Zoldertjes prikkelen de fantasie

Via de stenen zit iedereen aan elkaar vast

Verteller: Rogier Alleblas
Indische Buurt

In opdracht van woningbouwvereniging Alliantie maakt Rogier Alleblas een fotoboek van een woonblok aan de Gorontalostraat dat gerenoveerd wordt. Hij legt vast hoe de woningen- leeg maar nog intact -eruit zien, fotografeert de gesloopte en gestripte woningen en tenslotte de nieuwe woningen, eerst leeg en tenslotte ingericht en met bewoners.

negenluik Foto voorjaar 2012 van de te renoveren huizen, gemaakt door Rogier Alleblas

negenluik Foto voorjaar 2012 van de te renoveren huizen, gemaakt door Rogier Alleblas

Alle rechten voorbehouden

"Eigenlijk ga ik altijd eerst op zoek naar de mensen die in een buurt wonen. Dat doe ik meestal via een caféhouder of een buurtwinkelier die veel mensen kent uit de buurt. Maar bij dit project kreeg ik daar de tijd niet voor, in augustus 2011 kreeg ik de opdracht en in september 2011 moesten de mensen de woningen al uit. Toch is het nog gelukt om 6 oud bewoners en 4 tijdelijke bewoners voor de camera te krijgen " vertelt Rogier. Op het ogenblik - lente/zomer 2012- gaat het vooral om de woningen zelf die Rogier fotografeert. Dit betekent dat Rogier veel 'steen' gefotografeerd heeft, maar "ik ga steeds meer alles de moeite waard vinden om te fotograferen, via de stenen zit iedereen aan elkaar vast ".
Het woonblok uit 1925 is al eens eerder gerenoveerd, in de jaren 80 toen de trend was om zoveel mogelijk te slopen.Maar nu is het de bedoeling dat de buitenkant bewaard blijft en misschien komen er zelfs details in de gevel terug die in de jaren 80 weggehaald zijn. Het zijn nog grotendeels woningen zonder centrale verwarming en zonder uniforme betegeling en natuurlijk zijn ze ooit opgeleverd zonder douche en met slechts één w.c. per etage. Hoewel de meeste mensen die Rogier gesproken heeft niet weten wie er voorheen gewoond hebben in hun huis is het wel algemeen bekend dat het plein waaraan de huizen staan heel intensief werd gebruikt in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Er was een bloeiende speeltuinvereniging en een korfbalvereniging 'Archipel' waar veel mensen uit de buurt lid van waren. Het verhaal gaat dat tijdens wedstrijden diverse buurtbewoners uit hun raam hangend Archipel aanmoedigden ( of de tegenstander..)
Toen Rogier de foto's maakte waren de zolderverdiepingen van het woonblok nog in tact en wat er nog te zien was van de zolderkamertjes suggereerde allerlei vormen van gebruik van de zolderkamertjes. "Er zijn altijd aparte dingen gebeurd op zoldertjes, ik stel me voor dat ze bijvoorbeeld gebruikt zijn als donkere kamer om foto's te ontwikkelen, als bergruimte of kolenopslag of de kinderen hebben er geslapen, misschien hebben er ook wel onderduikers gewoond" fantaseert Rogier. Graag zou hij de verhalen willen horen van de oud bewoners.
Als de woningen klaar zijn zullen een aantal families terugkeren in hun huis, er zullen ook nieuwe bewoners komen. Maar allen zullen het boek van Rogier aangeboden krijgen.

Alle rechten voorbehouden

766 keer bekeken