07 augustus 1940

Station der Gooische wordt afgebroken.

Auteur: Een bezoeker
1 Fan
07 augustus 1940 - Station der Gooische wordt afgebroken

07 augustus 1940 - Station der Gooische wordt afgebroken

Alle rechten voorbehouden

Terug naar de index van de "oude krantenberichten"

Klik rechts (icoontje) bovenaan op het bericht (of op de foto)
en het krantenartikel (of de foto) wordt vergroot weergegeven.

Alle rechten voorbehouden

811 keer bekeken

Jo Haen - van Langen

07 augustus 1940

Station der Gooische wordt afgebroken

De Gooische Stoomtram werd op 17 december 1880 opgericht.
De feestelijke opening van het eerste baanvak, Amsterdam-Diemerbrug, een afstand van 4,7 km. vond plaats op 17 mei 1881. De genodigden werden door twee versierde tramtreinen, ieder van twee rijtuigen, naar Diemerbrug en terug gereden. Op het stationsplein voor het Weesperpoortstation lag het beginpunt van de route, die voerde langs de spoorbaan tot de Oetewalerweg (Linnaeusstraat) en daarna over de Middenweg en de Hartsvelder brug naar het eindpunt: Diemerbrug.
Toen het publiek zich op 18 mei van deze lijn kon bedienen vermeldde de dienstregeling een halfuurdienst van zeven uur ’s morgens tot tien uur ‘s avonds. De lijn bereikte op 2 juli 1881 Muiderberg en op 20 augustus arriveerde zij in Naarden, een plaats op eenentwintig kilometer van het Weesperpoortstation.

De tram kreeg de bijnaam de Gooische Moordenaar vanwege de vele ongelukken die erdoor werden veroorzaakt.

Op 15 oktober 1939 werd de tramdienst Amsterdam-Laren-Hilversum opgeheven en vervangen door twee autobusdiensten al bleef de tramdienst tussen Huizen en Bussum en tussen Hakkelaarsbrug en Muiderberg vooralsnog gehandhaafd.

In dat jaar werden ook het nieuwe Muiderpoortstation en het Amstelstation geopend, waarmee het Weesperpoortstation kwam te vervallen. Het werd, evenals het stationsgebouw van de Gooische Stoomtram dat er naast stond, gesloopt.

Henk de Koning maakte in 1932 een schoolreisje met de Gooische Moordenaar naar Oud Valkeveen..

Eén stoomlocomotief van de Gooische Stoomtram doet nog steeds dienst in Hoorn (Tramwegstichting) bij de stoomtram van Hoorn naar Medemblik.

Jo Haen

Bron: 350 Jaar Watergraafsmeer. J.H.Kruizinga

Tramstation van de Gooische Stoomtram aan het Rhijnspoorplein in 1913. Rechts een stukje van de kap van het Weesperpoortstation. .<br />Links de Singelgracht, middenachter de Amstelbrouwerij aan de Mauritskade.<br />Foto: Daar reed toen de Gooische.

Tramstation van de Gooische Stoomtram aan het Rhijnspoorplein in 1913. Rechts een stukje van de kap van het Weesperpoortstation. .
Links de Singelgracht, middenachter de Amstelbrouwerij aan de Mauritskade.
Foto: Daar reed toen de Gooische. Door: Jo Haen - van Langen

Alle rechten voorbehouden
De passagiers wachten op de tram naar Laren. Op de voorgrond ligt de ketting om de wagens voorbij het wissel te trekken. .<br />Foto: Daar reed toen de Gooische.

De passagiers wachten op de tram naar Laren. Op de voorgrond ligt de ketting om de wagens voorbij het wissel te trekken. .
Foto: Daar reed toen de Gooische. Door: Jo Haen - van Langen

Alle rechten voorbehouden
Model tramstation Gooische Stoomtram. .<br />Foto: Historische Kring Diemen

Model tramstation Gooische Stoomtram. .
Foto: Historische Kring Diemen Door: Jo Haen - van Langen

Alle rechten voorbehouden