweis
Rolf heeft dat toen voor mij geregeld, vermoedelijk via de Persoonsbewijzen Centrale of Vervalsingcentrale bij Daan Barug. Daan Barug woonde overigens in Amsterdam Oost, in de Watergraafsmeer. Na de oorlog is hij, Daan, bij Het Parool komen te werken ( deed hij overigens ook al voor de illegale Parool).
De papieren die Rolf regelde waren echte originele papieren. De blanco papieren waren gestolen en daarna alleen ingevuld, gestempeld en van mijn vingerafdruk voorzien.

Daan Barug had contacten met Eli (Elias) van Tijn en was met hem en met zijn gezin bevriend geraakt. Eli zat net als Daan in het verzet. Eli was voor de oorlog lid van de Onafhankelijke Socialistische Partij.
Eli was ook hoofd van de Kraaipanschool. De zolderverdieping van de school maakte hij geschikt voor onderduikers. Met het stencilapparaat van school werden illegale kranten gedrukt. Hij verzorgde distributiebonnen, vervalste stamkaarten en valse persoonsbewijzen (bron: Joodsamsterdam.

Alle rechten voorbehouden

1838 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Persoonsbewijs, achterzijde. Let op de spelling van de achternaam. Met de 'z' in plaats van de 's' werd de 'zuidelijke afkomst' benadrukt.<br />Bron: privé collectie Maurice Ferares.

Persoonsbewijs, achterzijde. Let op de spelling van de achternaam. Met de 'z' in plaats van de 's' werd de 'zuidelijke afkomst' benadrukt.
Bron: privé collectie Maurice Ferares.

Alle rechten voorbehouden
Ausweis. De valse Ausweis van Maurice Ferares. Bron: privé collectie Maurice Ferares.

Ausweis. De valse Ausweis van Maurice Ferares. Bron: privé collectie Maurice Ferares.

Alle rechten voorbehouden
Ausweis, achterzijde. Uit bovenstaand Ausweis blijkt dat Maurice cursist was bij de Nederlandsche Vliegtuigfabriek Fokker.<br />Bron: privé collectie Maurice Ferares.

Ausweis, achterzijde. Uit bovenstaand Ausweis blijkt dat Maurice cursist was bij de Nederlandsche Vliegtuigfabriek Fokker.
Bron: privé collectie Maurice Ferares.

Alle rechten voorbehouden

3 reacties

Voeg je reactie toe
Erica van Beek

O.S.P.

Leuk, van de O.S.P. dus. Waar mijn moeder actief in was. Mogelijk is bij haar zusje of bij ons zelf thuis die Ausweis gemaakt.. bij ons thuis waren de bijeenkomsten van die partij in Amsterdam. (boek Bart de Cort: Solidariteit in Anonimiteit).

Erica van Beek

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4695494,00.html

De O.S.P. was ook de partij van mijn Joodse moeder. Bij ons thuis, zo schreef Bart de Cort, werden de bijeenkomsten gehouden en in het huis van mijn tante zouden door mijn moeder pamfletten gestencild zijn om rondgebracht te worden. Tot zij ook opgepakt en vermoord werd. Ik had wat vage herinneringen en die zijn allemaal door Bart de Cort bevestigd in zijn boek Solidariteit in Anonimiteit. Trots op mijn moeder! Die zelf een Joodse vluchtelinge uit Wenen was.

René van Eunen

Persoonsbewijs

Mooi verhaal. Goed te zien dat de papieren van dhr. Ferares bewaard zijn gebleven. Een ieder die wat meer wil weten over Persoonsbewijzen of wil zoeken in de online database van thans meer dan 500 persoonsbewijzen is van harte welkom op mijn website www.persoonsbewijzen.nl.